Μέσα στο άνυδρο τοπίο των καταθετικών επιτοκίων είναι υποχρεωμένοι να πορεύονται οι ιδιώτες Έλληνες αποταμιευτές, οι οποίοι έχουν περίπου 115 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
Η συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία που ακολουθούν τα επιτόκια, επιβεβαιώνει όλα τα τελευταία χρόνια ότι το ‘’κοιμώμενο χρήμα’’ έχει πάψει ουσιαστικά να γεννά νέο χρήμα.
Αν οι καταθέτες τυχαίνει να έχουν διαβάσει Μιχάλη Κατσαρό, τότε πιθανότατα θα γνωρίζουν τον εμβληματικό λόγο του αντισυμβατικού και ανατρεπτικού συνάμα, ποιητή: ‘’Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία…’’
Μια ξηρασία, που αποτυπώνεται παραστατικά και από την ψυχρή ‘’γλώσσα’’ των αριθμών. Διότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της τραπέζης της Ελλάδος και χωρίς να υπολογίζεται η παρακράτηση φόρου(15%) το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για όλες τις νέες καταθέσεις διαμορφώνεται πλέον στο 0,19%, έναντι του 1,12% που ήταν τον Ιανουάριο του 2015. Την ίδια στιγμή, στις υπάρχουσες καταθέσεις, τα ετήσια επιτόκια είναι μεσοσταθμικά στο 0,23% από το 1,20% πού ήταν προ πενταετίας.
Ειδικά σε ότι αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες αποτελούν σχεδόν το 38% του συνόλου, τα επιτόκια για τα ‘’κλειδωμένα’’ επί 12μηνο αποταμιευτικά κεφάλαια, κινούνται τώρα με οροφή το 0,30% έναντι του 1,90% στις αρχές του 2017.
Τι σημαίνουν στην πράξη όλα αυτά; Πολύ απλά, ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, έχει επιφέρει στα ελληνικά νοικοκυριά, μείωση των μεικτών εσόδων από τοκοφόρες καταθέσεις, άνω του 1,1 δις ευρώ…
Πρόκειται για μια εξέλιξη που οδηγεί τους Έλληνες καταθέτες, είτε να προσθέσουν ρίσκο στη διαχείριση των αποταμιεύσεων, είτε να αναζητήσουν τα καλύτερα προσφερόμενα επιτόκια στην αγορά. Σε συνάρτηση όλα αυτά και με το κεφαλαιακό τους απόθεμα, που ανάλογα με το ύψος του, μπορεί να πετύχει το κάτι παραπάνω.
Η ‘’αιρετική’’ Ziraat Bankasi θέλει αλλά δεν μπορεί
Επί του παρόντος πάντως, υπάρχουν τρείς ιδιότυπες οάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες και παρέχουν τα υψηλότερα καταθετικά επιτόκια. Η πρώτη περίπτωση αφορά την ‘’αιρετική’’ Τουρκική τράπεζα Ziraat Bankasi, η οποία δίνει καταθετικό επιτόκιο 1,60% ετησίως ή 1,36% μετά από τη φορολόγηση των τόκων. Η έννοια αιρετική, ανάγεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη τράπεζα έχει προκαλέσει πολλές επικριτικές συζητήσεις, χαρακτηριζόμενη ώς χρηματοοικονομικός Δούρειος Ίππος της Τουρκίας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι το 2012, στην πρόσκληση των εγκαινίων για το άνοιγμα του πρώτου της καταστήματος στην Κομοτηνή, ή ελληνική πόλη αναγραφόταν με το τουρκικό όνομα Γκιουμουλτζίνα… Πυροδοτώντας ‘’με το καλημέρα’’ οξύτατες αντιδράσεις για τη λειτουργία της.
Σήμερα, η θυγατρική του ομώνυμου Τουρκικού ομίλου, εκτός από την Κομοτηνή, έχει καταστήματα στην Ξάνθη, αλλά και στην Αθήνα. Στον…πέμπτο όροφο του κτηρίου, επί της οδού Ερμού 2. Το μεγάλο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις σε ευρώ που προσφέρει η Ziraat, και μάλιστα για όλα τα ποσά, είναι προφανές ότι αποσκοπεί στην προσέλκυση αποταμιευτικών κεφαλαίων. Έτσι ώστε να διευρύνει την εμβέλειά της στην ελληνική αγορά, χωρίς να ενοχλείται από τα συνεπαγόμενα κόστη.
