Οι ημέρες των γιορτών – ακόμα και αν συνδυάζονται με μικρές διακοπές – είναι εργάσιμες για τους πολιτικούς: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι θα έπαιρνε τις αποφάσεις του για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας «στο βουνό» – και βρέθηκε στο Ανήλιο, απέναντι από το Μέτσοβο, έχοντας περάσει το πρωινό του στην Κάσο.
Για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας , ένα είναι σίγουρο: ότι κάποιος ή κάποια θα εκλεγεί, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσουν πρόωρες κάλπες, όπως συνέβη το 2015. Η συνταγματική αναθεώρηση το φρόντισε αυτό, με την συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη της φάση. Ένα το κρατούμενο…
Στην ουσία, με την αναθεώρηση σταμάτησε το ζήτημα του προέδρου να απασχολεί την κοινωνία – και βεβαίως την ελληνική αγορά. Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών – που ήταν σοβαρός παράγοντας αβεβαιότητας τα προηγούμενα χρόνια, εξαλείφθηκε.
Επομένως, το μόνο για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον , είναι αν η κυβέρνηση θα εντάξει την επιλογή της σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο. Αν δηλαδή θα θελήσει να δείξει ότι ενδιαφέρεται για ευρύτερες συναινέσεις – κάτι που έχει ήδη καταγράψει στις δημοσκοπήσεις , αφού το δυνητικό της ακροατήριο είναι ως αυτή την περίοδο , αρκετά μεγαλύτερο από το 40% της ψήφου του Ιουλίου.
Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, περιμένουν τις κινήσεις της κυβέρνησης για το θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει υπέρ μίας νέας υποψηφιότητας Παυλόπουλου όντας πρωθυπουργός – και η δημοσκόπηση της MRB έδειξε ότι ο πρόεδρος απολαμβάνει μία μεγάλη δημοτικότητα. Όμως, τον πρώτο λόγο έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία – άρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άρα το βουνό. Η Πίνδος, στην συγκεκριμένη περίπτωση…
Ο Μητσοτάκης ήταν ο μόνος – ως βουλευτής της ΝΔ , το 2015 – ο οποίος δεν είχε ψηφίσει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, όταν είχε προταθεί μετά από εκείνες τις εκλογές από τον Αλέξη Τσίπρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος έχει πολλούς φίλους στη ΝΔ – είναι άλλωστε , το κόμμα από το οποίο προέρχεται – αλλά έχει και εχθρούς…
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παυλόπουλος δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος μόνον με πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – δεν πρόκειται δηλαδή να είναι ο υποψήφιος που θα χάσει στην προεδρική εκλογή. Άλλωστε, και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να συζητούν το τι θα πράξουν σε περίπτωση που ο σημερινός πρόεδρος δεν θελήσει να είναι υποψήφιος, εφόσον δεν προταθεί από το «βουνό».
Η Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της – αλλά ήταν η μόνη που έθεσε το θέμα μπροστά σε κάμερες, στον Κυριάκο Μητσοτάκη , βάζοντας και ζήτημα να είναι ένα πρόσωπο από την ευρύτερη προοδευτική παράταξη ( και προφανώς, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ).
Το ΚΙΝΑΛ θα περιμένει την πρόταση Μητσοτάκη – και θα κινηθεί αναλόγως: αν το πρόσωπο που θα προταθεί τηρεί τις προδιαγραφές που έθεσε η Φώφη Γεννηματά με τις αναφορές της στους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, προφανώς οι 180 ψήφοι είναι εξασφαλισμένοι. Αν όχι , τότε μία – συμβολική – υποψηφιότητα από τον χώρο της κεντροαριστεράς, είναι πολύ πιθανή. Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να χάσει την ευκαιρία να εκλέξει πρόεδρο με ευρύτατη πλειοψηφία…