
Η Μαρίν Λεπέν έχασε χθες το δικαίωμα του εκλέγεσθε αλλά οι οπαδοί της διατηρούν το δικαίωμα του εκλέγειν. Η ακροδεξιά πολιτικός αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές του Ιουνίου 2024 στη Γαλλία οπότε όσοι χαίρονται, ας κρατήσουν την υποσημείωση: Η απομάκρυνσή της από την πολιτική σκηνή γίνεται με τεχνητό τρόπο και οι ψηφοφόροι της δύσκολα θα αλλάξουν μυαλά.
Η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Πλήρωνε στελέχη του κόμματός της με κονδύλια που προορίζονταν για τη μισθοδοσία υπαλλήλων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Πήρε και φυλάκιση, πήρε και βραχιολάκι, όλα με αναστολή εκτός από το κρίσιμο, αυτό που θα ανακατέψει την τράπουλα στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, το 2027. Στερείται το δικαίωμα να είναι υποψήφια, τόσο η ίδια όσο και οι αιρετοί που καταδικάστηκαν μαζί της.
Η Λεπέν έχασε τις τελευταίες εθνικές εκλογές κερδίζοντάς τες. Όσο κι αν κρυβόμαστε πίσω από ένα αποτέλεσμα που παραποιεί την αλήθεια, οι αριθμοί είναι εύγλωττοι. Η Εθνική Συσπείρωση πήρε 8,7 εκατομμύρια ψήφους. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο πήρε 7 εκατομμύρια. Ο συνασπισμός Ensemble του Μακρόν πήρε 6,3 εκατομμύρια. Οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι είναι πολλοί και είναι παρόντες ακόμα και όταν η αρχηγός στερείται τα πολιτικά της δικαιώματα.
Στο ερώτημα «πού θα πάνε η ψηφοφόροι της Μαρίν Λεπέν» μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ελληνική εμπειρία και να απαντήσουμε «εκεί που πήγαν οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη». Πιθανότατα επέλεξαν Νίκη, Ελληνική Λύση, Πατριώτες και άλλους πολιτικούς σχηματισμούς με εθνικιστικά και συντηρητικά χαρακτηριστικά. Και πάλι όμως δεν βγαίνουν τα κουκιά. Οι ακροδεξιοί παραμένουν ακροδεξιοί ψηφίζοντας ενίοτε κόμμα εξουσίας. Κάπου κατευθύνονται όλοι οι «εγώ δεν είμαι χουντικός αλλά κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα», κάπου κατευθύνονται οι ναζί, οι μισαλλόδοξοι, οι πολεμοχαρείς, οι πατριδοκάπηλοι, οι χριστιανοταλιμπάν.
Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, θα συμβεί και στη Γαλλία. Η μόλυνση της ακροδεξιάς θα αλλοιώσει τη ρητορική κομμάτων που προσβλέπουν στην εκλογική πελατεία της Λεπέν. Πιο στρογγυλεμένα, πιο ευγενικά, θα επαναδιατυπώσουν τα επιχειρήματα και θα τα υιοθετήσουν. Η διεθνής συγκυρία ευνοεί τη ρητορική του Frexit κι αν κάποιοι δεν προτείνουν αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να ξεκινήσουν συζήτηση για τη γαλλική υπερηφάνεια. Υπάρχει έδαφος να πατήσουν, μην ξεχνάμε ότι είναι πρώην αποικιοκράτες.
Η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τον φόβο για τη μετανάστευση, τη δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα και τις οικονομικές ανισότητες, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική πατριωτική πολιτική που έπεισε τους Γάλλους. Αντί λοιπόν να αναρωτιόμαστε ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης της, μπορούμε να αρχίσουμε την ανάλυση για το πόσο τα επιχειρήματά της θα επηρεάσουν τους αντιπάλους της. Υπάρχουν 8,7 εκατομμύρια ορφανά εκεί έξω, κάτι πρέπει να ψηφίζουν.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς μπορεί να υπάρξει εμπορική «συμμαχία» Ελλάδας – Κίνας: Τα μνημόνια συνεργασίας και η αλήθεια
- Απόφαση – σταθμός από Άδωνι Γεωργιάδη: Τέλος στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων
- Βακάκης διαψεύδει… Βακάκη για τις επιδόσεις της Jumbo
- Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με την μετοχή της Εθνικής, κάτω από μία φορά p/bv Πειραιώς, Eurobank και Αlpha
