array(0) {
}
        
    
Menu
0.04%
Τζίρος: 137.99 εκατ.

Ζελένσκι: Θέλει να συναντήσει τον Τραμπ πριν την συνάντηση κορυφής Τραμπ – Πούτιν

Comments

Θα σας πω μια ιστορία που σε λίγες γραμμές περιγράφει μια διαδεδομένη νοοτροπία.

Στα χρόνια της ευμάρειας, τότε που γλεντούσαμε δίχως αύριο, χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο για να κάνω ράμματα. Την ώρα που έμπαινα στα επείγοντα, μπήκε ταυτόχρονα ένας τεχνίτης που είχε κάνει εργασία στο σπίτι την προηγούμενη ημέρα. Κατά σύμπτωση χρειαζόταν κι εκείνος ράμματα. Ως μικρόψυχη σκέφτηκα ότι ήμουν χορηγός στα δικά του ράμματα, ήμουν το κορόιδο που στηρίζει το σύστημα υγείας για τζαμπατζήδες σαν και δαύτον.

1

Την προηγούμενη ημέρα είχε κάνει μια δουλειά για την οποία πληρώθηκε μετρητά όσο το μηνιάτικο ενός δασκάλου. Είχε έρθει μια φορά, έκανε προσφορά, ξαναήρθε, έκανε τη δουλειά, πλήρωσε τα υλικά και τσάκα τσάκα ολοκλήρωσε το έργο, που δεν ήταν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Όταν ζήτησα απόδειξη, άρχισε να ουρλιάξει, να λέει ότι η τιμή ανεβαίνει, δεν είχε υπολογίσει τα έξοδα ούτε τον ΦΠΑ, ότι δεν είχα μιλήσει για απόδειξη. Απάντησα ότι η απόδειξη είναι αυτονόητη, δεν χρειάζεται να το πω και ότι η αμοιβή περιλαμβάνει υλικά και φόρο, καθώς είχα επιμείνει «τελική τιμή με όλα μέσα». Με τις φωνές και με την επιθετικότητα (έσκυβε προς το μέρος μου απειλητικά) υποχώρησα. Φοβήθηκα, το ομολογώ.

Τι έκανα τότε; Το κατάπια. Όχι μόνο δεν υπήρχε σύστημα για να βρω το δίκιο μου αλλά οποιαδήποτε ενέργεια θα με καθιστούσε χαφιέ, ρουφιάνα, δωσίλογο, συνεργάτη του Βάλτερ Σιμάνα. Επί δεκαετίες αυτή ήταν η ταμπέλα για όσους ήθελαν να μοιράζεται δίκαια το οικονομικό βάρος λειτουργίας του κράτους. Αυτό αλλάζει. Ο πολίτης έχει εργαλεία που του προσφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων. Ταυτόχρονα αλλάζει και η νοοτροπία. Το κράτος δεν είναι ένας καλλιεργητής λεφτόδεντρων. Επίσης δεν αρκεί να φορολογηθούν οι καπιταλιστές, οι καραβοκύρηδες και οι λεφτάδες.

Ο Γιώργος Πιτσιλής, αρχηγός της ΑΑΔΕ και εμπνευστής της μετάβασης σε ψηφιακό σύμπαν,  κατάφερε το εξής: κάθε χρόνο 75.000 πολίτες κάνουν καταγγελία για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και διαφθορά. Μήπως προτιμάτε το ρήμα «καρφώνουν»; Όπως και να ειπωθεί, δεν αλλάζουν τα δεδομένα. Υπάρχει πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών», με επιλογή «Ανώνυμα», «Επώνυμα». Υποθέτουμε ότι όσο πιο καλά τεκμηριώνεται η καταγγελία, τόσο πιο σοβαρά λαμβάνεται υπόψη. Κατόπιν ακολουθούν λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα, σε περίπτωση διαφθοράς μπορεί να αναφερθεί πληρωμή και σε bitcoins. Όχι, παίζουμε.

Να επανέλθουμε στον τεχνίτη που δεν έκοβε απόδειξη για να μην πληρώνει φόρους και να ζει σε βάρος των υπόλοιπων. Ξέρει τώρα πια, επειδή όλοι μιλάνε για αυτό, ότι αν δεν κόψει απόδειξη, υπάρχει πάνω από το κεφάλι του το PitsiLApp, ὃ τα πανθ’ορά. Θα τον βρούνε ή από τις καταθέσεις στην τράπεζα ή από το καινούργιο αυτοκίνητο ή επειδή ο πελάτης δεν φοβάται πια ούτε τις αγριοφωνάρες ούτε τα παρελκόμενα. Ο κακός της ιστορίας δεν είναι πια ο δωσίλογος ρουφιάνος αλλά ο φοροκλέπτης τζαμπατζής. Καταγγείλτε ελεύθερα, δεν σας παρεξηγεί κανείς. Διακόσια άτομα τη μέρα μπαίνουν στην πλατφόρμα και δίνουν στοιχεία. Αν σας ξέφυγε, εδώ ο καλός σύνδεσμος.

Διαβάστε επίσης

Προσέχοντας τι γράφουμε για τον Νικήτα Κακλαμάνη

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις
Ποιοι υπουργοί τα σπάνε και ποιοι κρύβονται, το ράλι της Intracom και της THEON, o πόλεμος κυβέρνησης – Ιβάν, τι λέει στο mononews ο Kyril Louis Dreyfus, το νέο σκάνδαλο των Σπετσών, και τα 18 διαμάντια της Χρυσής
Μύκονος: Σωρεία παραβάσεων και αυθαιρεσιών σε Ψαρού, Φτελιά, Πλατύ Γιαλό – Τι αποκάλυψαν οι αυτοψίες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: Θέλει να συναντήσει τον Τραμπ πριν την συνάντηση κορυφής Τραμπ – Πούτιν
Γερμανία: Πρωτιά του CDU με 28,5-29% δίνουν τα exit poll, στη δεύτερη θέση με 19,5-20% το AfD
Βέροια: Έκλεβαν πετρέλαιο θέρμανσης από σχολικές μονάδες της Ημαθίας
Γερμανικές εκλογές: Άντρας απείλησε με μαχαίρι ψηφοφόρους και εφορευτική επιτροπή σε εκλογικό κέντρο
Ζελένσκι: Η χώρα δεν μπορεί να συμβιβαστεί στα θέματα της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της
Οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες προ των αποτελεσμάτων
Εκλογές στη Γερμανία: Στο 52% η συμμετοχή σε όλη τη χώρα
Απειλή για βόμβα σε πτήση της American Airlines προς Δελχί
Λίβανος: Ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ λέει ότι θα συνεχιστεί η “αντίσταση” κατά του Ισραήλ
Θεοδωρικάκος: Εθνική αναγκαιότητα το νέο παραγωγικό μοντέλο – Όρος ασφάλειας για την πατρίδα μας