Έτσι και με τα δωρεάν self tests που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ένα μέτρο σωστό και απαραίτητο, που θα μπορούσε εδώ και καιρό να συμβάλει στην μάχη με τον κορονοϊό.
Ο κάθε πολίτης δικαιούται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, τέσσερα τεστ τον μήνα, ένα κάθε εβδομάδα μόνο με τον ΑΜΚΑ του και δεν θα υπάρχει καμία χρέωση για τον πολίτη.
Κι αν κάποιος θέλει να τον βοηθήσει ο φαρμακοποιός για να το κάνει, επειδή δεν ξέρει ή δεν μπορεί, πολύ ευχαρίστως ας κοπιάσει στο φαρμακείο της γειτονιάς του, λέει η κυβέρνηση…
Αλλιώς όμως τα λένε οι φαρμακοποιοί.
Αγνοούμε αν υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση με τον κλάδο, κατά πώς φαίνεται μάλλον δεν υπήρχε, ωστόσο οι ανακοινώσεις έγιναν.
Και τώρα φαίνεται πως υπάρχουν κάποια θολά σημεία που θέλουν διευκρίνιση.
- Τα τεστ είναι δωρεάν, ΑΛΛΑ –όπως είπε η κ. Πελώνη χθες- «η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα δούμε αν θα υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο για πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια και δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι στο σπίτι».
Αυτό είναι το πρώτο σημείο που θέλει διευκρίνιση και μάλλον είναι το λιγότερο σημαντικό, γιατί το αντίτιμο είναι συμβολικό, έως 50 λεπτά το προσδιόρισε σε δηλώσεις του ο κ. Λουράντος στο «παζάρι» που άνοιξε με την κυβέρνηση.
Όμως, αποκαλύπτει ότι μάλλον δεν είχε προηγηθεί κάποια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών, εξ ου και η εκ των υστέρων ανάγκη για «επαφή» της κυβέρνησης με τον πρόεδρο του ΠΦΣ.
- Αν και πολλές φορές οι φαρμακοποιοί κατά πώς τους βολεύει πατάνε σε δύο βάρκες -από τη μια εμπορικό κατάστημα με ωράριο λιανεμπόρων κι άντε βρες φαρμακείο Τετάρτη βράδυ, από την άλλη σχεδόν ενταγμένο το φαρμακείο της γειτονιάς στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας- τώρα καλούνται να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό. Κάτι καθόλου εύκολο.
Πέρα από την κόντρα που μπορεί να έχει η κυβέρνηση με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών της Αθήνας, ο φαρμακοποιός της γειτονιάς θα έρθει αντιμέτωπος με μια σειρά δυσκολίες, όταν κάποιος πολίτης του ζητήσει να τον βοηθήσει να κάνει το τεστ.
Πού θα γίνεται το τεστ; Μέσα στο φαρμακείο; Θα υπάρχουν άλλοι πελάτες μέσα στον χώρο; Πώς θα είναι προστατευμένος ο φαρμακοποιός σε περίπτωση κρούσματος; Και τι θα γίνει αν διαπιστωθεί ένα κρούσμα; Θα κλείνει το φαρμακείο;
Μήπως θα έπρεπε ήδη να υπάρχει μια απάντηση και γι’ αυτά;