Χαζεύουμε αγγελίες ακινήτων. Πωλείται στο Κουκάκι διαμέρισμα ισόγειο, «με απεριόριστη θέα», 80 τετραγωνικά, μισό εκατομμύριο. Δηλαδή μισό εκατομμύριο ευρώ, όχι σελίνια Τανζανίας. Πωλείται στις Κυκλάδες δώμα 25 τετραγωνικά, σε κοινόχρηστη ταράτσα, διακόσιες χιλιάδες. Ενοικιάζεται στο Παγκράτι, 150 τετραγωνικά, με θέα σε δορυφορικά πιάτα και θερμοσίφωνες, έξι χιλιάδες μηνιαίως.
Καθένας έχει δικαίωμα να ζητάει όσα θέλει για το ακίνητό του. Κι αν κάποιος ανοίξει συζήτηση για την επιπλωμένη γκαρσονιέρα στον ακάλυπτο για την οποία ζητούν έναν βασικό μισθό για ενοίκιο, αναμένεται απάντηση «αυτές είναι οι τιμές». Είναι όμως ρεαλιστικές οι τιμές στις αγγελίες; Μήπως τόσα ζητούν οι ιδιοκτήτες επειδή τόσα τούς λείπουν; «Ζήτα τα διπλά και ό,τι γίνει». «Άσε περιθώριο να το παζαρέψουμε» κι άλλα τέτοια ανατολίτικα.
Τον καινούργιο χρόνο θα έχουμε εικόνα και θα ξέρουμε για τι μιλάμε. Όπως είχε αναφέρει σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, θα δημιουργηθεί πλατφόρμα με τα αληθινά στοιχεία, όσα προκύπτουν από τις συμβάσεις. Είχε πει ο υπουργός ότι η πλατφόρμα θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό των τιμών, με περιθώριο της τάξης του 10-15% στις πραγματικές τιμές αγοράς. Υπογραμμίζουμε «στις πραγματικές τιμές αγοράς». Δηλαδή όχι στις τιμές των παρατραβηγμένων αγγελιών.
Τα στοιχεία της πλατφόρμας θα αντλούνται από τα συμβόλαια που είναι αναρτημένα στο Κτηματολόγιο. Να ανοίξουμε μια παρένθεση εδώ: όλα αυτά τα επιτεύγματα είναι εφικτά χάρη στους εργαζόμενους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που κατασκευάζουν το myData. Θα μιλήσουμε άλλη μέρα για τον Γιώργο Πιτσιλή, διοικητή της ΑΑΔΕ και την επιλογή πλατείας. Κάπου πρέπει να στηθεί μια προτομή του, ένα άγαλμα, κάτι.
Πάμε πίσω στην πλατφόρμα. Μην αγχώνεστε, δεν θα μάθει η γειτονιά πόσα πληρώσατε καθώς δεν θα κοινοποιούνται τα στοιχεία του πωλητή και του αγοραστή. Θα γίνουν προσβάσιμες οι πληροφορίες που αφορούν τα τετραγωνικά, την παλαιότητα, την περιοχή, το τίμημα πώλησης ή το ενοίκιο. Έτσι, όσοι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συναλλαγή, θα ξέρουν τις τιμές ακινήτων σε κάθε δρόμο. Οι πληροφορίες θα είναι δωρεάν για πωλητές και αγοραστές αλλά θα προβλέπεται χρέωση για πακέτα δεδομένων, σε τράπεζες, μεσίτες και γενικά επαγγελματίες.
Είναι λίγο οξύμωρο να δείχνει ενδιαφέρον η κυβέρνηση για το κόστος της στέγασης. Επί πεντέμισι χρόνια η πώληση σπιτιών, ξενοδοχείων, γης έφερνε ζεστό χρήμα υπό τον τίτλο Ξένες Άμεσες Επενδύσεις. Από τα χρήματα που συνολικά επενδύθηκαν στην Ελλάδα ο κλάδος των ακινήτων απορρόφησε άνω του 40% των ροών. Δεν ήταν μόνο οι Κινέζοι, Τούρκοι, Λιβανέζοι που αποφάσισαν να αγοράσουν ένα κεραμίδι για να βρέχουν τα πόδια τους στη θάλασσα ή για να φτιάξουν airBnB. Ήταν και η δραστηριότητα των funds και των servicers που προσγειώθηκαν στην ελληνική οικονομία.
Ωραία η άμεση είσπραξη αλλά τα αυξημένα κόστη στέγασης που ακολούθησαν, αφαιρούν χρήματα από την κατανάλωση. Τα έξτρα διακόσια ευρώ στο ενοίκιο μιας οικογένειας αποτυπώνονται στα μαθήματα μπαλέτου που κόβονται, στην εκδρομή που δεν θα έχει πια διανυκτέρευση, στο ρούχο που θα μεταποιηθεί.
Πέρα από τη νέα πλατφόρμα, τίθεται ένα ερώτημα, σχετικά με τις αυθαίρετες αυξήσεις στα έξοδα στέγασης. Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να ανεχτεί μια ανεξάρτητη αρχή στέγασης, η οποία θα υπαγορεύει το ποσοστό της ετήσιας αύξησης και θα ελέγχει όσους διπλασιάζουν ή τριπλασιάσουν τις τιμές χωρίς δικαιολογία; Στο επιχείρημα «περιουσία μου είναι, ό,τι θέλω κάνω» υπάρχει απάντηση ότι η στέγαση δεν είναι τζόγος. Είναι και περιουσία και κοινωνικό αγαθό. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση ώστε να μπουν όρια στην αισχροκέρδεια;
Διαβάστε επίσης:
Γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης πουλάει
Τομ Μπάρακ & Κίμπερλι Γκίλφοΐλ, πρεσβευτές του Αιγαίου Πελάγους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νίκος και Αλέξανδρος Σούτος: Οι εφοπλιστές, πρώην πρόξενοι της Λιβερίας και οι περιπέτειες στη θάλασσα και στη ζωή
- Επαγγελματική μίσθωση: Λήγει το συμβόλαιο, ποια είναι τα επόμενα βήματα;
- Προϋπολογισμός: διάλογος κουφών με αλλαγές στους πολιτικούς προσανατολισμούς
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ETE, Εurobank, Profile, Boeing και Nvidia