Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Ο ρόλος του ΕΒΕΑ στη νέα εποχή

Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι ο σκελετός της οικονομίας της Ελλάδας και έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στην σύγχρονη οικονομία.

Το ΕΒΕΑ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του μετασχηματισμού της Ελλάδας σε μια σύγχρονη κοινωνία. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των επιχειρήσεων, της πολιτείας και της κοινωνίας, και έχει την ευθύνη να συμβάλλει ενεργά στην προώθηση της ψηφιακής ανάπτυξης.

Το ΕΒΕΑ μπορεί και παρέχει πληροφόρηση και καθοδήγηση στις επιχειρήσεις, με σκοπό να αναπτύξει την οικονομία.

Μέσα από σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνέδρια, το επιμελητήριο ενημερώνει τα μέλη του για τις όποιες νέες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), και η ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων (big data).

Έτσι,οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στη σύγχρονη εποχή και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων αλλά και του ιδίου του κράτους.

Εκτός αυτού, ο ρόλος του ως πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης είναι ύψιστης σημασίας.

Συμμετέχοντας σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, δημόσια διαβούλευση προτάσεων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την κατάθεση συγκεκριμένων τεχνοκρατικών προτάσεων, συμβάλλει στη μεταρρύθμιση της ψηφιακής μετάβασης.

Υψίστης σημασίας είναι και η δικτύωση των επιχειρήσεων με διεθνείς φορείς και οργανισμούς, βοηθώντας στην αξιοποιήση χρηματοδοτικών εργαλείων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν την καινοτομία.

Μέσω αυτής της δικτύωσης, ενισχύονται οι συνεργασίες με ξένες αγορές και προωθείται η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων φέρνοντας έσοδα στη χώρα και βοηθώντας στην καλύτερη διασπορά αγοράς των επιχειρήσεων.

Ένας ακόμα ρόλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση της ψηφιακής κουλτούρας στη χώρα. Η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη και την ευημερία, προάγοντας την καινοτομία, την ευελιξία και τη συνεχή βελτίωση των επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό λοιπόν η ηγεσία του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου πρέπει να έχει όραμα, όρεξη και υλοποιήσιμες ιδέες για να μπορέσει να συμβάλει στη συνολική ανάπτυξη της χώρας.

Στην Ελλάδα και στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές, αυτό το όραμα υπάρχει στον συνδυασμό του Γιάννη Μπρατάκου «Άλμα Μπροστά».

Εκτός από την εμπειρία και το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ιδίου, οι υποψήφιοι που πλαισιώνουν το συνδυασμό μπορούν να συμβάλουν εμπράκτως στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος προς όφελος όλων.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Σταϊκούρας: Στην Κρήτη για ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο Καστελίου

Οι Beckham ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας: νέο «πλωτό» παλάτι στο Μαϊάμι αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων

Χρηματιστήριο: Τα μάτια στις αμερικάνικες τράπεζες, νέα αντίδραση για Aegean