Οι επιστήμονες ζητούν εύλογο χρόνο για να αξιολογήσουν την επικινδυνότητά της και επί του παρόντος διατυπώνουν μόνο τις εκτιμήσεις τους, με τις κυβερνήσεις του πλανήτη να διαφοροποιούνται ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της υποτροπιάζουσας υγειονομικής κρίσης. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ίσως αυξηθούν, ιδιαίτερα στα κινεζικά λιμάνια, με την κινεζική οικονομία – λοκομοτίβα για την παγκόσμια οικονομία- να επιβραδύνει τη μεγέθυνσή της στο τέλος του 2021.
Παράλληλα, η ρητορική του Τζέρομ Πάουελ για τον πληθωρισμό αλλάζει, αποδεχόμενος τελικά ότι η διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα αποτελεί ένα μακροοικονομικό πρόβλημα με το οποίο η Federal πρέπει να ασχοληθεί. Είναι επομένως σαφές ότι οι αποφάσεις της 15ης Δεκεμβρίου θα έχουν αναφορές στη νέα νομισματική πολιτική που θα ξεκινήσει το 2022 θα περιλάβει πιθανότατα νέα, μη μηδενικά επιτόκια.
Μένει να δούμε ποια θα είναι η πολιτική της ΕΚΤ την επόμενη ημέρα που ακόμη διατείνεται ότι και το 2022 θα διατηρήσει μηδενικά επιτόκια. Την ίδια ώρα, μια πολιτική θετικών επιτοκίων της Federal θα ενδυναμώσει το δολάριο και θα πλήξει τις ευάλωτες αναδυόμενες οικονομίες, λόγω της φυγής κεφαλαίων από αυτές προς τα μητροπολιτικά κέντρα.
Τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε αναταράξεις την παγκόσμια οικονομία, βραχυχρόνια, χωρίς ωστόσο να καταγράφουν σημαντική υποχώρηση. Αντιθέτως μάλιστα, η διατήρηση της αισιοδοξίας σε σχέση με τη σύντομη υπέρβαση των δυσκολιών από την υγειονομική κρίση με τις συνθήκες ζήτησης να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, επαναφέρουν τη δυναμική των δεικτών σε ανοδική κατεύθυνση, ξεπερνώντας το πρόσκαιρο σοκ της 26ης Νοεμβρίου που οδήγησε σε μειωμένες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία το Νοέμβριο (+210 χιλ. έναντι αναμενόμενων 573 χιλ. θέσεων).
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει με την ασύμμετρη συμπεριφορά του, συγχρονιζόμενο με την υποχώρηση των διεθνών αγορών αλλά δυσκολευόμενο στην ανοδική κίνηση καθώς οι συναλλαγές είναι μειωμένες λόγω της μικρότερης συμμετοχής επενδυτών εξωτερικού, αφού οι θεσμικοί επενδυτές «έκλεισαν» τα βιβλία τους στο τέλος Νοεμβρίου.
Ο δεκαπλασιασμός της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων μη τραπεζικών εταιρειών σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 9μηνου (€2,35 δισ. από €230,9 εκατ. στο 9μηνο 2020) προσπεράστηκε. Ακόμη και το +13,4% του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο 2021 έναντι του αντιστοίχου για το 2021 που σε μεγάλο βαθμό εξηγείται από τις αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις, δεν είχε τον αναμενόμενο απόηχο, παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση για επίδοση +8% στο ΑΕΠ στο τέλος του έτους είναι πλέον ρεαλιστική.
Με τον Γενικό Δείκτη να πετυχαίνει τελικά την υπέρβαση των 880 μονάδων φλερτάροντας για μια ακόμη φορά με τις 900 μονάδες. Ίσως υπάρχει ακόμη χρόνος για να λάβει λίγα περισσότερα δώρα (Santa Clauss gifts) η πολύπαθη ελληνική αγορά…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