array(0) {
}
        
    
Menu
2.73%
Τζίρος: 131.81 εκατ.

Έκπληξη στο οικονομικό μπραντεφέρ ΗΠΑ – Κίνας: Θα κλείσουμε «μεγάλη συμφωνία, κάποια στιγμή» με την Κίνα, λέει ο Σκοτ Μπέσεντ

Comments

Η ελληνική οικονομία, έπειτα από μια ταχεία ανάκαμψη το 2021, που της επέτρεψε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που προκλήθηκαν από την πανδημία, είχε εισέλθει στο 2022 με τους πρόδρομους δείκτες να σηματοδοτούν προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης.

Η ουκρανική κρίση, όπως και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία, μπορεί προσωρινά να προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού, αλλά δεν θα ανατρέψει την πραγμάτωση του δυναμικού της ελληνικής οικονομίας.

1

Το μέγεθος του αντίκτυπου της κρίσης θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η διάρκεια του πολέμου, η φύση και η διάρκεια των κυρώσεων της ΕΕ και τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, καθώς οι εμπορικοί, τουριστικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι σχετικά μικροί. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει έκθεση στις ρωσικές εισαγωγές για το ενεργειακό της μείγμα και η αυξημένη αβεβαιότητα μπορεί να επιδράσει στη συμπεριφορά των καταναλωτών και των επενδύσεων στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι η δραστηριότητα σε αρκετούς κλάδους συνεχίζει αμείωτη και υπάρχουν προσδοκίες για μια ισχυρή τουριστική σεζόν, μετά την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (2ος μεγαλύτερος δικαιούχος στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ της), το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα κεφάλαια της ΕΤΕπ.

Αυτοί οι πόροι, μαζί με τα κινητοποιούμενα ιδιωτικά και τραπεζικά κεφάλαια, όχι μόνο παρέχουν άφθονη ρευστότητα, αλλά βοηθούν επίσης στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης με κινητήριες δυνάμεις τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διοχέτευσης πόρων σε επιλεγμένες οικονομικές δραστηριότητες (πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση ειδικότερα), καθώς και μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνοδεύουν την εκταμίευση των κεφαλαίων.

Οι οικονομικές προοπτικές υποστηρίζονται από διευκολυντική νομισματική πολιτική -ευέλικτη επανεπένδυση έως το τέλος του 2024 των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP της ΕΚΤ -, συνεχιζόμενα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, μαξιλάρι ρευστότητας άνω των €31 δισ. και σημαντικά βελτιωμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες (ριζική μείωση των ΜΕΔ των ελληνικών τραπεζών, άνετη ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια).

*Παρέμβαση κ. Τάσου Αναστασάτου, επικεφαλής οικονομολόγου του ομίλου Eurobank και προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece, New York Forum.

Διαβάστε επίσης:

Ένας αναίμακτος τρόπος κερδοφορίας

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταγιάνι (ΥΠΕΞ Ιταλίας): Οι Ρώσοι δεν έκαναν «λάθος» όταν αποφάσισαν να εισβάλουν στην Ουκρανία
Φρίντριχ Μερτς: Υπέρ της παράδοσης Taurus στην Ουκρανία «σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους»
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 32 νεκροί και περισσότεροι από 80 τραυματίες στο Σούμι από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα (upd)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκπληξη στο οικονομικό μπραντεφέρ ΗΠΑ – Κίνας: Θα κλείσουμε «μεγάλη συμφωνία, κάποια στιγμή» με την Κίνα, λέει ο Σκοτ Μπέσεντ
Nissan: Μειώνει την παραγωγή του μοντέλου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ λόγω των δασμών
ΗΠΑ: Ανήγγειλαν δασμούς 21% στις τομάτες από το Μεξικό – Στο «τραπέζι» και οι δασμοί σε φάρμακα και ημιαγωγούς
Ευρώπη Holdings: Όλα τα μυστικά για την ΑΜΚ 68,3 εκατ. ευρώ και τα «λεφτά που αφήνει στο τραπέζι» για τους μετόχους
Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις
Τράμπ: «Πάγωσε» τις επιχορηγήσεις στο Χάρβαρντ κάνοντας λόγο για αφόρητη παρενόχληση εβραίων φοιτητών
Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη το Δώρο Πάσχα 2025 στον ιδιωτικό τομέα – Οι τρόποι καταγγελίας για όσους δεν το λάβουν
Χωρίς ταξί η Αττική σήμερα – Συγκέντρωση σε λίγο στην λεωφόρο Αθηνών και πορεία
Εξάρχεια: Επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε υπό κατάληψη κτήριο (βίντεο)
Στο γκισέ για ακόμη 240 εκατ. δάνειο ο ΔΑΑ – Πώς χρηματοδοτείται η επέκταση