Παρά ταύτα, οι στόχοι της εξακολουθούν να παραμένουν σε ‘’ρηχά’’ νερά, καθώς όλες κι όλες οι καταθέσεις που έχει συγκεντρώσει και οι οποίες καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης των Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) είναι μόλις 33,9 εκατ. ευρώ, με βάση τη χρήση του 2018. Κάτι που δείχνει ότι το ελληνικό στοιχείο, για προφανείς λόγους, τηρεί αποστάσεις από τις επιτοκιακές σειρήνες της Ziraat Bankasi. H οποία με βάση τον ισολογισμό του 2018 έγραψε ζημιές 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ από τα συνολικά δάνεια των 19,8 εκατ. ευρώ, το 33,1% είναι κόκκινα. Ακόμη η Τουρκική τράπεζα ήταν κι εκείνη ένα από τα ‘’θύματα’’ του PSI, αφού από το ‘’κούρεμα’’ των ελληνικών ομολόγων που είχε στο χαρτοφυλάκιό της έχασε 8,4 εκατ. ευρώ το 2012…
Επιθετική πολιτική από τη συνεταιριστική Χανίων
Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου των καταθετικών επιτοκίων βρίσκεται η συνεταιριστική τράπεζα Χανίων. Η οποία για μια 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση και για ποσά από 1.000 ευρώ επιτόκιο 0,80% , το οποίο γίνεται 0,68% μετά από την παρακράτηση του φόρου. Για μεγαλύτερα μάλιστα ποσά αυξάνεται και το επιτόκιο. Πάει δηλαδή για παράδειγμα στο 0,90% μεικτό για καταθέσεις άνω των 25.000 ευρώ.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, με αυτά τα ελκυστικά επιτόκια και την επιθετική της πολιτική, η συνεταιριστική τράπεζα, που πέραν της Κρήτης διαθέτει και 7 υποκαταστήματα στην Αθήνα, αύξησε τις καταθέσεις της κατά 128,2 εκατ. ευρώ, μέσα στο περσινό 9μηνο. Όταν και τα καταθετικά της υπόλοιπα διαμορφώθηκαν στα 508 εκατ. ευρώ.
Μαγνητίζει διαχρονικά το Ταμείο Παρακαταθηκών
Το κατά σειράν τρίτο καλύτερο επιτόκιο στις τραπεζικές καταθέσεις, προσφέρεται από μια αυτόνομη, χρηματοπιστωτική οντότητα που συνθέτει μια οιονεί τράπεζα… Διότι πρόκειται για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που πέρσι συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών. Για μια προθεσμιακή κατάθεση 12μηνης διάρκειας και για ποσά που ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, το Ταμείο Παρακαταθηκών προσφέρει επιτόκιο 0,75% το οποίο φτάνει να είναι αποφορολογημένο στα επίπεδα του 0,64% . Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι καταθέτες δεν καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης των Καταθέσεων και το ουσιαστικό ρίσκο που αναλαμβάνουν είναι να μην κηρύξει πτώχευση το… Υπουργείο Οικονομικών.
Στα τέλη του 2018 το Ταμείο Παρακαταθηκών είχε 6,1 δις καταθέσεις, αυξημένες κατά 600 εκατ. ευρώ σε 12μηνο χρονικό ορίζοντα. Εκτός από το κεντρικό του που βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 40, έχει και καταστήματα στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Τα υψηλά καταθετικά επιτόκια είναι μια διαχρονική παρακαταθήκη για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρίν από αρκετά χρόνια, υπήρχαν και περιπτώσεις καταθετών από την περιφέρεια που μίσθωναν λεωφορεία για να έρθουν στην Αθήνα και να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους στους προσοδοφόρους λογαριασμούς του Ταμείου Παρακαταθηκών…
Αν κάτι μένει από όλα αυτά, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταθετών, ακόμη κι αν βρεί το καλύτερο επιτόκιο, δεν μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά του. Όταν για μια κατάθεση 100.000 ευρώ, μπορεί να πάρεις στην καλύτερη περίπτωση από 640 έως 1360 ευρώ το χρόνο καθαρά από τόκους, τότε ή ανάληψη περισσότερου ρίσκου φαντάζει μονόδρομος. Τουλάχιστον για τους έχοντες τα περισσότερα διαθέσιμα και μέχρι κάποια νέα, διεθνής συγκυρία, να έρθει να ανατρέψει τα τρέχοντα δεδομένα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)
- Γερμανία: Χάος στα αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρία