• Άρθρα

    Ο Στέφανος Κασσελάκης ως το «μεγάλο ψέμα»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Οφείλω να ομολογήσω ότι για σήμερα ήθελα να αναφερθώ σ’ ένα από τα βασικά, διαρθρωτικά θα το έλεγα, προβλήματα της οικονομίας μας: την χαμηλή αποταμίευση των νοικοκυριών.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος το έχει εμφατικά επισημάνει, ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας δεν αφήνει να ξεχαστεί. Είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολήσει τον Κωστή Χατζηδάκη, μετά τις 9 Ιουνίου.

    Τότε θα χτυπούν τα τύμπανα  στην κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ και στην ερσατζ αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε η Ν.Δ. θα έχει (ελπίζεται) την άνεση να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα του τόπου.

    Δυστυχώς, όμως, η επικαιρότητα αλλού ρίχνει τα φώτα, οπότε θα επανέλθω σ’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα μετά τις εκλογές. Για σήμερα θα ασχοληθώ με το μεγάλο ψέμα του Στέφανου Κασσελάκη. Δεν αναφέρομαι σ’ ένα ψέμα—όπως μπορεί να νομίζετε. Ονομάζω «μεγάλο ψέμα» την εκπληκτική ικανότητα του Στέφανου Κασσελάκη να διαψεύδεται επίσημα και παταγωδώς για πολλά από αυτά που με περίσσεια άνεση ισχυρίζεται, αλλά αυτός, σαν να μην συμβαίνει τίποτα απολύτως να τα επαναλαμβάνει ως φετφάδες.

    Το μεγάλο ψέμα είναι ένα – είναι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Επιμένει ότι έχει υποβάλει κοστολογημένο πρόγραμμα που είναι δημοσιονομικά εφικτό (με αναφορά στους κανόνες της Ε.Ε.) και συνεχίζει να το λέει και να το ξαναλέει, όταν η κυβέρνηση τον έχει αποδομήσει με συγκεκριμένα νούμερα. Εξακολουθεί, έτσι, να προβάλει ψεύτικες υποσχέσεις, βασισμένες σε ψεύτικα νούμερα, υπολογισμένα με ψεύτικες μεθόδους και να θέλει να παρασύρει τους πολίτες σε μία εικονική πραγματικότητα.

    Επιμένει ότι έδωσε στην δημοσιότητα το πόθεν έσχες που τον αφορά, το λέει και το ξαναλέει, όταν έχει καγχάσει το πανελλήνιο με το κουρελόχαρτο που με έπαρση κουνούσε στον κόσμο. Επικαλείται την αντίστοιχη ΑΑΔΕ των ΗΠΑ όταν το χαρτί που έδειξε δεν προέρχεται από αυτήν. Κρύβει εταιρείες, συσκοτίζει ημερομηνίες, θολώνει ιδιοκτησίες.

    Επιμένει να λέει και να ξαναλέει ότι η πλατφόρμα για την κατάθεση του πόθεν έσχες είναι «κλειστή» όταν πασιφανώς και με επίσημη διαβεβαίωση είναι «ανοιχτή».

    Επιμένει να ζητά, ξανά και ξανά να καταθέσει ο Πρωθυπουργός το δικό του πόθεν έσχες, και αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα για το 2023, όταν οι καταθέσεις του πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη πάνε πίσω 30 χρόνια.

    Σαν καλός μαθητής του McLuhan έχει γίνει ο ίδιος το μήνυμα, και επιχειρεί να μετριάσει την αυταρέσκεια και να θολώσει την ουσία άκοπα εξαπολύοντας «αδειανά» συνθήματα της μορφής «πατριωτική συστράτευση- δημοκρατική συσπείρωση- μαζική συμμετοχή. Αμφιβάλω αν ο ίδιος καταλαβαίνει τι λέει, τι σημαίνουν και πως μπορεί να ερμηνευτούν αυτά τα λόγια.

    Το μεγάλο ψέμα συνεχίζεται με τις απόλυτα αήθεις και απόλυτα ανακριβείς προσωπικές επιθέσεις κατά του Μητσοτάκη και της οικογένειας του. Ο πανικός του, μάλιστα, τον έφερε στο σημείο να κατηγορήσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι τον «κρατά» η κυβέρνηση!

    Πριν τις πρώτες εκλογές του Ιουνίου του 2023, η στήλη αυτή είχε προβλέψει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν τις δεύτερες την απόσυρση του Αλέξη Τσίπρα και την διάσπαση του κόμματος. Τώρα, πριν τις ευρωεκλογές, η προοπτική είναι πως ότι έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2023 δεν θα πιάσει καν το ποσοστό της ήττας στις ευρωεκλογές του 2019 και ο Κασσελάκης θα βγει να θριαμβεύσει. Θα ξαναπεί για τις επιτυχίες του στις ΗΠΑ (την πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας του πλανήτη), θα τις επεκτείνει στο μαζικό κίνημα που έχει ο ίδιος κινητοποιήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα καλέσει τους αντιπάλους του σε μονομαχία, θα κραδαίνει κουρελόχαρτα ως αποδείξεις, θα συνεχίσει να ξεστομίζει πολιτικές μπαρούφες, μέχρι να φτάσει στο ναδίρ της αναξιοπιστίας – δεν είναι, εξάλλου, μεγάλη η απόσταση που του απομένει να διανύσει.

    Ο Κασσελάκης είναι τρανή απόδειξη ότι μερικές φορές τα πολιτικά ανέκδοτα γίνονται πραγματικότητα. Η εμπειρία, όμως, δείχνει ότι είναι και βραχύβια.

    Έτσι και με τα μεγάλα ψέματα. Όπως  είχε πει και ο Τσώρτσιλ «… δεν μπορείς να λες ψέματα όλη την ώρα, σε όλο τον κόσμο».

    Διαβάστε επίσης

    Πολιτικοί και οικονομικοί μετεωρίτες – με θεωρίες συνομωσίας



    ΣΧΟΛΙΑ