Ο Χάρης Θεοχάρης έκανε γρήγορα και τους σωστούς εχθρούς και τους σωστούς φίλους. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσίων εσόδων για ενάμισι χρόνο στην δύσκολη περίοδο των Μνημονίων, ένα πείραμα «ανεξάρτητης Αρχής» σε έναν τομέα υψηλής πολιτικής εμπλοκής που δεν πέτυχε, όχι αναγκαστικά λόγω δικής του ευθύνης.
Στο διάστημα της θητείας του, είχε να χειριστεί αρκετές κρίσεις, οι περισσότερες με επίκεντρο τον ίδιον: Ήταν κοινό μυστικό ότι όσο πλησιάζαμε προς τις ευρωεκλογές του 2014, που έμελλαν να είναι οι πρώτες που θα έβγαζαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, το άκουσμα του ονόματός του έκανε λαμπάκια να ανάβουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε τότε το γραφείο του ο Αντώνης Σαμαράς.
Αποπέμφθηκε αμέσως μετά από την ήττα της ΝΔ, πολιτεύτηκε με το Ποτάμι, εξελέγη, βγήκε στην όχθη, νόμισε ότι ίδρυσε κόμμα με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, μετά κατάφερε να διαγραφεί από αυτό, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία υπό άλλον αρχηγό από εκείνον που τον απέπεμψε, εξελέγη στον σκληρό νότιο τομέα της Β’ Αθηνών και κατέληξε να διαδεχθεί τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στο υπουργείο Τουρισμού -όλα αυτά μέσα σε μία πενταετία.
Και μετά, ήλθε η κατάρρευση της Thomas Cook…
Τα καμπανάκια χτυπούσαν από πέρυσι για τον γίγαντα του παγκόσμιου τουρισμού: από την εποχή που την θέση του αρμόδιου υπουργού κοσμούσε με την παρουσία της η Έλενα Κουντουρά, η οποία κατόρθωσε να έχει μία αδιατάρακτη θητεία, με τα ρεκόρ αφίξεων να σπάνε το ένα μετά το άλλο.
Όμως, η Thomas Cook είχε αρχίσει να μην νιώθει πολύ καλά, και το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για αυτό.
Ο Χάρης Θεοχάρης έχει αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί ένα τσουνάμι. Είναι προφανές ότι οι Βρετανοί (αλλά και οι άλλων εθνικοτήτων) τουρίστες θα επιστρέψουν στην πατρίδα, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.
Και προφανώς τόσο οι ξενοδόχοι, όσο και το ελληνικό κράτος έχουν κάθε λόγο να διευκολύνουν τον επαναπατρισμό τους, μιας και οι άνθρωποι αυτοί πιθανότατα θα ξαναταξιδέψουν στο εξωτερικό και η Ελλάδα θα θελήσει να τους διεκδικήσει και πάλι. Αλλά, το πρόβλημα δεν τελειώνει εκεί. Μάλλον, κάπου εδώ αρχίζει…
Κάποιοι μεγαλοξενοδόχοι σημειώνουν ότι η Thomas Cook έκανε τις τελευταίες πληρωμές στις 16 Ιουλίου, πριν από 71 ημέρες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλά ξενοδοχεία έχουν συμβόλαια πολύ περισσότερων ημερών (ως και τα τέλη του Οκτωβρίου στις top τουριστικές περιοχές της χώρας), τα οποία δεν θα πληρωθούν ποτέ.
Εν ολίγοις, η ζημιά είναι τεράστια. Ειδικά όσες μεγάλες μονάδες έχουν μεγάλη έκθεση στην Thomas Cook θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας μέσα στο επόμενο διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις τους με τους εργαζομένους σε αυτές, αλλά και με την Εφορία.
Είναι η πρώτη τουριστική κρίση που καλείται να διαχειριστεί ο Χάρης Θεοχάρης, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία κατάσταση που αφορά όλη την κυβέρνηση, με πρώτο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα: ΦΠΑ, φόρος διανυκτέρευσης αλλά και ο …σκέτος φόρος είναι πλέον εκτός τσέπης και τραπεζιού για τα ξενοδοχεία που ατύχησαν με τον Thomas Cook, τον πρωτοπόρο του τουρισμού, ο οποίος πέθανε το 1892, έναν χρόνο πριν ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώσει το «δυστυχώς, επτωχεύσαμεν»…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Ο Τραμπ έριξε WTI και Brent σε χαμηλά δύο εβδομάδων
- Παρίσι: Σε δεινή κατάσταση το Λούβρο, ζήτησε επειγόντως βοήθεια από τη γαλλική κυβέρνηση
- Επιχείρηση του «Ελληνικού FBI» κατά κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων
- Δικαστικοί Συντάκτες κατά ΕΣΗΕΑ για τη συνέντευξη τύπου του Μιχάλη Πικραμένου – Τι καταγγέλλουν