Και ξαφνικά οι New York Times αποφάσισαν να ασχοληθούν με την… Ελλαδίτσα μας και αν η κινεζική Huawei κάνει λόμπινγκ για να πάρει δουλειές.
Όλοι περίμεναν τις μεγάλες αποκαλύψεις των NYT αλλά… άνθρακες ο θησαυρός.
Διότι αν αποδείξεις ενοχής είναι ότι κάποιος υπουργός έπαιξε τένις με στέλεχος εταιρείας ή αν ο ίδιος υπουργός αγόρασε «έξυπνο ρολόι» συγκεκριμένης εταιρείας, τότε έχει χαθεί η μπάλα.
Δεν έχει σημασία αν είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης ή κάποιος άλλος υπουργός της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ. Σημασία έχει ότι η στοχοποίηση από ένα μέσο ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας με αστείες αποδείξεις, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ίδια τη χώρα.
Ορθώς ο Αδωνις «τάπωσε» τους NYT λέγοντας – όπως αποκάλυψε το Mononews- ότι ουδέποτε πήραν δουλειές οι Κινέζοι από τον ίδιο αλλά και ότι η αγορά ενός laptop ή ενός smart watch δεν μπορεί να συνιστά προσπάθεια εξαγοράς ενός κυβερνητικού αξιωματούχου.
Αλίμονο τότε. Θα έπρεπε να κοιτάμε τι μάρκα τηλέφωνο έχει κάθε ο πρωθυπουργός, τι πουκάμισο φοράει ένας υπουργός ή τι λάπτοπ χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του οποιοσδήποτε λαμβάνει αποφάσεις στη χώρα αυτή.
Κι από την άλλη, πώς είναι δυνατόν να στοχοποιείται ένα πρόσωπο επειδή έπαιξε μια παρτίδα τένις με στέλεχος εταιρείας;
Λέτε να τον άφησε να κερδίσει κιόλας το σετ για να μην του χαλάσει το deal; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Είναι μικροπολιτική και προσπάθεια δημιουργίας σκανδάλων που τελικά πλήττουν τη χώρα γενικότερα και το πολιτικό σύστημα ειδικότερα, κυρίως αν δεν αποδεικνύονται από πουθενά.
Διότι στην περίπτωση που πρέπει να γράφουμε ντε και καλά ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι όλοι πουλημένοι τότε θα χαθεί η μπάλα.
Για σκεφτείτε π.χ. τι πρέπει να γραφτεί για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις σχέσεις του με την Goldman Sachs, επειδή ο νέος πρόεδρος δούλεψε κάποιο διάστημα εκεί;
Τι θα πρέπει να γράφαμε δηλαδή για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε στην κατοχή του μετοχές ξένων εταιρειών;
Τι να γράψουμε π.χ. για κάποιον υπουργό που αποφάσισε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο συγκεκριμένης μάρκας; Ότι ευνοεί την εταιρεία;
Βεβαίως θα πει κανείς; Μπορεί κάποιος να δωροδοκηθεί και με μικρής αξίας αντικείμενα. Το θέμα είναι αν τελικά οι Κινέζοι ευνοήθηκαν από την κυβέρνηση και τον συγκεκριμένο υπουργό.
Η απάντηση είναι όχι. Και εδώ είναι το «ζουμί» της υπόθεσης. Η Huawei δεν πήρε δουλειές όσο ήταν υπουργός ο Αδωνις και γενικώς δεν έχει καμιά εμπλοκή η κυβέρνηση στο αν η Cosmote θα δώσει το 5G σε μια κινεζική, ρωσική ή αμερικανική εταιρεία.
Αρα αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολήσει περισσότερο είναι αν υπάρχει όντως κατασκοπευτικό θρίλερ, αν ξένες μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την κινεζική εταιρεία και πιθανώς Ελληνες αξιωματούχους. Όλα τα άλλα είναι απλά ένα καλό σενάριο για τον Τζον Λε Καρέ…
Διαβάστε επίσης:
Σκυλακάκης: Σύντομα θα είναι πλήρως λειτουργικός ο πλωτός σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη
Η «Κασσελακιάδα» και ο αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα