Τι είναι άραγε εκείνο που κάνει τη Wall Street να δείχνει πολύ σκληρή για να παραδοθεί στη δύσμοιρη πραγματικότητα; Πρόκειται για ανοσία, ή μήπως για… ανοησία της χρηματιστηριακής αγέλης που ενδημεί στον μεγαλύτερο «ναό» του χρήματος στην υφήλιο, όπου και συγκεντρώνεται το 40% του παγκόσμιου μετοχικού πλούτου;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκλαμβάνουν ως λογική ακροβασία, το εξαιρετικά ισχυρό «ράλι της αρκούδας», των τελευταίων τριών ημερών. Ένα ράλι που έδωσε στην αμερικανική «Μέκκα» των αγορών ,τα μεγαλύτερα κέρδη τα οποία έχουν καταγραφεί μέσα σε ένα τριήμερο, από το 1933… Κι όλα αυτά, όταν με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις, κάθε άλλο παρά φτηνές μπορούν να χαρακτηριστούν οι αμερικανικές μετοχές.
Δεινός και φημισμένος παίκτης της Wall Street, o Τζέσι Λίβερμορ, ο οποίος πλούτισε κι έμεινε αδέκαρος τρείς φορές στη ζωή του, είχε υποστηρίξει ότι: «Δύο μόνο συναισθήματα υπάρχουν στις αγορές. Η ελπίδα και ο φόβος. Το πρόβλημα είναι πως ελπίζουμε όταν πρέπει να φοβόμαστε και φοβόμαστε όταν πρέπει να ελπίζουμε…»
Τα στοιχεία δείχνουν ότι εν μέσω της εφιαλτικής εξάπλωσης του φονικού κορονοϊού, που έχει «παγώσει» τις οικονομίες και της οδηγεί σε βαθύτατη ύφεση, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά κινείται ταχύτατα ανάμεσα στον φόβο και την ελπίδα.
Από τα ψηλά του περασμένου Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου ο δείκτης Dow Jones έχασε το 37,1% της αξίας του. Κινούμενος από τις 22.552,17 μονάδες στις 18.591,93. Στο τριήμερο που ακολούθησε υπήρξε θεαματική, ανοδική αντίδραση 21,3% με συνέπεια ο ‘’δείκτης των δεικτών’’ να κλείσει τη χθεσινή Πέμπτη στις 22.552,17 μονάδες. Με τις απώλειές του από τα ψηλά να περιορίζονται στο 23,7%.
Στο ίδιο διάστημα ο διευρυμένος δείκτης των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιριών (S&P 500) έκανε αρχικά μια βουτιά 33,9%, στη συνέχεια ανέβηκε 17,6% και τώρα βρίσκεται 22,3% κάτω, σε σύγκριση με την κορύφωση που είχε κάνει τον περασμένο Ιανουάριο.
Από την άλλη πλευρά οι αρχικές απώλειες για το τεχνολογικό δείκτη Nasdaq ήταν 31,9%, αλλά το τελευταίο τριήμερο κέρδισε 16,7% και πλέον οι απώλειες του από το υψηλό έχουν περιοριστεί στο 20,6%.
Αναμφίβολα σε πτωτικές αγορές (Bear market) συνηθίζονται τέτοιου είδους ανοδικές αντιδράσεις, οι οποίες όμως κατά κανόνα δεν ευδοκιμούν, καθώς επανέρχονται οι πιέσεις. Μένει να αποδειχθεί αν στη Wall Street πιστεύουν ότι οι τιμές αντίκρυσαν ήδη τον «πάτο του βαρελιού» ή εάν η ισχυρή ανοδική αντίδραση αποτελεί ‘’τεχνουργία’’ για να μπορέσουν ευκολότερα να μειώσουν θέσεις τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.
Η τεράστια ρευστότητα που ρίχνει στο σύστημα ο Ντόναλντ Τράμπ (όπως άλλωστε γίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση) σαφώς και δίνει ερείσματα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της επερχόμενης, οξύτατης οικονομικής κρίσης. Από και μέρα όμως το ανοικτό ακόμη στοίχημα είναι, αν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα υποχρεωθεί εξ ανάγκης να προχωρήσει σε lockdown, ή εάν θα εξακολουθήσει να προκρίνει την επιλογή της «ανοσίας της αγέλης».
