array(0) {
}
        
    
Menu
1.18%
Τζίρος: 152.20 εκατ.

Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση

Comments

Ποιος πραγματικά «ξεσκέπασε»  το QATAR GATE;

Το  τεράστιο αυτό κύμα που ταλανίζει την ΕΕ με επίκεντρο τις Βρυξέλλες αλλά και με δραματικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ ακόμη δεν έχει αναδυθεί το μεγάλο μέρος του «παγόβουνου» που απειλεί Οι  αποκαλύψεις από διεθνή μέσα ενημέρωσης πέφτουν σαν το χαλάζι, τόσο για το Κατάρ-gate όσο και για ανάλογο σκάνδαλο που αφορά το Μαρόκο. Επίσης και εδώ υπάρχει εμπλοκή του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι, και του συνεργάτη του και συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

1

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Serra στο μικροσκόπιο ιταλικών και βελγικών αρχών έχουν μπει δύο ταξίδια του Παντζέρι στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου τόσο στο Ραμπάτ όσο και στη Ντόχα.

Ο Αντόνιο Παντζέρι συνοδευόταν στο ταξίδι του από τον εν ενεργεία ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο που ερευνάται από τις ιταλικές και βελγικές αρχές.

Κλειδί των επαφών  ένας περιβόητος  Μαροκινός διπλωμάτης, ο  67χρονος Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρέσβης για μεγάλο διάστημα στην Πολωνία. Οι τρείς τους έχουν μάλιστα δημοσιεύσει …θριαμβικές φωτογραφίες κατά την παραμονή των ιταλών στο Μαρόκο.

Εμιράτα και στο βάθος… Σαουδική Αραβία

Άρα το νήμα φαίνεται πως άρχισαν να ξετυλίγουν οι μυστικές υπηρεσίες των Εμιράτων.

«Ξέρετε όμως τις σημαίνει μυστικές υπηρεσίες των Εμιράτων; Είναι το μικρότερο αδελφάκι των αντίστοιχων υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας» μας αποκαλύπτει έμπειρος διπλωμάτης που είναι σε θέση να γνωρίζει συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τις χρόνιες αντιπαραθέσεις στις χώρες του Αραβικού Κόλπου και συνεχίζει: «πίσω από τη μεθοδική δράση των Εμιρατινών εναντίον του Κατάρ, βρίσκεται η χρόνια κόντρα με τον φυσικό ηγέτη του Σουνιτικού κόσμου και της Αραβικής Χερσονήσου που είναι η Σαουδική Αραβία, ένα από τα ισχυρότερα κράτη στον πλανήτη. Αυτοί είναι οι μέντορες των στενών φίλων και συμμάχων τους Εμιρατινών σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών στην κοινή αντιπαλότητά τους με το Κατάρ. Πολύ απλά οι πανίσχυροι Σαουδάραβες ενορχηστρώνουν και οι Εμιρατινοί  παίζουν τα όργανα».

Προσθέτει ακόμη πως ο μαροκινός Ατμούν, πρέσβης στην Πολωνία αλλά ουσιαστικά πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, ήταν γνωστό πως έπαιζε και στο ταμπλό του Κατάρ στις πυκνές επαφές που είχε στις Βρυξέλλες.

Ο Μυστηριώδης θάνατος του σεβαστού Αλ Κουατάνι

Κομβικό πρόσωπο στην καθοδήγηση των κινήσεων αυτών και γενικότερα της καθοδήγησης των μυστικών υπηρεσιών των Εμιράτων είχε, σύμφωνα με κορυφαίους κοινοτικούς διπλωμάτες, ένας πολύ γνωστός διπλωμάτης και επιχειρηματίας από τη Σαουδική Αραβία ο Mohammad Fahad al-Qahtani.

Ο Κουατάνι  άφησε ξαφνικά (και μάλλον μυστηριωδώς) την  τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον Αύγουστο φέτος, δε σημαντική διάσκεψη Αραβίας – Αφρικής στην Αίγυπτο, όταν ξαφνικά έπεσε στο δάπεδο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του, αν και είχε κάνει γενικό τσεκ απ ένα μήνα πριν και είχε βγει υγιέστατος.

