Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας
Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι μήνες που έρχονται θα είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών στις χώρες της Ευρώπης.
Στόχος είναι η μείωση των κρουσμάτων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονικότητα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους των πληθυσμών των κρατών θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μετάβαση σε αυτή την κανονικότητα.
Υπό αυτό το σκεπτικό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον Covid-19, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πρόταση του πρωθυπουργού δεν είναι περιοριστική και ούτε καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό.
Αντίθετα σκοπεύει στην παροχή του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών που έχουν εμβολιαστεί μεταξύ των κρατών της ΕΕ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης είναι σημαντική για χώρες, όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και είναι επιβεβλημένο το ζήτημα αυτό να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.
Σύμφωνα με την πρόταση, προτείνεται η δημιουργία ενός κοινού πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί και το οποίο θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση του σ’ όλα τα μέσα μεταφοράς.
Σε πρώτη φάση, το ζητούμενο είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθεί το εύρος της χρήσης του, όταν θα έχει πια αυξηθεί το ποσοστό των Eυρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.
Με την συγκεκριμένη πρόταση όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς.
Το τελευταίο αποτελεί επίσης και ένα κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, καθώς ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική διέξοδο επιστροφής στην κανονικότητα.
Προφανώς όποιος δεν εμβολιαστεί, άρα δεν θα έχει πιστοποιητικό, θα μπορεί και αυτός να ταξιδέψει με βάση τις διαδικασίες που θα ισχύουν κάθε φορά.
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε τη συζήτηση.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την απόφαση των ηγετών της ΕΕ στην τελευταία σύνοδο κορυφής να εργαστούν για τη δημιουργία ενός τυποποιημένου και διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους, προσδιορίζοντας παράλληλα τις περιπτώσεις που αυτό θα χρησιμοποιείται.
Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που χώρες και διεθνείς φορείς, όπως η ΙΑΤΑ έχουν εκφραστεί θετικά. Το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, έδειξε πως το πιστοποιητικό θα βρει απήχηση και από χώρες εκτός ΕΕ.
Η επόμενη μέρα του κορονοϊού, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες είναι κοντά. Η Ελλάδα με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει ότι μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.
Διαβάστε ακόμη:
Μητσοτάκης: Επιδιώκουμε διμερή συμφωνία με την Κίνα για πιστοποιητικό εμβολιασμού