Οι «προφητείες» του Μπιλ Άκμαν και η μετοχή της Boeing
Ειδικά σε ότι αφορά τη Wall Street, ούτε από εκείνη φαίνεται αν λείπει η αγελαία συμπεριφορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του δισεκατομμυριούχου διαχειριστή Μπίλ Άκμαν, ο οποίος πριν από οκτώ μέρες είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο Τραμπ να σφραγίσει τα πάντα στις ΗΠΑ για ένα μήνα, ακόμη και το χρηματιστήριο, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Μάλιστα ο Άκμαν διατύπωσε ανάλογες απόψεις τρόμου και σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι αυτό επιτάχυνε την πτώση των αμερικανικών μετοχών… Προ τετραήμερου ο ίδιος διαχειριστής γνωστοποίησε ότι έκλεισε τις «σορτ» θέσεις του ( που αποδίδουν κέρδη από την πτώση των μετοχών ) δηλώνοντας ότι παίζει πλέον το ανοδικό «χαρτί» για την αγορά. «Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος» που λέει κι ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός…
Ακόμα ακριβή η αμερικανική αγορά
Ανάμεσα στα «θαύματα» που έγιναν στο ανοδικό τίναγμα της αμερικανικής αγοράς ήταν και αυτό της αεροπορικής εταιρείας Boeing η οποία αφού είχε χάσει αρχικά το 72,3% της αξίας της, στη συνέχεια η τιμή της ενισχύθηκε κατά 92,6%…
Με βάση τις χθεσινές αποτιμήσεις η κεφαλαιοποίηση της Wall Street έφτασε να αντιστοιχεί στο περίπου 117% του περσινού αμερικανικού ΑΕΠ που ήταν 21,44 τρις δολάρια. Η λογική των αριθμών λέει ότι αυτή η σχέση δεν συνιστά φθηνή αγορά, καθώς υπερκαλύπτει το ΑΕΠ της χώρας. Έχοντας μάλιστα φτάσει στα υψηλά του Φεβρουαρίου και στο 158,9% του αμερικανικού ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, ο λόγος των τιμών ως προς τα κέρδη του κυλιόμενου τελευταίου 12μηνου (P/E), διαμορφώνεται τώρα στο 17,6 για τις εταιρείες του Dow Jones και στο 18,5 για εκείνες του S&P500. Νούμερα που επίσης δεν θεωρούνται ελκυστικά, καθώς ακόμη κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τα πλήγματα που θα δεχτούν οι επιχειρήσεις, μέσα στη δίνη του κορονοϊού.
Διεθνώς δίνεται η εντύπωση ότι ο κόσμος και οι οικονομίες θα αρχίζουν να αποσυμπιέζονται από τις δραματικές καταστάσεις που «γεννά» η πανδημία, από τα τέλη του προσεχούς Μαΐου. Αν για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν συμβεί, τότε ασφαλώς θα επακολουθήσουν πολλά και πολύ άσχημα και για τις αγορές.
Στα «παράδοξα» της Wall Street θα μπορούσε να συμπεριλάβει κάποιος και το συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στην τιμή του χρυσού και τον δείκτη Dow Jones, αν οι μονάδες του θεωρηθούν ως δολάρια. Χθες ο αμερικανικός Δείκτης ισοδυναμούσε με 13,9 ουγγιές χρυσού, όταν στην αρχή της εφετινής χρονιάς ήταν στις 18,7 και στη διάρκεια του τελευταίου μισού αιώνα, ο μέσος όρος ήταν στις 13,2 ουγγιές χρυσού. Κάτι που δείχνει ότι ακόμη ο χρυσός μπορεί να έχει το πλεονέκτημα της καλύτερης απόδοσης έναντι των αμερικανικών μετοχών.
Το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στη Wall Street καταδεικνύονται και το σημερινό πτωτικό ξεκίνημα της χρηματιστηριακής αγοράς. Που πιστοποιεί ότι το «ράλι της αρκούδας» θα είχε αναπόφευκτα ημερομηνία λήξεως…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μουσικά Σχολεία: Προχωρούν σε κινητοποιήσεις, τα αιτήματά τους
- Μελάνια Τραμπ: Με ένα υπέρκομψο, σχεδόν κινηματογραφικό look στην ορκωμοσία Τραμπ
- Τραμπ: Θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα αναγνωρίζει την ύπαρξη «μόνο δύο φύλων»
- Σολτς: Ζήτησε μια Ευρώπη με αυτοπεποίθηση απέναντι στον Τραμπ