array(0) {
}
        
    
Menu
0.04%
Τζίρος: 137.99 εκατ.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας – Έρευνα του ΟΟΣΑ: Ανεπαρκής η εμπειρία στην πρωτοβάθμια φροντίδα, τι πρέπει να γίνει

Comments

Διαβάζω τούτες τις ημέρες να έρχονται σωρηδόν τα αιτήματα επαγγελματιών και οργανώσεων για στήριξη από το κράτος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση παραπέμπει στην λαϊκή θυμοσοφία «βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε».

Ζητάμε ό,τι μας λείπει και θεωρούμε ότι το κράτος έχει το «λεφτόδενδρο» για να κόβει και να δίνει. Είμαστε, έτσι, συνεπείς με την κυρίαρχη ιδεολογία της μεταπολίτευσης. Το κράτος-πατερούλης θα φροντίσει για τα πάντα.

Ο αείμνηστος Θανάσης Κανελλόπουλος (Έλληνας πολιτικός, βουλευτής και υπουργός)  σε βιβλίο του το είχε χαρακτηρίσει «κράτος- νυχτοφύλακα». 

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις του  21ου αιώνα ανέδειξαν την αυταπάτη μας. Υπάρχουν σαφή όρια στο τι μπορεί να κάνει και να δώσει το κράτος. 

Στην Ελλάδα τα είχαμε ξεπεράσαμε προ πολλού. Και το πληρώσαμε, σκληρά και άμεσα, με μία δεκαετία ύφεσης, κοινωνικών συγκρούσεων, πολιτικής αβελτηρίας και ανθρώπινης δυστυχίας. Η τάση να φροντίσουμε τους πολίτες και τους επαγγελματίες που τόσο υπέφεραν στο παρελθόν είναι φυσιολογική.

Ο πειρασμός να χρησιμοποιηθούν με τον τρόπο αυτό τα περίφημα κεφάλαια που θα μας δώσει η Ε.Ε. (όταν έρθουν) είναι μεγάλος. 

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει. Είναι σαφές ότι η λύση οφείλει να αναζητηθεί ανάμεσα στην επιταγή του εκσυγχρονισμού και της ανάκαμψης από την μία μεριά και της ανάγκης στήριξης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού με ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων από την άλλη.

Είναι μία δύσκολη εξίσωση. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ήδη υπέδειξε την σωστή κατεύθυνση με πρόσφατο άρθρο του στην Handelsblatt.

Εκεί υποδεικνύει πως τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα πρέπει να διοχετευθούν κυρίως σε παραγωγικές επενδύσεις, στις υποδομές, την παιδεία, την υγεία, την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, τις νέες τεχνολογίες και το περιβάλλον. 

Αυτές, εξάλλου, είναι οι προτεραιότητες που αναμένεται να χαράξει η Ε.Ε. ώστε να εγκρίνει τα εθνικά σχέδια για την χρήση των ευρωπαϊκών δανείων και χορηγήσεων. 

Προκειμένου, όμως, να συνεχιστεί η απαραίτητη ενίσχυση της οικονομίας, τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι να ξεκινήσει η μόχλευση αυτών ακριβώς των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και προγραμμάτων. Διότι, στην δύσκολη εξίσωση προστίθενται και ο παράγων της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Πολύ απλά, τα μέτρα που δίνουν εισόδημα και ρευστότητα θα πρέπει να μειώνονται  σταδιακά καθώς σταδιακά θα ξεκινά η υλοποίηση όλων των μεγάλων επενδύσεων που θα γίνουν υπό την αιγίδα του Next Generation Fund της Ευρώπης.

Μειώνεις με το ένα χέρι, δίνεις με το άλλο.

Όσο για την δημοσιονομική ισορροπία, θέτοντας το θέμα… μπακαλίστικα, ο τακτικός προϋπολογισμός και το περίφημο μαξιλάρι των 34,7 δις. πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την «στήριξη» και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια μαζί με τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις επενδύσεις που θα δημιουργήσουν την σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα. 

Η γραμμή είναι λεπτή και κόκκινη. Θα χρειαστεί μαγκιά για να υλοποιηθεί. Πάνω απ’ όλα απομάκρυνση από την λογική των πελατειακών σχέσεων – της ικανοποίησης τοπικών παραγόντων, γεωγραφικών επιταγών, επαγγελματικών σχέσεων, ανταλλαγής για πολιτικό χρήμα.

Μετά από την αφάνταστη στην εποχή της μεταπολίτευσης οπισθοχώρηση σε όλα τα μέτωπα, ο πολίτης δικαιούται να περιμένει από αυτήν την κυβέρνηση ελπίδα για το μέλλον.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Στουρνάρας: Οι προκλήσεις για την οικονομία και τις τράπεζες
Οι εξελίξεις στα ΕΛΠΕ, το ράλι της Alpha Bank, o εφοπλιστής με την Bentley και η Νίκα, το ταξίδι του Σταϊκούρα με το τρένο και το take it or leave it της Παναγοπούλου σε εφοπλιστή για το σπίτι στο Καβούρι
ΤτΕ: Εγκανιάστηκε το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας – Έρευνα του ΟΟΣΑ: Ανεπαρκής η εμπειρία στην πρωτοβάθμια φροντίδα, τι πρέπει να γίνει
Πέτρος Μάρκαρης: Τον «πόνο δεν τον καλμάρεις με ασπιρίνες»
Eurobank: Τι ψάχνει ο Κώστας Βασιλείου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Γερμανία: Πώς λειτουργεί το γερμανικό εκλογικό σύστημα και ποια τα σενάρια μετά τις εκλογές της Κυριακής
Lubna Olayan: Η δισεκατομμυριούχος που φέρνει επανάσταση στις επιχειρήσεις για τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή
Αντώνης Ρέμος και Δέσποινα Βανδή τραγουδούν για την ΕΛΕΠΑΠ, η συγκίνηση στην πρεμιέρα για το «Έγκλημα Λάθους» και η μεγάλη δωρεά στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Eletson: Δικαστική «ναυμαχία» σε δύο ηπείρους για τον έλεγχο της ελληνικής ναυτιλιακής
Κωστής Χατζηδάκης στο mononews: Οι πολίτες θέλουν την αλήθεια για τα Τέμπη, η αντιπολίτευση θέλει να πέσει η κυβέρνηση
Έως και 40% η ετήσια μείωση των εισφορών για υπερωρίες, υπερεργασία, απασχόληση Κυριακές και αργίες
Με «οδηγίες χρήσης» οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ από τον Μάρτιο