Αντώνης Κεφαλάς-Αρθρογράφος
Όποιος αμφιβάλλει ότι ζούμε στην εποχή του παράδοξου, της ανατροπής, της αβεβαιότητας ας προβληματιστεί με αναφορά στα ακόλουθα που έχω σταχυολογήσει όχι για μεγάλη χρονική περίοδο – απλά από το «σήμερα».
Οίκοι αξιολόγησης υποστηρίζουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει την αντοχή, τα αποθέματα, για να αντιμετωπίσει τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) που θα προκύψουν από την πανδημία.
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με άρθρο του σε κορυφαία ευρωπαϊκή εφημερίδα, προειδοποιεί ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν έχει κάνει ικανοποιητικές προβλέψεις για την αντιμετώπιση των νέων κόκκινων δανείων.
Η εστίαση είναι σε καθεστώς ολοκληρωτικού lockdown εδώ και τρεις μήνες. Πολλά εστιατόρια έκλεισαν οριστικά. Ένας λόγος είναι ότι σε λήξεις μισθωμάτων, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία στεγάζονταν τα εστιατόρια, ζητούσαν αύξηση ενοικίων. Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κατάρρευσης, απαιτούσαν περισσότερα λεφτά.
Δικό τους το ακίνητο, θα πείτε, ότι θέλουν κάνουν. Πως και με ποια λογική διαφέρουν από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν την μείωση του ενοικίου; Βέβαια, άλλο το σπίτι και άλλο το εστιατόριο, θα αντιτάξετε. Αλλά, για τον εστιάτορα το εστιατόριο δεν είναι το «σπίτι» του;
Αποζημίωση από το δημόσιο ζητά η εστίαση. Υποστηρίζεται ότι διαφορετικά το 50% των μαγαζιών θα κλείσει. Για τις επιχειρήσεις των άλλων κλάδων που θα κλείσουν μόλις αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης τι γίνεται τότε; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ή θεωρούμε πως ένας κλάδος έχει πολύ «λίπος» και ας περιοριστεί, ενώ άλλος είναι «λιπόσαρκος» και τον διατηρούμε στην ζωή;
Κόπτεται η κυβέρνηση για την τόνωση του ανταγωνισμού. Και καταφέρεται κατά των ολιγοπωλίων και μονοπωλίων.
Πολύ σωστά κάνει. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις, εξάλλου, έχουν σε μεγάλο βαθμό χάσει τον κοινωνικό προσανατολισμό τους και επιδιώκουν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας—σε βάρος του ανταγωνισμού.
Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τον ΟΛΘ που χάρις στα μοντέλα ιδιωτικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στον έλεγχο του Ομίλου Σαββίδη;
Ελεύθερη οικονομία έχουμε, θα μου πείτε.
Και τότε τι θα συμβεί με τον ανταγωνισμό (δεν αναφέρομαι σε θέματα εθνικής ασφάλειας και γεωπολιτικής) αν ο Όμιλος καταφέρει να ελέγξει – όπως λέγεται πως επιδιώκει—και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας;
Ένας ιδιωτικός όμιλος, ούτε καν Ελληνικός, θα ελέγχει όλα τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.
Απλά πράγματα.
Η «γενιά Ζ» με το app «Robinhood» συνασπίζεται στο meme stock και δοξάζεται στον ιστότοπο Reddit, ως η νέα δύναμη που πάει κόντρα στους παραδοσιακούς παίκτες των χρηματιστηρίων – και δη της Wall Street.
H μετοχή της GameStop, αντιπροσωπευτική του κινήματος meme stock, καταρρέει, διότι η ισχύς της «γενιάς Ζ» άρχισε να αποδυναμώνεται μετά την αντεπίθεση της Wall Street.
Τα δημόσια οικονομικά είναι στα τάρταρα – κατά κοινή ομολογία.
Οι αρμόδιοι υπουργοί ανοιχτά δηλώνουν την ανησυχία τους. Ταυτόχρονα το υπουργείο οικονομικών ανακοινώνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ διότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος!
Από την προσωπική του καραντίνα, κατά μία έννοια από καθέδρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει το νέο lockdown. Μέσα εγώ, θα λέει;
Μέσα όλοι.
Και αφού αμφισβήτησε το εμβόλιο, καταδίκασε τα μέτρα στήριξης της αγοράς (περίπου 14 δισ. ευρώ το 2020 ήτοι 8%) και εγκάλεσε την κυβέρνηση για τους θανάτους, τώρα ζητά περίπου να κατάσχουμε τις πατέντες των εμβολίων. Για να κάνουμε τι; Να στήσουμε εμείς γραμμές παραγωγής; Κι αυτό θα γίνει γρήγορα; Πιο γρήγορα από τον χρόνο μέχρι να έρθουν τα καθυστερημένα εμβόλια;
Η ζωή είναι έτσι κι αλλιώς γεμάτη παράδοξα και αντινομίες.
Με τον κορoνοϊό, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε νόρμα. Η επιστημονική φαντασία του χθες έγινε η πραγματικότητα του σήμερα.
Το μέλλον μάς επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις ακόμη. Αυτό είναι το σίγουρο.
Το αβέβαιο είναι αν υπάρχουν οι ανάλογες ψυχικές αντοχές.