array(0) {
}
        
    
Menu
0.28%
Τζίρος: 90.77 εκατ.

Ματ Γκέιτζ: Θα παραμείνω στον αγώνα αλλά από άλλη θέση

Comments
Η υψηλή μεταβλητότητα και οι χαμηλοί όγκοι συνεχίζουν να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά  της Ελληνική αγοράς.

Εκεί που όλοι ανέμεναν να βελτιωθεί η κατάσταση στο Ελληνικό χρηματιστήριο, από τα οφέλη που πρόεκυψαν μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας για το  ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, αλλά και τις θετικές ειδήσεις για την εξεύρεση ενός εμβολίου κατά του covid-19, εμφανίστηκαν οι «καλοί γείτονες» αυξάνοντας την γεωπολιτική ανησυχία.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την περίοδο που οι Διεθνείς αγορές βρίσκονται κοντά ή καταγράφουν  νέα υψηλά, έστω και με μικρό αριθμό δεικτοβαρών τίτλων.

Ενώ η Ελληνική οικονομία παλεύει να επουλώσει τις πληγές της που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, και να ανατάξει όσο μπορεί τον Τουριστικό τομέα & τα παρεμφερή επαγγέλματα, με περιορισμένα προς το παρόν αποτελέσματα, προστίθεται άλλος ένας κίνδυνος, που δυσκολεύει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, κυρίως των ακριτικών νησιών.

Παρά ταύτα, η ελληνική ομολογιακή αγορά μετά και την επιτυχή έκδοση της ΛΑΜΔΑ, δείχνει να αγνοεί τον γεωπολιτικό κίνδυνο μιας έστω και βραχείας Ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Έτσι οι Ελληνικοί κρατικοί τίτλοι  κινούνται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, με το 10-ετές κρατικό ομόλογο να προσπαθεί να διασπάσει την σημαντική τεχνική περιοχή αποδόσεων του 1,00%.

Αντίθετα, η χρηματιστηριακή αγορά, φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από τις νέες Τουρκικές προκλήσεις, κινούμενη  περισσότερο από την τρέχουσα ειδησεογραφία εμπλοκής- απεμπλοκής. Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού χρηματιστηρίου δεν έχει αλλάξει εδώ και σχεδόν 1,5 μήνα, παρά τις παροδικές βραχύβιες τεχνικές αντιδράσεις. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι  μόνο έγκυρη παραμονή  πάνω από τις 680-690 μονάδες ΓΔ και 1650-1660 FTSE, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, μπορεί να αλλάξει το σκηνικό. Υπό τις παρούσες συνθήκες (Ελληνοτουρκικά – Θερινή περίοδο) η διάσπαση των ανωτέρω επιπέδων μοιάζει με «όνειρο θερινής νυκτός» αλλά η οριζοντιοποίηση του ΚΜΟ 25 & 50 ημερών EXPO μας επιτρέπει ακόμα να ονειρευόμαστε..

 Έτσι για τον ΓΔ η ζώνη τιμών 632-628 μον. αποτελεί τον καταλύτη για συνέχεια της πτωτικής κίνησης ή απαρχή μιας αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα. Επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 618, 612, 605 & 585 μονάδες. Οι ΚΜΟ 25ημ. & 50ημ.  EXPO (644,39- 646,05) δημιουργούν την 1η σοβαρή αντίσταση.  Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 648, 660, 672, 682, 692 & 705 μονάδες.

Στον FTSE25 η 1η σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1525 μονάδες, ενώ τα επόμενα σημεία αμύνης εμφανίζονται στις 1510, 1488 & 1466 μονάδες. Οι ΚΜΟ EXPO 25 & 50 ημερών (1558,40 – 1563,71) δημιουργούν και στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης φράγμα σε πιθανή ανοδική κίνηση. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1570, 1587, 1600 & 1620 μονάδων.

Συμπερασματικά, παρά την  επαναπροσέγγιση ή την επίτευξη νέων υψηλών στις Διεθνείς αγορές, η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει ευμετάβλητη και χρήζει αυξημένης προσοχής.

 Αντίστοιχα η εγχώρια αγορά συνεχίζει να παραμένει στάσιμη και αβαθής, με χαμηλούς όγκους. Είναι δε σίγουρο ότι μια γεωπολιτική αναταραχή, έστω και βραχυχρόνια, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε Μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και στην χρηματιστηριακή αγορά. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι η χώρα δεν βρίσκεται στην κατάσταση του 2015, ενώ η υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα της χώρας, στην παρούσα φάση, αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα.

Έτσι  το φαινόμενο, που παρατηρούμε, το Ελληνικό χρηματιστήριο να πιέζεται σε κάθε εντεινόμενη πρόκληση, ενώ το Τουρκικό χρηματιστήριο να ενισχύεται δεν έχει λογική. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμα Μακροοικονομικά επίπεδα, αλλά και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ρευστότητας ξένου συναλλάγματος. Επιπλέον σε μια γεωπολιτική σύγκρουση το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ προδιαγεγραμμένο, όπως μας  έχει διδάξει πολλάκις η ιστορία.

 Συνεπώς παραμένουμε επιφυλακτικοί, μέχρι να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά, απέχοντας από βιαστικές κινήσεις, τουλάχιστον μέχρι τις 2/8 όποτε αρχίζει και το Ramazani.

Σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων επικεντρωνόμαστε αυστηρά, σε μετοχές με καλά Θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα και αμυντικούς κλάδους..

Γιατί  όπως λέει και η λαϊκή παροιμία « ο κακός χρόνος περνάει ο κακός γείτονας δεν περνάει» και εμείς πρέπει να ζήσουμε με αυτό…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση
Οι χρηματιστηριακές προβλέψεις για το 2023

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ματ Γκέιτζ: Θα παραμείνω στον αγώνα αλλά από άλλη θέση
«Σπόντες» Τσίπρα για Κασσελάκη: Λατρεία της εικόνας, στο αδειανό πουκάμισο μιας επικοινωνίας χωρίς ουσία
Οι φιναλίστ για το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025»
ΕΕ: Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει δασμούς, εμείς θα απαντήσουμε
Κόνορ ΜακΓκρέγκορ: Ένοχος για βιασμό – Θα πληρώσει αποζημίωση 248.000 δολαρίων
Ζελένσκι: Θα αναπτύξουμε την αεράμυνα για να αντιμετωπίσουμε τους “νέους ρωσικούς κινδύνους”
Ιαπωνία: Πακέτο τόνωσης 250 δισ. δολαρίων για την ευημερία των πολιτών
Amazon: Επιπλέον 4 δισ. δολάρια στην Anthropic
Όρμπαν: Προσέξτε τις απειλές Πούτιν για τα πυρηνικά, δεν είναι ούτε φλυαρία ούτε επικοινωνιακό τέχνασμα
Ευρωαγορές: Άλμα 1,18% για τον Stoxx 600 – Βούλιαξαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες