Ακόμη κι αν, θεωρητικά, δεν προχωρούσε το Ισραήλ στην εκκαθάριση της Γάζας, ο χάρτης της Μέσης Ανατολής έχει ήδη αλλάξει.
Μετά την επίθεση, οι αλλαγές θα μεγιστοποιηθούν και θα είναι μόνιμες. Όταν το Ισραήλ προειδοποιεί γι’ αυτήν ακριβώς την εξέλιξη, γνωρίζει πολύ καλά τι θα ακολουθήσει και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Ζώντας από την γέννηση του σε κατάσταση πολιορκίας, είναι σε άριστη θέση να εκτιμήσει τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.
Έγραψα προ ημερών ότι η σύγκρουση στο Ισραήλ σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός πολέμου κατά της Δύσης. Δεν γνωρίζω αν ήταν η συγκίνηση της στιγμής ή αν πρόκειται για συνειδητή θέση που υιοθέτησε, αλλά ο υφέρπων θρησκευτικός χαρακτήρας της σύγκρουσης επιβεβαιώθηκε από την τοποθέτηση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ όταν πρόβαλε με σαφήνεια ότι είναι Εβραίος.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι αλλαγές στους χάρτες δεν είναι μόνο γεωγραφικές αλλά – στο στάδιο αυτό—κυρίως σε επίπεδο συμμαχιών, η πρώτη μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε ήδη. Η ανοιχτή, πλέον, σύγκρουση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ διαλύει την ρομαντική σκέψη της Δύσης ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει την γέφυρα ανάμεσα στο κοσμικό Ισλάμ και την κοσμική Δύση.
Ο Ερντογάν τοποθέτηση την χώρα του με περίσσια σαφήνεια στο πλευρό του μαχητικού Ισλάμ. Οι επιπτώσεις στην Ν.Α. πτέρυγα του ΝΑΤΟ και, ακόμη πιο σοβαρά, στο ΝΑΤΟ συνολικά θα είναι τεράστιες. Δεν είναι ότι, έστω και έμμεσα, ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε υπέρ της Ισλαμικής τρομοκρατίας. Είναι ότι κάλεσε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Μέση Ανατολή –με ρητορική που παραπέμπει σ’ αυτήν της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Πρόκειται για απευθείας πρόκληση, για κάλεσμα να περιοριστούν οι ΗΠΑ στον χώρο τους.
Η κατηγορία του Ερντογάν πως οι ΗΠΑ υποθάλπουν τρομοκρατικές οργανώσεις δεν περιορίζεται στην γνωστή διαμάχη του για το Κουρδικό. Τούτη τη φορά ουσιαστικά χαρακτήρισε το Ισραήλ τρομοκρατική οργάνωση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αυτές θα είναι υπεύθυνες για το λουτρό αίματος που θα ακολουθήσει.
Πέρα από την επίπτωση στο ΝΑΤΟ – και ότι αυτό αντιπροσωπεύει—ο Ερντογάν θα ακολουθήσει πλέον σκληρή στάση ενάντια στην Δύση. Η προμήθεια όπλων από την Ρωσία μπορεί να θεωρείται δεδομένη—οπότε ως αντίποινο θα μπορούσε να μην προχωρήσει η παράδοση των υποβρυχίων από την Ισπανία που τόσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά.
Εξαιρετικά πιθανό είναι να αποφασίσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους της Κύπρου σε (κατ’ αυτόν) αυτοτελές, διεθνές νόμιμο, κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, η άσκηση εχθρικής πίεσης στην Ελλάδα είναι πιθανή, οπότε θα περιλαμβάνει το πλήρες οπλοστάσιο: το μεταναστευτικό, τα νησιά και τον εναέριο χώρο.
Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία δείχνει έτοιμη να θάψει το τσεκούρι του πολέμου με το Ιράν. Η πρώτη επαφή μεταξύ τους μπορεί να εξελιχθεί σε συμμαχία Σούνι-Σία, ενάντια στον εχθρό—δηλαδή την Δύση. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε συνένωση των Ισλαμικών φυλών και δεν θα απέχουμε και πολύ από έναν… ιερό πόλεμο.
Η σύγκρουση δύο πολιτισμών έχει ήδη ξεκινήσει και ο χάρτης ήδη αναθεωρείται. Το Ισλάμ δεν έχει ανάγκη από λαϊκή στήριξη – την έχει ήδη, όπως αποδεικνύει η ταύτιση με την τρομοκρατία, από τον ISIS μέχρι την Χαμάς. Οι θηριωδίες δικαιολογούνται, εξάλλου, διότι είναι κατά των απίστων, οι αλλεπάλληλες διαδηλώσεις εκτονώνουν τον πληθυσμό, τονώνουν την ιερή αγανάκτηση, προσελκύουν ανθρώπινα καμικάζι.
Για την Τουρκία και το Ισλάμ γενικά, η επόμενη γεωπολιτική φάση αφορά τον καθορισμό γεωγραφικών περιοχών επιβολής, υπεροχής, ελέγχου. Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μία νέα πραγματικότητα. Το Σιδηρούν Παραπέτασμα δεν θα είναι ένα αλλά τουλάχιστον τρία – αν δεχτούμε ότι η επεκτατική πολιτική της Κίνας δεν θα την φτάσει σε πόλεμο και ότι η κάθε πλευρά θα αναγκαστεί να περιοριστεί στην δική της σφαίρα επιρροής.
Στο πλαίσιο αυτό, για το Ισλάμ το Ισραήλ αποτελεί αγκάθι στο πλευρό του. Για την Δύση είναι προπύργιο. Θεωρεί κανείς ότι είναι τυχαία η αποστολή τόσο ισχυρών δυνάμεων της Δύσης στην Μεσόγειο; Ότι είναι μόνο για να χρησιμεύσει ως μήνυμα προς το Ιράν να μην εμπλακεί; Η Δύση έχει αναγνωρίσει πως κινούνται τα πιόνια στην σκακιέρα και δηλώνει ότι αυτό το προπύργιο της δεν θα αφήσει να χαθεί.
ΟΙ επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες. Η εμπλοκή της Χεζμπολά θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Το μόνο ερώτημα για την παρούσα φάση είναι αν θα τολμήσουν τελικά να εμπλακούν και τρίτοι; Αν ναι, θα πάμε σε μία γενικευμένη σύρραξη. Αν όχι, θα πρόκειται απλά για αναβολή. Ο άξονας Αίγυπτος- Ελλάς- Ισραήλ θα αποκτήσει, τότε, κρίσιμη σημασία για την Δύση. Το «Βάστα Ρόμελ» (που αποδίδεται στους μαυραγορίτες της Κατοχής) θα αποκτήσει νέα έννοια και περιεχόμενο.
Διαβάστε επίσης