Ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, μετά από μια ενδιαφέρουσα περιπλάνηση και πλούσια εμπειρία από τις χώρες όπου ο όμιλος Eurobank έχει παρουσία, σήμερα εκτός των άλλων υποχρεώσεών του, έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο.
Έργο από το οποίο –κατά κοινή ομολογία- θα κριθεί η επόμενη μέρα του banking στην Ελλάδα.
Το έργο σχεδιασμού και υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας. Διότι χωρίς τον ψηφιακό μετασχηματισμό το μέλλον όλων των τραπεζών διαγράφεται αβέβαιο.
Πρόκειται λοιπόν για ένα έργο που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, αλλά προϋποθέτει ταυτόχρονα και τον «μετασχηματισμό» μιας κουλτούρας, εδραιωμένης εδώ και δεκαετίες για την εικόνα και τη λειτουργία μιας τράπεζας, τόσο από τους ίδιους τους εργαζόμενους σ’ αυτή, όσο και από τους πελάτες της.
Και όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Ιωάννου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μόνο θέμα συστημάτων, καθώς: «Ξεκινάει από την δική μας εκπαίδευση και ολοκληρώνεται με την εκπαίδευση των πελατών, αφού όλοι μαζί πορευόμαστε σε μια νέα εποχή που ήδη έφθασε στις πόρτες μας».
Σήμερα, παρά τις συχνές υποχρεώσεις στο εξωτερικό και ένα βεβαρυμμένο πρόγραμμα πολύωρης εργασίας, με έδρα πλέον μόνιμα την Ελλάδα μπορεί, όπως αναφέρει, να διαθέτει λίγο περισσότερο χρόνο και στην οικογένεια αναγνωρίζοντας ότι τα χρόνια που οι κύριες υποχρεώσεις του βρίσκονταν στο εξωτερικό, η οικογένεια, η σύζυγός και τα τρία του παιδιά ένα αγόρι και δύο κορίτσια, «με στήριξαν σ’ αυτή την επιλογή και είμαι περήφανος που τα δύο μεγάλα μου παιδιά τραβούν ήδη το δικό τους δρόμο, ενώ η μικρότερη, στο σχολείο ακόμα, μου προσφέρει τη χαρά του παιδιού που περιμένει να με προϋπαντήσει καθημερινά στο σπίτι».
Η πορεία του στο banking μακρά. Έχοντας υπηρετήσει επί σειρά ετών σε διάφορες θέσεις, από τη λιανική τραπεζική ως τη διοίκηση θυγατρικών τραπεζών του ομίλου στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, ο Σταύρος Ιωάννου έχει επίσης σήμερα την ευθύνη των διεθνών δραστηριοτήτων, το νευραλγικό κομμάτι αξιοποίησης των ακινήτων ιδιοκτησίας της τράπεζας, τη μεγάλη πρόκληση της αποτελεσματικής διαχείρισης περιουσίας για τους πελάτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας (Private Banking) και την ευθύνη του operation που σημαίνει οτιδήποτε αφορά λειτουργικά θέματα του οργανισμού.
Συντονίζει λοιπόν, ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται ασύνδετα μεταξύ τους, όμως ο ίδιος σημειώνει πως: «τα πάντα σε ένα οργανισμό συνδέονται, γιατί η λειτουργία της τράπεζας είναι μια αλυσίδα που δεν επιτρέπεται να σπάσει».
Κρίκοι της αλυσίδας είναι οι άνθρωποι που συνδέουν τις λειτουργίες, λέει και συμπληρώνει: «είναι ευτύχημα η ύπαρξη των πολύτιμων και έμπειρων συνεργατών μου, που μπορούμε να συνεννοηθούμε ακόμα και χωρίς πολλά λόγια».
Ο Σταύρος Ιωάννου γεννήθηκε πριν από 58 χρόνια στην ακμαία ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Ήρθε στην Αθήνα σε μικρή ηλικία, μεγάλωσε στις γειτονιές πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά και συνέχισε με Masters in Banking & Finance από το πανεπιστήμιο Wales στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας την πόρτα για μια καριέρα στον τραπεζικό κλάδο, την εποχή που το banking ήταν μια από τις top προοπτικές.
