• Άρθρα

    Πίνω, γκαζώνω, σκοτώνω!


    Ακόμη 2 άνθρωποι διασωληνωμένοι, ένα παιδί τραυματισμένο γιατί ένας από όσους οδηγούν μεθυσμένοι, έχασε τον έλεγχο.

    Το ατύχημα έγινε σήμερα στην περιοχή της Θέρμης στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το άτυχο ζευγάρι με το παιδάκι περπατούσαν σε επαρχιακή οδό όπου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο. Δεν είναι νόμιμο να περπατάς εκεί. Παρασύρθηκαν από διερχόμενο όχημα του οποίου ο οδηγός αποδείχτηκε μεθυσμένος. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 11, κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου, στη συνδετήρια οδό της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου με την Περαία, στο ύψος των εγκαταστάσεων ιδιωτικού ΚΤΕΟ.

    Ο οδηγός συνελήφθη και αναμένεται αύριο να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών. Λόγω της μέθης και της βαριάς σωματικής βλάβης ίσως του έχει επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο αφαίρεσης διπλώματος το ύψος του οποίου εξαρτάται από το ποσοστό αλκοόλης στο αίμα του.

    Ευελπιστώ να υπήρξε μέριμνα να γίνει αιμοληψία. Σε κάθε περίπτωση και το τονίζω αυτό, μη σας εκπλήξει αν οριστεί τακτική δικάσιμος, αφεθεί ελεύθερος και φύγει οδηγώντας. Όταν θα γίνει η δίκη κινδυνεύει με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη καθώς η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη.

    Πιο πιθανή ποινή, αν όπως όλοι ευχόμαστε, εξελιχθεί ομαλά η υγεία των δυο ανθρώπων, είναι ποινή φυλακίσεως και θα κριθεί αν θα είναι με αναστολή ή όχι,  με πιθανότερο, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, η ποινή του, να ανασταλεί. Εδώ λοιπόν βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος.

    Οι συνέπειες γι’ αυτόν που οπλοφορεί (οδηγώντας μεθυσμένος) είναι δυσανάλογα μικρές. Φρονώ, πιστεύω και προτείνω σε τέτοιες περιπτώσεις καταρχάς να προβλέπεται σαφώς η δια βίου αφαίρεση της άδειας οδήγησης χωρίς «ναι μεν αλλά». Δεν σέβεσαι τον εαυτό σου και τους γύρω σου; Τους θέτεις σε σοβαρό κίνδυνο οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ; Ε μην ξαναοδηγήσεις ποτέ!

    Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ακόμη μια παράμετρος όσον αφορά στις αποζημιώσεις. Καθότι μεθυσμένος η ασφάλεια του, δεν υποχρεούται να πληρώσει. Θα αποζημιώσει τους δυο τραυματίες στο πλαίσιο της αστικής ευθύνης και θα στραφεί εναντίον του πελάτη της, για να πάρει τα χρήματα που επιδίκασε το δικαστήριο, δεσμεύοντας περιουσία, τραπεζικούς λογαριασμούς και έσοδα.

    Ο δικαστής γνωρίζοντας πως αυτός ο άνθρωπος καταστρέφετε και βασιζόμενος στο στοιχείο της συνυπαιτιότητας (περπατούσαν παρανόμως σε σημείο που δεν υπήρχε πεζοδρόμιο) θα προσπαθήσει να είναι μετριοπαθής στην ποινή. Έτσι ο θύτης θα πέσει στα μαλακά, το κακό θα διαιωνίζεται και δε θα μου κάνει καμιά εντύπωση, αν εμπλακεί και σε άλλο τροχαίο όντας μεθυσμένος, ωσότου δικαστεί.

     



    ΣΧΟΛΙΑ