Ο Al-Qahtani, που ήταν εκτός από διπλωμάτης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Al-Salam Holding Company, απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης του καθεστώτος του Ριάντ, αλλά ήταν και προσωπικός φίλος του  Abdel Fattah Al-Sisi προέδρου της Αιγύπτου.

Ως γνωστόν Σαουδική Αραβία-Εμιράτα και Αίγυπτος είναι οι βασικοί πυλώνες του μετώπου εναντίον του Κατάρ παρά την συμφωνία γενικής ανακωχής του 2021.

Παντζερί, ο ταξιδιώτης της ερήμου!

Σύμφωνα με  την Corriere della Sera οι ενέργειες  του Παντζέρι, μπήκαν στο μικροσκόπιο  των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που παρακολούθησαν πολύ προσεκτικά τον ιταλό, κατέγραψαν τις κινήσεις του αλλά και τις διαδρομές του …παντζερικού χρήματος και έδωσαν πλήρη αναφορά στις διωκτικές αρχές  του Βελγίου που με τη σειρά τους ενημέρωσαν αναλυτικά τις    ιταλικές αρχές.

Τότε από τις ιταλικές αρχές είχε ζητηθεί να πιστοποιήσουν ότι ο Παντζέρι, ο άνθρωπος που «κινούσε τα νήματα» στη ΜΚΟ Fight Impunity, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει αυτά τα ταξίδια.

Το πρώτο ταξίδι ήταν με προορισμό το Κατάρ όπου ο Παντζέρι έμεινε για εννέα ημέρες, και το δεύτερο ήταν στο Μαρόκο με τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή να μένει εκεί για έξι ημέρες. Κατά τη διάρκεια, δε, του ταξιδιού στο Μαρόκο ο Παντζέρι φέρεται να συναντήθηκε με τον επικεφαλής των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών με μεσολαβητή τον Ατμούν.

Φαίνεται πως  η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι ήταν  μεταφορείς των δώρων και των χρημάτων που έδινε ο Ατμούν ώστε να σχηματιστεί μια τάση υπέρ του Μαρόκου, ανάλογη του Κατάρ, στη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο φάκελος που συγκρότησαν οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες εστάλη στην Ιταλία οι δικαστικές αρχές της οποίας, με τη σειρά τους, επιβεβαίωσαν την «κόκκινη κλωστή» που συνδέει τον Παντζέρι και τον Ατμούν καθώς στην κατοχή τους υπάρχουν καταγεγραμμένες συναντήσεις ανάμεσα στον Μαροκινό διπλωμάτη και τον Κοτζολίνο, παρουσία ενίοτε και του Παντζέρι.

Το  2019 ο Παντζέρι  δεν επανεξελέγη ευρωβουλευτής και γι’ αυτό φέρεται να έκανε μια μυστική συμφωνία με της μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου μέσω του διπλωμάτη Ατμούν.

Σαουδική Αραβία-Κατάρ: Η μεγάλη κόντρα από την αραβική χερσόνησο μέχρι τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον

«Μπορεί ο επιφανειακός διπλωματικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών να έληξε το 2021 με την ασφυκτική παρέμβαση και πίεση της διακυβέρνησης Μπάιντεν και λίγο πριν της διακυβέρνησης Τραμπ που χτίζει μεθοδικά το ενιαίο μέτωπο εναντίον της Τεχεράνης, αλλά μην ξεγελιέστε: η Ντόχα εξακολουθεί να αμφισβητεί στην πράξη  την απόλυτη προωτοκαθεδρία του Ριάντ σε όλους τους τομείς, γεγονός που έχει κάνει τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (MBS)  τον πραγματικό ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας και του σουνιτικού κόσμου, να είναι ακόμη εξαιρετικά επιφυλακτικός, για να μην πω ουσιαστικά εχθρικός απέναντι στην οικογένεια Αλ Θάνι που κυβερνά το Κατάρ».

Τα λόγια αυτά, ανήκουν σε κορυφαίο Έλληνα διπλωμάτη που εδώ και χρόνια ασχολείται με θέματα της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού κόσμου αλλά και των διεθνών σχέσεων της Τουρκίας.

Πρόκειται για ανάλυση που βασίζεται σε συλλογή σωρείας πληροφοριών που αντλήθηκαν και διασταυρώθηκαν από ξένες υπηρεσίες και κατέληξαν στην …κρισάρα της Αθήνας, της Ρώμης αλλά και των Βρυξελλών.

Η επωδός-λογικό συμπέρασμα από τις αναλύσεις αυτές είναι: «όσο και αν δεν υπάρχει τρόπος αλλά ούτε και λόγος να τεκμηριωθεί επίσημα η άποψη αυτή (άλλωστε είναι πολύ δύσκολο με στοιχεία να γίνει κάτι τέτοιο) όλο και περισσότεροι στις Βρυξέλλες φθάνουν στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες του Ριάντ με τους καλούς φίλους τους, βρίσκονται πίσω από την αποκάλυψη (για την ακρίβεια το …ξεμπρόστιασμα) των δραστηριοτήτων του Κατάρ στις Βρυξέλλες αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Πληροφορίες που έρχονται και από την Ουάσινγκτον  αναφέρουν πως οι Σαουδάραβες είχαν τα μέγιστα ενοχληθεί από την πολυπραγμοσύνη των Καταριανών να «ξεπροβάλλουν» ως the most promising power in the Peninsula, δηλαδή ως «η ανατέλλουσα δύναμη της Αραβικής Χερσονήσου» αρχής γενομένης από τη διοργάνωση του Μουντιάλ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες.

Κατηγορούν μάλιστα ευθέως τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι ήταν ο πρώτος που έδειξε «πρωτοφανή  κατανόηση αλλά και ενεργό αρωγή» σε αυτό το αίτημα και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις πίσω από τις οποίες οι γνωρίζοντες μπορούν να διαβάσουν την πραγματικότητα.

Ο Σαρκοζί ουσιαστικά έδωσε εντολή στον Πλατινί να χαρίσει  το Μουντιάλ στους καταριανούς, πράγμα που έγινε, με αποτέλεσμα τελικά ο Πλατινί να χάσει τη θέση του, αλλά το Κατάρ είχε ήδη αναλάβει τη διοργάνωση.

Το επόμενο «γήπεδο» της μεγάλης κόντρας ήταν η συμμαχία Τουρκίας-Κατάρ, «ότι πιο ανίερο» σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ερντογάν θεωρεί εαυτόν το «νέο ηγέτη των Σουνιτών» και δεν το κρύβει, ενεργοποιεί μάλιστα τα τουρανικά κράτη της Κεντρικής Ασίας υπέρ του, κυρίως το Αζερμπαϊτζάν προσπαθώντας  να συμπαρασύρει Τουρκμένιους, Καζάκους και Ουζμπέκους σε αυτή τη διελκυστίνδα. Η ενεργός προσχώρηση του Κατάρ σε αυτό το μέτωπο εξαγρίωσε το Ριάντ. Λένε μάλιστα πως ήταν τούρκοι λομπίστες στις Βρυξέλλες που άνοιξαν το δρόμο στις αρχικές ενέργειες στήριξης της Ντόχα.

Το τρίτο αλλά όχι έσχατο «γήπεδο» ήταν φυσικά οι πολιτικές, διπλωματικές, στρατιωτικές-εξοπλιστικές  αλλά κυρίως οικονομικές κινήσεις του Κατάρ μέσα στην καρδιά της ΕΕ.

Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  και Κομισιόν  δέχονταν από το 2017 και μετά (χρονιά της μεγάλης ρήξης Σαουδικής Αραβίας-Κατάρ)  διαρκείς «επιθέσεις φιλίας και συνεργασίας» φυσικά με το αζημίωτο και εννοείται «πάνω και κάτω από το τραπέζι» όπως λένε κορυφαίες διπλωματικές πηγές. Οι κινήσεις τους ήταν άκρως αποτελεσματικές και η Ντόχα είχε αρχίσει να παίρνει το πάνω χέρι σε  τομείς επιρροής στους οποίους το Ριάντ παραδοσιακά επηρέαζε έως και ρύθμιζε τις σχέσεις του αραβικού κόσμου με την Ευρώπη.

«Η δράση φυσικά φέρνει αντίδραση και οι πανίσχυροι Σαουδάραβες με τις επίσης πανίσχυρες …υπηρεσίες τους, άρχισαν ένα μεθοδικό αγώνα δρόμου για να βρούν και να ξεσκεπάσουν τις διαδρομές του καταριανού χρήματος» λέει πηγή των Βρυξελλών στο mononews και συνεχίζει: «δεν είναι φυσικά τυχαία η επιλογή να ‘σκάσει’ το Qatar  gate  μέσα στο Μουντιάλ όταν όλοι αποθέωναν το καθεστώς της Ντόχα. Βοήθησαν πολύ σε αυτή τη διαδικασία και ανεξάρτητοι αμερικανοί ειδικοί που πάντως δεν ήταν ενεργά μέλη κάποιας υπηρεσίας των ΗΠΑ, ήταν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι …βετεράνοι, δηλαδή δραστήριοι συνταξιούχοι».

Το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό: το Κατάρ δέχτηκε τεράστιο πλήγμα αξιοπιστίας, πολλοί ευρωπαίοι μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλλή και ο σύντροφός της πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» και οι λομπίστες των Βρυξελλών κλαίνε και οδύρονται αναρωτώμενοι «τώρα εμάς ποιος θα μας εμπιστευθεί;».

Λοιπόν δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν; Ή μήπως ήξεραν πολύ καλά αλλά απλώς δεν ρώταγαν διότι ήταν …μπουκωμένοι και μάλιστα όχι από χειμωνιάτικο κρύωμα;

Τo Qatargate στη Γαλλία

Υπάρχει όμως και επέκταση του Qatar Gate στη Γαλλία!

Άνθρωπος κλειδί εδώ  ο Γαλλο-Αλγερινός λομπίστας, Tayeb Benab Derrahmane. Συνελήφθη για  ένα σκάνδαλο γύρω από την PSG, κατηγορούμενος ότι ήθελε να βλάψει το αφεντικό της PSG, Nasser al-Khelaïfi. Από την πλευρά του, έκανε καταγγελία για απαγωγές και βασανιστήρια, καθώς και εκβιασμό και συνενοχή, αφού είχε φυλακιστεί για αρκετούς μήνες στο Κατάρ το 2020.

Σύμφωνα με τη Le Monde, προσλήφθηκε για να υποστηρίξει θέσεις του Κατάρ κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού που οργάνωσαν οι γείτονές του στον Κόλπο.

«Το Κατάρ έχει εμμονικό στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου παγκόσμιας επιρροής» όπως λέει κοινοτικός διπλωμάτης.  Το εμιράτο του Κόλπου προσπαθεί με κάθε μέσο να προσελκύσει συμπάθεια και συμμαχίες, όπως αναφέρει η ανάλυση της εφημερίδας Le Soir.

Εδώ και λίγες ημέρες  οι έρευνες και οι κατηγορίες έχουν στοχεύσει ευρωβουλευτές, τους βοηθούς τους, έναν πρώην ευρωβουλευτή και έναν αξιωματούχο σε μια υπόθεση διαφθοράς γύρω από το εμιράτο του Κόλπου.

Το Κατάρ  θεωρείται ότι ήθελε να εξαγοράσει ευνοϊκές απόψεις και να επηρεάσει ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ αναπτύσσει δίκτυο παγκόσμιας επιρροής, του οποίου η διαφθορά, εάν αποδειχθεί, θα ήταν μόνο το εγκληματικό μέρος του “παγόβουνου”. Τα τελευταία χρόνια, και πολύ περισσότερο λίγους μήνες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το εμιράτο έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές του να αποκαταστήσει την εικόνα του στην Ευρώπη.

Για να διασφαλίσει δίκτυο και συμμαχίες, το Κατάρ εφαρμόζει τη «διπλωματία των συνόδων κορυφής». Συνήθως προσκαλεί στελέχη, δημοσιογράφους και αναλυτές στη Ντόχα, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, σε μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις, όπως το Φόρουμ της Ντόχα ή την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Καινοτομίας για την Εκπαίδευση, το λεγόμενο και «Νταβός» της εκπαίδευσης.

«Ένα δίκτυο σφυρηλατείται χάρη σε αυτά τα γεγονότα: στελέχη, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, λομπίστες, δεξαμενές σκέψης που ανταλλάσσουν απόψεις κατά τη διάρκεια των δείπνων», υπογραμμίζει ο Nabil Ennasri, ο οποίος συμμετείχε σε μία από τις εκδόσεις του Φόρουμ του Νταβός.

Στους διαδρόμους των διεθνών θεσμών, όπως όλες οι χώρες, το Κατάρ προωθεί την πολιτική του. Ο Υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπεν Σάμιχ Αλ-Μάρι, αύξησε τους τελευταίους μήνες τα ταξίδια του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στους βελγικούς θεσμούς.

«Κάθε χώρα επιδιώκει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Αλλά για το Κατάρ, έχει μετατραπεί σε εμμονή»  πιστεύει ο Nabil Ennasri. Η χώρα εξασφαλίζει συμμαχίες από όλες τις πλευρές και προστατεύει τη φήμη της. Περιτριγυρισμένο από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία οδήγησαν σε έναν βαρύ οικονομικό και συνοριακό αποκλεισμό που έπληξε το εμιράτο, το Κατάρ αισθάνεται συνεχώς υπό απειλή από τους γείτονές του.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το αίσθημα, θέλει (και πέτυχε) να γίνει ουσιαστικός παίκτης στη διεθνή σκηνή. Μέσω του αθλητισμού, αλλά και στρατιωτικά με την αμερικανική βάση Al-Udeid και διπλωματικά όπως φαίνεται από τον κομβικό ρόλο που έπαιξε στην εκκένωση από το Αφγανιστάν.

«Η χώρα είχε μια επιτακτική ανάγκη επιβίωσης, μια εμμονή να βγει από την αποτελμάτωση», συνεχίζει ο Nabil Ennasri. Το Κατάρ ήθελε να γίνει αναντικατάστατος παίκτης της παγκοσμιοποίησης, το κέντρο του κόσμου από τη μικρή του χερσόνησο. Αλλά με ποιο κόστος;

Η διπλωματική ομαλοποίηση Ριάντ-Ντόχας και ο ακήρυχτος κατασκοπικός πόλεμος που δεν λήγει με τίποτα

Το Αμπού Σαμρά, το μοναδικό χερσαίο συνοριακό πέρασμα από το Κατάρ στη Σαουδική Αραβία άνοιξε τελικά το 2021. Κλειστό από το 2017, όταν το Ριάντ και οι σύμμαχοί διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ντόχα, ξαναζωντάνεψε, αφού η διπλωματική κρίση έριξε αυλαία.

Οι ηγέτες του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν στις αρχές του 2021 μια κοινή δήλωση, γυρίζοντας σελίδα στις μεταξύ των δύο χωρών σχέσεις έπειτα από την απόφαση του σαουδαραβικού βασιλείου να τερματίσει το εμπάργκο προς το εμιράτο. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ευχαρίστησε το Κουβέιτ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διαμεσολάβησή τους, ενώ έκανε λόγο για ένα αντιιρανικό μέτωπο.

Θυμίζουμε για την κατανόηση των προβλημάτων της περιοχής, πως η  Σαουδική Αραβία επιδιώκει σταθερά  την ανάδυση σουνιτικού ισλαμιστικού κράτους στο κεντρικό και δυτικό Ιράκ, το οποίο θα αποκόψει την πρόσβαση των Ιρανών στη Συρία. Εναλλακτικά μπορεί να εξυπηρετείται και από τη «θεωρία του χάους», την παραμονή ενός Ιράκ ενωμένου, αλλά με πολλά προβλήματα και σεχταριστική βία. Η κατάσταση αυτή θα πιέζει την ιρανική οικονομία και θα προβάλει σοβαρά προσκόμματα στην προσπάθεια άσκησης επιρροής από την πλευρά της Τεχεράνης.

