Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Το δήθεν πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη

Αντώνης Κεφαλάς

Αντώνης Κεφαλάς

Η δημοσίευση του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη ήταν πάντα θέμα ηθικής τάξης. Τίποτα άλλο. Το δε ερώτημα ήταν απλό:  γιατί δεν δίνει στην δημοσιότητα την δική του δήλωση για το «πόθεν έσχες» και αφήνει να γεννιόνται ερωτήματα; Γιατί καθυστερεί, αν δεν έχει τίποτα να κρύψει;

Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν. Μία απάντηση ήταν η τυπολατρία: τότε ορίζει ο νόμος. Αλλά, πρώτον δεν «έκοβε» και πολύ ως τυπολάτρης και, δεύτερο, τίποτα δεν τον εμπόδιζε να την δώσει πριν την τελευταία στιγμή.

Μία δεύτερη ερμηνεία ήταν ότι ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις πως κάτι κρύβει, να παρασυρθούν οι αντίπαλοι του σε ανυπόστατες κατηγορίες και αφού τους αφήσει να εκτεθούν να βγει και να αποδείξει ότι είναι αθώα περιστερά. Ήταν κι αυτή μία πιθανή ερμηνεία, αν και προσωπικά έτεινα στην απόρριψη της. Το show στην Θεσσαλονίκη το επιβεβαίωσε.

Μία τρίτη ήταν ότι υπάρχει πράγματι εμπλοκή και καθυστερεί σκόπιμα μήπως και την επιλύσει. Λαμβάνοντας υπόψη τα κοινά σημεία Τραμπ-Κασσελάκη, διόλου δεν θα με εξέπληττε αν αυτή η εκδοχή αποδεικνυόταν αληθινή. Για τέσσερα χρόνια έκρυβε ο Τραμπ την αλήθεια για την περιουσία του, χρησιμοποιώντας μάλιστα όλη την προεδρική ισχύ για να εμποδίσει την δημοσίευση του δικού του αντίστοιχου στις ΗΠΑ πόθεν έσχες. Η δημοσίευση του κατέληξε σε αστική δίκη με κύρια κατηγορία την υποβολή ψευδών στοιχείων και την επιβολή του τεράστιου προστίμου των σχεδόν $500 εκατ.

Βέβαια, στην Ελλάδα, έχουμε υποβαθμίσει την σημασία του πόθεν έσχες, καθώς ουσιαστικά έχουμε ευτελίσει τον θεσμό του ελέγχου—κυρίως διότι ο έλεγχος καθυστερεί απελπιστικά και, όταν γίνεται, είναι απόλυτα τυπικός. Χαλαρή η ατμόσφαιρα, χαλαρό το θεσμικό περιβάλλον, χαλαρός λοιπόν και ο Κασσελάκης. Έτσι τα βρήκε, έτσι τα κάνει.

Θέμα που δικαίως διογκώθηκε ήταν η δήλωση πως θα δημοσιεύσει το πόθεν έσχες μετά τις ευρωεκλογές. Ο Τραμπ, με τον οποίο τόσο ομοιάζει στις πολιτικές συμπεριφορές ο Κασσελάκης, καταδικάστηκε διότι χρησιμοποίησε χρήματα της εκλογικής του καμπάνιας για να εμποδίσει την αποκάλυψη του σκανδάλου με την Stormy Daniels πριν τις εκλογές.

Φοβόταν ο Κασσελάκης πως η δημοσίευση του δικού του πόθεν έσχες πριν τις ευρωεκλογές θα του κοστίσει πολιτικά και εκλογικά;

Η ομιλία στην Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό πανικό. Δήλωση εισοδήματος δεν ισοδυναμεί με ελληνικό πόθεν έσχες. Προφορική αναφορά δεν αναιρεί τις φήμες. Η έλλειψη γραφής δείχνει αντίδραση υπό πίεση, δισταγμό στην ανάληψη ευθυνών, φόβο πως αυτά που λέει δεν θα περάσουν πάνω από τον πήχη του ελέγχου. Στην καλύτερη περίπτωση δείχνει άγνοια νόμου. Στην χειρότερη επιβεβαιώνει πως κάτι κρύβει.

Μερικές ημέρες πριν τις εκλογές ο κ. Κασσελάκης κατάφερε να κάνει το θέμα της περιουσιακής κατάστασης του, κύριο αντικείμενο των εκλογών.

Διαβάστε επίσης