Και όπως συμβαίνει πολλές φορές, σε οικογένειες που δένονται με κοινές ρίζες και καταβολές, ο Σταύρος Ιωάννου από την εφηβεία του ξεκίνησε να παίζει στην ομάδα πόλο των Αιγυπτιωτών, που ξεχώριζε τότε καθώς βρισκόταν στην Α’ κατηγορία.
«Το πόλο, θυμάται σήμερα, το ακολούθησα ως τα 23 μου χρόνια, ένα ομαδικό άθλημα που ενέπνεε κοινούς στόχους, υγιείς φιλοδοξίες μας έμαθε να μοιραζόμαστε τη χαρά της νίκης αλλά και την εμπειρία της ήττας και της ανασύνταξης των δυνάμεων».
Ίσως το πέρασμα από το πόλο εξηγεί την αγάπη για τον αθλητισμό και τη διαχρονική σχέση με τη θάλασσα.
Ακόμα και σήμερα δεν κρύβει ότι η θάλασσα είναι η ανάσα του από την καθημερινότητα, τον βοηθάει να ανασυντάξει δυνάμεις, και να σκεφτεί λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν. Η θάλασσα και η …κηπουρική
-Είστε δηλαδή ένας επίμονος κηπουρός; τον ρωτώ και εκείνος γελάει και συμφωνεί. «Ναι θα μπορούσα να το πω, γιατί η κηπουρική απαιτεί αφοσίωση και αυξημένη διαρκή φροντίδα».
Ένας «επίμονος κηπουρός» που δεν τα παρατάει εύκολα, και μαζί με του πολύτιμους συνεργάτες του προσπαθούν να «καλλιεργήσουν» πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της τράπεζας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από την νέα ψηφιακή εποχή.
Διότι όπως μας λέει ο κ. Ιωάννου «η οικονομία του μέλλοντος είναι ψηφιακή», μάλιστα την παρομοιάζει με την 4η βιομηχανική επανάσταση και σημειώνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να «τρέξει» για να προλάβει τις εξελίξεις, καθώς έχασε πολύτιμο χρόνο, όταν «ο κόσμος έτρεχε», διότι η χώρα μας ήταν μπλοκαρισμένη στην κρίση.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο, πολύπλοκο και κοστοβόρο. Απαιτεί διαρκείς επενδύσεις. Ο μετασχηματισμός είναι σήμερα απαραίτητος, όχι μόνο για τις τράπεζες, μα και για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, που θέλουν να έχουν παρουσία στην επόμενη μέρα.
Η Eurobank λοιπόν προχωρά σταθερά τον δικό της μετασχηματισμό. Ξεκίνησε την υλοποίησή του το 2016 και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, με στόχο να δαπανήσει άλλα τόσα την επόμενη τριετία.
Στόχος να δημιουργήσει νέες δομές, εύχρηστες και απλές για να μπορέσει ο καταναλωτής να μάθει και να αναζητά τις αυτοματοποιημένες υπηρεσίες που κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη, να εγκαταλείψει το χαρτί και τις ουρές στο γκισέ και να προσαρμόσει τις συναλλαγές του στο χρόνο και τον τόπο που τον εξυπηρετούν.
Η τράπεζα πραγματοποιεί επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και αξιοποιεί όλα τα προηγμένα εργαλεία. Εκσυγχρονίζει το κεντρικό της σύστημα, μια διαδικασία απαιτητική, καθώς οι τράπεζες είναι δομημένες πάνω σε παλιά συστήματα μηχανοργάνωσης, συστήματα «βαριά», όπως απαιτούσε το μέχρι τώρα banking.
Επενδύει στην «έξυπνη» τεχνολογία, σε συστήματα, που έχουν ψηφιακές ικανότητες, αναδομεί τις υποδομές ώστε να αντέχουν μεγάλους όγκους δεδομένων, τα οποία αναλύονται σε real time χρόνο.
«Κυνηγάμε την τεχνολογία», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου και στόχος μας είναι οι «ψηφιακές πωλήσεις» για όλη την γκάμα των προϊόντων, ώστε να εξυπηρετούμε τον πελάτη μας σε όποιο «κανάλι» τον συναντάμε, απλά και αποτελεσματικά.
«Η τράπεζα του μέλλοντος πηγαίνει η ίδια στον πελάτη, προλαβαίνει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, τον διευκολύνει στην καθημερινότητά του. Αυτό είναι το νέο μοντέλο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε χρόνο, ούτε βέβαια το μέλλον.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών