Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Τα αρνητικά επιτόκια, δαμόκλειος σπάθη για την κερδοφορία των τραπεζών

Την ώρα που οι κεντρικοί τραπεζίτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον, ενισχύονται οι εκκλήσεις για να αναλάβουν οι κυβερνήσεις πιο ενεργό ρόλο με δημοσιονομικές πολιτικές ή μεταρρυθμίσεις.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, τα αρνητικά επιτόκια έχουν μετατραπεί από ένα αντικείμενο θεωρητικής συζήτησης σε μια πραγματικότητα για περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας.

Αλλά καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες καταφθάνουν στην Ουάσιγκτον υπό συνθήκες αναιμικής ανάπτυξης, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι αυτό που μέχρι πρόσφατα ήταν μια εξαιρετικά αντισυμβατική πολιτική είχε τελικά κάποια επιτυχία, αλλά έχει φτάσει ήδη στα όρια της.

Την Κυριακή ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξε σε μπλογκ ότι ενώ τα αρνητικά επιτόκια έχουν αποδειχθεί χρήσιμα, «υπάρχουν όρια για το πόσο μακριά και για πόσο καιρό μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές των αρνητικών επιτοκίων».

Η ιδέα ήταν πως η περικοπή των επιτοκίων κάτω από το μηδέν θα ενθάρρυνε τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερο και να προσφέρουν μεγαλύτερη τόνωση στις στάσιμες οικονομίες.

Η ανάγκη αυτή υπάρχει ακόμα. Το ΔΝΤ αναμένεται να υποβαθμίσει ακόμα χαμηλότερα τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη αυτήν την εβδομάδα, καθώς ο συνδυασμός επιβράδυνσης στην Κίνα, η αποτυχία του φθηνού πετρελαίου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και η επιβράδυνση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές για τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ωστόσο, με την κριτική για τα αρνητικά επιτόκια να αυξάνεται, οι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν πιο πολύ από ποτέ τις κυβερνήσεις να αναλάβουν κάποιο από το βάρος και είτε να εισάγουν πιο παρεμβατικές δημοσιονομικές πολιτικές, είτε να ξεκινήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι γραμμές της μάχης έχουν χαραχθεί για τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, με τους επικριτές της πολιτικής να εκφράζουν όλο και πιο ανοιχτά τις απόψεις τους.

Οι τράπεζες

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι τα αρνητικά επιτόκια θα καταστρέψουν την κερδοφορία των τραπεζών και αν μεταφερθούν στα επιτόκια καταθέσεων θα αναγκάσουν τους καταναλωτές να μαζεύουν τα χρήματα στο σπίτι τους.

Οι περισσότεροι τραπεζίτες δεν έχουν ταχθεί ακόμα υπέρ της επιλογής να χρεωθούν οι αποταμιευτές για τις καταθέσεις τους και μιλούν δημόσια για άλλους δρόμους που μπορούν να ακολουθήσουν ώστε να αποτρέψουν μια πολύ σοβαρή απειλή στα κέρδη τους. «Δεν νομίζω πως θα δείτε ποτέ μια ανακοίνωση για χρεώσεις σε καταθέσεις».

Το πλήγμα στους αποταμιευτές

Ο Larry Fink της BlackRock ήταν ο τελευταίος που προειδοποίησε την Δευτέρα ότι τα χαμηλά επιτόκια εμποδίζουν τους αποταμιευτές να πάρουν τις αποδόσεις που χρειάζονται, αναγκάζοντας δυνητικά τους καταναλωτές να αποταμιεύσουν περισσότερο, αντί να ξοδέψουν για να αναθερμάνουν την οικονομία.

Ενας μεγάλος αριθμός Γερμανών πολιτικών, με πρώτο από όλους τον υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, έχουν κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι στερεί τους πολίτες από ένα μέρος των συντάξεων τους.

Γράφουν οι των Emily Cadman, Claire Jones, Robin Harding, Laura Noonan και Richard Milne

Powered by:

IOLCUS Investments ΑΕΠΕΥ. Ανεξαρτησία. Γνώση Αγορών . Προστασία Περιουσίας