«Όμως η ανάδυση  σουνιτικού ισλαμιστικού κράτους, έχει ένα βασικό πρόβλημα: Το σουνιτικό κράτος θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε ένα σιιτικό, στον νότο, το οποίο ακόμα κι αν δεν ενσωματωθεί στο Ιράν, θα έχει επεκτείνει την επιρροή της Ισλαμικής Δημοκρατίας και επίσημα στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία και μάλιστα με την αυτονόητης σημασίας πετρελαιοφόρα περιοχή η οποία στην πλειοψηφία της κατοικείται από σιιτικό πληθυσμό. Το σύνορο αυτό θα κάνει τα αντίστοιχα ανατολικού και δυτικού συνασπισμού του Ψυχρού Πολέμου, να ωχριούν σε όρους μίσους και θρησκευτικού – σε αντίθεση με το ψυχροπολεμικό ιδεολογικό – φανατισμού. Ήταν συνεπώς ζωτικό θέμα το τυπικό κλείσιμο του μετώπου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας-Κατάρ, άσχετα με το τι γίνεται στο παρασκήνιο» μας λέει κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης.

Με μία ματιά στο πρόσφατο παρελθόν, τον Ιούνιο του 2017, η Σαουδική Αραβία και εν συνεχεία η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ και του επέβαλαν εμπάργκο, κατηγορώντας το για υποστήριξη της Αλ Κάιντα. Προκειμένου να άρουν τα μέτρα, παρουσίασαν έναν κατάλογο με 13 αιτήματα. Μεταξύ άλλων ζητούσαν από τη Ντόχα να παγώσει τις σχέσεις της με το Ιράν, να κόψει κάθε επαφή με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να κλείσει το τηλεοπτικό του δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Όπως ισχυρίζονταν, οι στενές σχέσεις του Κατάρ με την Τουρκία και το Ιράν υπονόμευαν την ασφάλεια της περιοχής.

Λόγω της απαγόρευσης χρήσης του εναερίου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, ο εθνικός μεταφορέας του Κατάρ αναγκάστηκε να κάνει χρήση μεγαλύτερων και πιο κοστοβόρων διαδρομών. Παρέμενε τότε ασαφές το κατά πόσο θα μπορούσε το εμιράτο να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2022, αν και τελικά όλα διευθετήθηκαν μετά τη συμφωνία του 2021.

Ως απόρροια του εμπάργκο, απαγορεύτηκε στο Κατάρ η χρήση του εναέριου χώρου των τεσσάρων χωρών, όμως υπήρχαν επιπλέον συνέπειες. Ο αποκλεισμός του Κατάρ διέκοψε την ελεύθερη μετακίνηση υπηκόων του εμιράτου στις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου.

Επίσης, το Κατάρ ήρθε διπλωματικά και στρατιωτικά κοντά με την Τουρκία και το Ιράν που έσπευσαν να το στηρίξουν με τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες τις πρώτες ημέρες του εμπάργκο.

Αυτή η προσέγγιση ήταν ακριβώς που ανησύχησε τη Δύση. Η κατάληξη όλης αυτής της εμπλοκής και η ανάγκη άρσης του αδιεξόδου ήταν η συμφωνία του Ιανουαρίου του 2021. Τυπικά ήταν όλα εντάξει αλλά ουσιαστικά ο «ακήρυκτος πόλεμος» συνεχίστηκε με άλλα μέσα και σε άλλα πεδία, κάτι που όλοι κατανόησαν με το ξέσπασμα του QATAR GATE.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλυπτικό: Η αμαρτωλή Εύα, ο σύντροφος της και το σαλέ στις Άλπεις με τα “μαύρα” από Μαρόκο και Κατάρ. Όλες οι λεπτομέρειες από την κατάθεση του Ιταλού

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Politico για Qatargate: Πού βρίσκονται σήμερα οι Παντσέρι, Καϊλή, Τζιόρτζι και οι υπόλοιποι 8 «παίκτες» του σκανδάλου
Εύα Καϊλή: Νέα ποινική έρευνα κατά της Ευρωβουλευτή; – Τι αναφέρει ο δικηγόρος της
Εύα Καϊλή: Τα συγκινητικά λόγια της κόρης της – «Μαμά, δεν θα φύγεις πάλι ταξίδι, ε;» (video)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Λειτουργούν αυτόφωρα τα Σαββατοκυριακά και τις αργίες
Σαββατοκύριακο με φαβορί και Over
ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας
Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων