
Δεν θέλω να σας τρομάξω αλλά ο Γιώργος Πιτσιλής ξέρει τι εσώρουχο φοράτε σήμερα. Δεν γνωρίζει το χρώμα αλλά έχει όλες τις λεπτομέρειες για πότε το αγοράσατε και πόσα πληρώσατε. Σε αυτό το σημείο έχει φτάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να ξέρει τι βρακιά διαθέτει κάθε φορολογούμενος.
Η ΑΑΔΕ εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό φορολογικών παρατυπιών, επιστρατεύοντας νέες τεχνολογίες. Κάνει στοχευμένους ελέγχους σε τομείς με έντονη οικονομική δραστηριότητα. Τί θα αναφέρατε εσείς πρώτο-πρώτο, αν μιλάγαμε για οικονομική δραστηριότητα των τελευταίων ετών; Σπίτια, οικοδομές, χρυσές βίζες, μεσιτικά, τιμές στα ύψη. Αυτό θα λέγατε, εκεί ψάχνει η ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή στις μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν το 2019. Υπήρχαν ενδείξεις. Για να το πούμε ευγενικά, υπήρχαν ενδείξεις για περιθώρια παρατυπιών.
Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται στους αγοραστές και τους πωλητές αλλά επεκτείνονται σε επαγγελματίες όπως εργολάβους, κατασκευαστές και μεσίτες, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε υποθέσεις με ξένους επενδυτές. Παράλληλα, ελέγχονται περισσότεροι από εκατό συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες, για ενδεχόμενη συνέργεια σε μεταβιβάσεις που παρουσιάζουν ύποπτα χαρακτηριστικά.
Η δυναμική αυτή προσέγγιση της ΑΑΔΕ ενισχύεται από την επέκταση του λεγόμενου «ψηφιακού πελατολογίου», του τεχνολογικού εργαλείου που προσφέρει στην εφορία τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κίνηση πελατών σε μια ευρεία γκάμα επαγγελματικών χώρων.
Η αρχική εφαρμογή ξεκίνησε πιλοτικά σε επιχειρήσεις του κλάδου της αυτοκίνησης. Πάτε να αλλάξετε λάστιχα; Έλεγχος. Πάτε να πλύνετε μέσα-έξω το όχημα; Έλεγχος. Πάτε για αλλαγή λαδιών; Έλεγχος. Μπαίνει το αυτοκίνητο και η κάμερα καταγράφει την πινακίδα. Ήρθε ο πελάτης, έμεινε μισή ώρα και έφυγε. Πού πλήρωσε, πόσα πλήρωσε, όλα καταγεγραμμένα πλέον. Τελείωσαν οι εποχές που ο ιδιοκτήτης θα γέμιζε σακούλες σούπερ μάρκετ με χαρτονομίσματα, για να πάει να πληρώσει προκαταβολή για τη δεξίωση γάμου της κόρης του.
Θέλετε γάμο με δεξίωση μπάι δε πουλ ή προτιμάτε κλαρίνα με σούβλα; Όλα θα τα βλέπουν. Από το καλοκαίρι, το ψηφιακό πελατολόγιο θα εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με κοινωνικές εκδηλώσεις και ψυχαγωγία. Στόχος είναι χώροι δεξιώσεων, εταιρικά πάρτι, γάμοι, βαφτίσεις και λοιπές δραστηριότητες όπου διακινούνται σημαντικά ποσά χωρίς πάντα να αφήνουν το απαιτούμενο αποτύπωμα στα φορολογικά αρχεία.
Μέχρι το τέλος του έτους, το πλέγμα των ελέγχων θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, περιλαμβάνοντας επιχειρήσεις στους κλάδους της ευεξίας και της φιλοξενίας, όπως γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, φυσικοθεραπευτήρια, σχολές χορού, ξενοδοχεία και οργανωμένα τουριστικά καταλύματα.
Η επέκταση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του Γιώργου Πιτσιλή να καταπολεμήσει χρόνιες παθογένειες της ελληνικής αγοράς. Τεχνολογία, διασταυρώσεις και αλλαγή στη νοοτροπία. Είναι σαν να λέει στον φορολογούμενο «θα σε πιάσω που θα σε πιάσω, έλα να τα δηλώσεις από μόνος, να γλιτώσεις το πρόστιμο και το λουκέτο». Το είδαμε κι αυτό, λουκέτα απανωτά και αλύπητα. Να μην κλαφτεί κανείς ότι ήταν γιορτές και κόπηκε η είσπραξη. Όλοι ξέρουν πλέον ότι ελέγχονται.
Η ανεξάρτητη αρχή και ο επικεφαλής Γιώργος Πιτσιλής έχουν κάνει τη δουλειά τους και με το παραπάνω. Μένει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαμηλώσει σημαντικά τη φορολόγηση. Να δηλώνουν όλοι τα πάντα ώστε να μην ζουν με το φόβο, ότι αν τους τσακώσουν θα τους πάρουν και τη σκελέα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Έρχεται» ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής – Ποιους σταθμούς θα περιλαμβάνει
- Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα – Πού θα βρέξει μετά το μεσημέρι
- Τα 2 νομοσχέδια για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου – Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές και δωρεές
- Road show στις ΗΠΑ για επενδυτές – Τα τρία δυνατά χαρτιά του Πιερρακάκη
