Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπέπεσε σε σφάλμα, όταν επέλεγε τα πρόσωπα που θα διοικήσουν τα νοσοκομεία της χώρας.
Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα γιατί ο υπουργός Υγείας υποτίμησε τις αντιδράσεις που θα ξεσήκωναν οι επιλογές του, οι οποίες είχαν ως κίνητρο να «τακτοποιηθούν» πολιτευτές του κόμματος. Πάντως αυτό συνέβη, οι αντιδράσεις υπήρξαν και ήταν έντονες.
Το λάθος του Βασίλη Κικίλια ήταν διπλό: Ένα, ότι φάνηκε να αγνοούνται οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί των ικανών που θα αναλάβουν να βγάλουν την χώρα από το τέλμα και, δύο, ότι άφησε περιθώρια για επιχειρήματα του τύπου «ποιος πραγματικά ικανός θα πάει να τα βάλει με τα κακώς κείμενα των περιφερειακών νοσοκομείων, τις κλίκες και τις συντεχνίες». Λες και όσοι ζουν στην περιφέρεια είναι καταδικασμένοι να ζουν εφ’ όρου ζωής σε ένα τέτοιο πλαίσιο.
Ένας πιθανός αντίλογος στα παραπάνω είναι ότι λάθη γίνονται, κι όταν γίνονται, πρέπει να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται. Και εκεί που κρίνεται το στοίχημα της κάθε ηγεσίας είναι το πώς θα διαχειριστεί το λάθος και τι μηνύματα θα εκπέμψει για την πολιτική βούληση και το είδος της εξουσίας που καλείται να ασκήσει.
Σε όλον αυτόν τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, τον οποίο επέτειναν και οι δημόσιες εμφανίσεις ενός εκ των εκλεκτών της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε άμεσα, με ομολογουμένως γρήγορα αντανακλαστικά, καθιστώντας σαφές, εντός και εκτός κόμματος, ότι οι πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι συγκεκριμένες: να δοκιμαστούν νέοι με τα ανάλογα προσόντα, αφήνοντας πίσω τις εποχές των κομματαρχών και των φθαρμένων επιλογών. Να αφήσει πίσω του την οσμή του παλαιού, που όταν επαναλαμβάνεται στο διηνεκές γίνεται γκροτέσκο.
Εξάλλου, δημιουργήθηκε και το νομικό πλαίσιο που θα ελέγχει τις νέες διοικήσεις. Ο νόμος που πέρασε ο Βασίλης Κικίλιας προβλέπει τρίμηνες αξιολογήσεις και απόλυση χωρίς αποζημίωση για όσους διοικητές δεν πιάνουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί.
Ο τρόπος που παρενέβη το Μαξίμου για να διορθώσει το λάθος του Βασίλη Κικίλια δικαιώνει και την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αυτή του Γιώργου Γεραπετρίτη, για την σύσταση της Προεδρίας της Κυβέρνησης, η οποία θα συντονίζει και θα συνδιαμορφώνει το κυβερνητικό έργο σε όλες τις πτυχές του.