array(0) {
}
        
    
Menu
-0.79%
Τζίρος: 87.91 εκατ.

Goal από Ιταλία και Ισπανία

Comments

Η εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης θεωρείται (και πιθανότατα είναι) μία από τις κορυφαίες εφημερίδες στον κόσμο. Εκπροσωπεί ένα πλήρες και πανίσχυρο σύστημα ενημερώσεως. Τις τελευταίες εβδομάδες αντιμάχεται τον Ντόναλντ Τραμπ με τρόπο που ξαφνιάζει ως προς την ακρότητα των εκφράσεων. Ενδεικτικοί τίτλοι άρθρων μόνον μίας ημέρα: «Καρναβάλι Παραπόνων, Μισογυνισμού και Ρατσισμού», «Η αγανακτισμένη εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ γίνεται πιο σκοτεινή και απειλητική», «Ακροδεξιές Φιγούρες ζητούν αντεκδίκηση και υπονομεύουν τις εκλογές».

Από την άλλη πλευρά είναι η εφημερίδα Washington Post. Διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου Γουότερ Γκέητ, ενώ αρκετές κινηματογραφικές ταινίες έχουν εξυμνήσει την συγκρουσιακή της στάση απέναντι στην εκάστοτε εξουσία. Αυτή τη φορά η συγκεκριμένη εφημερίδα βρίσκεται στο μέσον μίας θύελλας που ξέσπασε ανάμεσα στον ιδιοκτήτη της και πλουσιότερο άνθρωπο των ΗΠΑ Τζεφ Μπέζος και τη διεύθυνση του φύλλου.

1

Αντικείμενο διαμάχης η παρέμβαση του τελευταίου αναφορικά με τη στάση που κρατά η εφημερίδα έναντι του Τραμπ. Στην προεκλογική διαμάχη συμμετέχει και ο έτερος πλουσιότερος άνθρωπος των ΗΠΑ, ο Έλον Μάσκ. Είναι ιδιοκτήτης του μέσου κοινωνικής δικτυώσεως «Χ» (πρώην τουίτερ). Υποστηρίζει αναφανδόν τον Τραμπ ενώ είναι σαφές ότι επιχαίρει από την κρίση των παραδοσιακών μέσων ελέγχου της εξουσίας, όπως είναι οι εφημερίδες.

Η κρίση στην ενημέρωση τρέχει παράλληλα με την κρίση στην αμερικανική κοινωνία. Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των ΗΠΑ βρίσκεται σε απόγνωση και αισθάνεται αποκομμένο από την ανάπτυξη της χώρας. Η δημιουργία ενός νοικοκυριού που δεν θα ζει μόνον για να πληρώνει τα χρέη του, είναι άπιαστο όνειρο για τους πολλούς. Η παγκοσμιοποίηση θεωρείται υπεύθυνη για τη «Ζώνη της Σκουριάς» (Rust Belt). Περιλαμβάνει Πολιτείες που ήσαν στο κέντρο της βιομηχανίας στις ΗΠΑ, προσφέροντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που εδώ και δεκαετίες έχουν μετακομίσει σε Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ινδία κ.λ.π.

Η πλημμυρίδα του μεταναστευτικού επιδεινώνει αυτή την κατάσταση. Η πολιτική ορθότητα και στη συνέχεια η Woke κουλτούρα καταλήγουν σε ακρότητες που ξεπερνούν τα όρια του γραφικού. Το χειρότερο είναι ότι προσπαθούν να σκεπάσουν υπαρκτά προβλήματα. Το «σύστημα», το κατεστημένο που λέγαμε εμείς παλαιότερα, εμφανίζεται ένοχο για όλη αυτή την κατάσταση.

Την ίδια ώρα αναφέρεται με σοβαρότητα ότι Ρωσία, Ιράν και Κίνα ετοιμάζονται να παρέμβουν στις αμερικανικές εκλογές…

Όλα αυτά, δηλαδή η κρίση του τύπου, η απόγνωση της κοινωνίας, το κουκούλωμα των προβλημάτων, οι δήθεν καίριες παρεμβάσεις τρίτων χωρών, σχηματίζουν την εικόνα που δεσπόζει στη σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με τους εκάστοτε αντιπάλους του. Το 2016 ήταν η Χίλαρυ Κλίντον, μετά ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τώρα η Κάμαλα Χάρις. Ο ίδιος ο Τραμπ είναι μια συγκρουσιακή και συχνά αντιφατική προσωπικότητα με φανατικούς φίλους (πιο σωστά οπαδούς) και αδιάλλακτους εχθρούς.

Δεν είναι όμως αυτός που δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα. Είναι αυτός που τα εκφράζει με ακραίο τρόπο. Στους οπαδούς του είναι πρακτικώς αδιάφορες οι ασυνέπειες στο λόγο του και οι υπερβολές του. Αντιθέτως, τους συναρπάζει ο επιθετικός τρόπος του και ότι (επιτέλους!) υπάρχει κάποιος που μιλάει για αυτούς.

Δεν παίζει ρόλο ότι ο ίδιος ο Τραμπ είναι μέρος αυτού της άρχουσας τάξεως των ΗΠΑ. Απέναντι σε ένα σύστημα που τους αγνοεί (όταν δεν αποτελούν αντικείμενο χλευασμού από τα «σοβαρά» ΜΜΕ) και τους έχει μετατρέψει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ο Τραμπ είναι ο δικός τους άνθρωπος.

Το κριτήριο επιλογής ενός προσώπου σε μια εκλογική αναμέτρηση δεν είναι αποκλειστικώς ορθολογικό. Σε πολλές περιπτώσεις τον κυρίαρχο ρόλο παίζει το συναίσθημα, ο τρόπος που «μιλάει» ο υποψήφιος στους πολίτες.

Τις επόμενες ημέρες στην Αμερική θα κερδίσει είτε ο Τραμπ είτε ο όποιος αντίπαλος του. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι σε όλη αυτή την υπερδεκαετή πολιτική διαμάχη στις ΗΠΑ το κυρίαρχο πρόσωπο είναι ο Τραμπ και τα προβλήματα ενός μεγάλου τμήματος της Αμερικής που δεν έχει εκφράσει κανένας άλλος.

Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «US ELECTIONS 2024»

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Γεραπετρίτης στο Mononews: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα παραμείνουν ισχυρές και θα συνεχίσουν να ενισχύονται, ανεξάρτητα από τον νικητή
 
Τι θα μπορούσε να συμβεί στον κόσμο αν κυβερνούσε ο Τραμπ;

Νίκος Δένδιας στο mononews: Οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρές, ανεξαρτήτως της επιλογής του αμερικανικού λαού

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συρίγος: Εξηγεί με απλά λόγια γιατί είναι σημαντικός ο «θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός»
Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή
Τα δυο (τελικά;) ονόματα για ΠτΔ, τι συμβαίνει με την Intralot, τα σενάρια για τον ΟΛΘ και η «τσαρίνα», το νέο αφεντικό του Τειρεσία, η νέα εταιρεία του Τσαμάζ, οι εφοπλιστές της Courchevel, το party της Μαρτίνου και το νέο κάλεσμα των The Coustas

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Goal από Ιταλία και Ισπανία
Market place: Στα μέσα Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα – Έως τις 15 του μήνα η προθεσμία για το Youth Pass
Μητσοτάκης για την 21η Απριλίου: Η ιστορική μνήμη μετατρέπεται σε ώριμη δύναμη
Scope Ratings: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της επιθετικής εμπορικής πολιτικής Τραμπ και οι επιπτώσεις τους
«Έρχεται» ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής – Ποιους σταθμούς θα περιλαμβάνει
Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα – Πού θα βρέξει μετά το μεσημέρι
Τα 2 νομοσχέδια για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου – Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές και δωρεές
Road show στις ΗΠΑ για επενδυτές – Τα τρία δυνατά χαρτιά του Πιερρακάκη 
Τατιάνα Βουρέκα – Πεταλά: H εγγονή του εφοπλιστή Καρρά που τιμά την ελληνική σημαία
Το σχέδιο για τις συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Χανίων, Θεσσαλίας, Καρδίτσας – Τι λέει στο mononews o Γιάννης Στουρνάρας