array(0) {
}
        
    
Menu
0.2%
Τζίρος: 84.02 εκατ.

Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον

Comments

Η επανεκλογή του Ερντογάν και μάλιστα με άνεση καθιστά τις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου ακόμη πιο σημαντικές από πριν. Η ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας πολιτική σταθερότητα,  κυβέρνηση με σαφή Δυτικό προσανατολισμό, αποδεδειγμένη διαχειριστική επάρκεια είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Ο Ερντογάν μπορεί να είναι ο «διάβολος που γνωρίζουμε», οπότε ελπίζουμε ως αντίπαλοι ότι θα περπατήσουμε σε βασικά γνωστά μονοπάτια. Είναι μία ορθή προσέγγιση, πλην όμως ως ένα βαθμό τείνει να απλοποιεί τα πράγματα.

1

Τι γνωρίζουμε;

Ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει και θα επαυξήσει τον αυταρχισμό στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η οικονομική πολιτική δεν θα αλλάξει — είναι εξαιρετικά απίθανο να υποστεί την ταπείνωση της προσφυγής στο ΔΝΤ.  Πρόθυμοι συμπαραστάτες, εξάλλου, για την παροχή οικονομικής βοήθειας υπάρχουν. Η νίκη του, και μάλιστα με υψηλά ποσοστά ακόμη και στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς, του δείχνει ότι δεν έχει να ανησυχήσει ούτε στον τομέα της δημοκρατίας ούτε σ’ αυτόν του πληθωρισμού.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Ερντογάν θα εντείνει την προσπάθεια του να αναδειχθεί στον πολιτικό ηγέτη του Ισλαμισμού. Αν και η κατάσταση της οικονομίας δεν τον ευνοεί στο σημείο αυτό, θα εκμεταλλευτεί δύο άλλους παράγοντες: την εντυπωσιακή στρατιωτική ισχύ – με έμφαση στις αμυντικές υποδομές που έχει δημιουργήσει και την προνομιακή θέση του ανάμεσα στην Δύση και στην Ρωσία.

Με τον δρόμο προς την Ευρώπη οριστικά κλειστό, ο Ερντογάν θα παίξει το παιγνίδι της εκμετάλλευσης της γεωγραφικής θέσης του για να αποκτήσει ισχύ ως ενεργειακός κόμβος. Συνηθισμένος στους εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν οι ΗΠΑ δεν του δώσουν τα F-16.

Με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί το παιγνίδι του καρότου και του μαστίγιου, καθώς ο Ερντογάν θα είναι και μέσα στο ΝΑΤΟ και έξω από το ΝΑΤΟ. Και με την Δύση και με την Ρωσία. Θα είναι παιγνίδι επικίνδυνο, αλλά στο τέλος-τέλος κρατά γερά χαρτιά: η Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Βόσπορο.

Σ’ αυτόν τον γεωπολιτικό χώρο, η Ελλάδα αποκτά τώρα, με την επανεκλογή του Ερντογάν, ακόμη βαρύτερη στρατηγική σημασία. Ο Τούρκος πρόεδρος το γνωρίζει φυσικά, κι εδώ είναι ο κίνδυνος: να εξισορροπήσει την σαφή Ελληνική στρατηγική αναβάθμιση εκμεταλλευόμενος τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, εντείνοντας τις πιέσεις, ακόμη και επιδιώκοντας μία λύση έξω από τα διπλωματικά όρια.

Μπορεί οικονομικοί λόγοι (δηλαδή ο καλοκαιρινός τουρισμός) να προσφέρουν μία ανάπαυλα, αλλά από το φθινόπωρο και μετά δεν μπορεί να αποκλειστεί σκληρή στάση της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου, με τον Ερντογάν να προχωρεί στην ανακήρυξη της Βόρειας Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, προσθέτοντας έτσι άλλο ένα καρφί στον τάφο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η προσπάθεια μας να λύσουμε το θέμα μόνο της υφαλοκρηπίδας με διπλωματικά μέσα και κοινή προσφυγή στην Χάγη είναι εξαιρετικά αμφίβολο πως θα τον βρει σύμφωνο. Παράλληλα, είναι σαφές ότι ακόμη και για την Ελλάδα, η λύση μου θέματος με βάση το διεθνές δίκαιο δεν είναι διόλου σίγουρο πως θα είναι της αρεσκείας μας.

Για τους λόγους αυτούς, που ουσιαστικά συνεπάγονται σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας στο σύνολο των θεμάτων που την απασχολούν και επικέντρωση στις μεγάλες φιλοδοξίες της ως προς την Γαλάζια Πατρίδα και την θέση στο Ισλάμ, η χώρα μας οφείλει να έχει ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρή αμυντική δύναμη, υψηλή επάρκεια στην διαχείριση κρίσεων.

Στην τελευταία πενταετία του ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, για να αφήσει την σφραγίδα του στην Τουρκία, ως ένας νέος Κεμάλ Ατατούρκ. Κι αυτό, νομοτελειακά συνεπάγεται συγκρούσεις προκειμένου να πετύχει τους στοχους του. Για τον Ερντογάν, τη νοοτροπία του και την κοσμοθεωρία του, η Ελλάδα είναι και σημαντικό εμπόδιο και εύκολος στόχος.

Στην επόμενη πενταετία θα έχουμε να κάνουμε με έναν απρόβλεπτο ως προς τα μέσα, αλλά απόλυτα επικεντρωμένο ως προς τους στόχους, αδίστακτο γείτονα ηγέτη. Το εθνικό συμφέρον δεν σηκώνει ούτε κατά διάνοια τα παιγνίδια που θέλουν να παίξουν οι πολιτικοί νάνοι με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Νικητής ο Ερντογάν και στον δεύτερο γύρο (upd)

Ερντογάν: Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη, ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας

Εκλογές στην Τουρκία: Τι δήλωσαν οι ψηφοφόροι για τις επιλογές τους

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Γερμανία: Εγκρίνουμε την προσπάθεια της ΕΕ να χαρακτηρίσει το χρέος της κρατικό
Κάγια Κάλας: O εξτρεμισμός, η Ρωσία και το Ιράν δεν πρέπει να έχουν θέση στο μέλλον της Συρίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1
International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο
Πεντάγωνο: Η Κίνα έχει αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά 20%
FED: Νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. – «Βλέπει» μόνο δύο αντίστοιχες το 2025