Έντονη ανησυχία, αναπάντητα ερωτήματα, εικασίες: αυτά κυριαρχούν με αφορμή την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Η πίεση να μην υπάρξει συνέχεια είναι μεγάλη. Προβάλλεται η λογική ότι το Ιράν απάντησε στον βομβαρδισμό της πρεσβείας του — δηλαδή στην επίθεση του Ισραήλ σε έδαφος του Ιράν. Οπότε ήρθε η απάντηση από το έδαφος του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ.
Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να ανήκει κανείς στην ομάδα των ειδικών επί των πολέμων, για την διαπίστωση ότι πρόκειται για αναβάθμιση (escalation) της σύγκρουσης. Τα χτυπήματα απευθείας στην χώρα είχαν αποφευχθεί. Το Ισραήλ βομβάρδιζε τις ομάδες που υποστήριζε το Ιράν – όπου για «υποστήριξη» διάβαζε εκπαίδευση, εξοπλισμό, οργάνωση. Και οι έτσι διορισμένοι εκπρόσωποι του Ιράν χτυπούσαν το Ισραήλ – όποτε, όπου και όπως μπορούσαν.
Ο πόλεμος ξαφνικά επεκτάθηκε. Δεν τους λες και λίγους τους 300 πυραύλους και drones που εξαπέλυσαν οι Μουλάδες απευθείας κατά του Ισραήλ. Οι αντιπρόσωποι έφυγαν από την μέση – ούτε Houthi, ούτε Hezbollah, ούτε Hamas. Βέβαια, κανείς δεν σκοτώθηκε, οι ζημιές ήταν απειροελάχιστες. Η επιτυχία της άμυνας δεν ακυρώνει τον σοβαρότητα της ανοιχτής επίθεσης. Ούτε την σημασία της. Ούτε τις προοπτικές που άνοιξε.
Ερώτηση σε διαγωνισμό Ελλήνων υποψήφιων για το διπλωματικό σώμα: «Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει την εκλογή του Μπελέρη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αντίθετα, δημιουργεί σκόπιμα επεισόδια στα σύνορα και Αλβανοί κομάντο προξενούν δολιοφθορές σε ελληνικό έδαφος—ζημιές χωρίς νεκρούς. Πως πρέπει να απαντήσει η χώρα μας; Δεν αντιδρά και παραδίδει την Αλβανία στην ηθική καταδίκη από τους συμμάχους μας—δείχνοντας έτσι ανωτερότητα; Απαντά, διότι παραβιάστηκαν τα σύνορα της; Κι αν ναι, πως, πότε, που; Παρακαλώ λάβετε υπόψη σας ότι η Γερμανία στηρίζει την Αλβανία και οι ΗΠΑ την Ελλάδα.» Η απάντηση σας να μην υπερβαίνει τις 800 λέξεις.
Απλό γεγονός, πλην όμως επικίνδυνο. Εξάλλου, πέρα από την ίδια την σύγκρουση υπάρχουν και οι εσωτερικές πολιτικές προεκτάσεις της. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η απάντηση θα είναι «τσουχτερή», οπότε η Ελλάδα κατηγορείται για escalation ή αν θα είναι υποτονική, για την τιμή των όπλων, οπότε οι ορέξεις της Αλβανίας μεγαλώνουν. Και δεν εξετάζω τις αντιδράσεις, π.χ. της Δεξιάς, τις εθνικιστικές κραυγές, τον κρυφό αντισημιτισμό.
Το Ισραήλ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση κυριολεκτικά από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του. Στην ψυχολογία του κυριαρχεί το Ολοκαύτωμα. Έζησε τώρα πρώτα την επίθεση της Hamas, μετά το μέτωπο με την Hezbollah και τώρα την προσπάθεια του Ιράν να το εξαφανίσει.
Την αυτοσυγκράτηση μάλλον θολή την βλέπω. Εκτός κι αν θεωρηθεί πως τούτη την συγκεκριμένη στιγμή μία μαζική επίθεση του Ιράν με, π.χ., 1500 πυραύλου δεν αντιμετωπίζεται—οπότε θα έχουμε …συνέχεια επί της οθόνης. Γιατί το διάλειμμα τελείωσε.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών