Όταν ξεκίνησαν τα οικονομικά αδιέξοδα στην εθνική μας οικονομία και πριν εφαρμοστούν τα Μνημόνια, η εφημερίδα “Ο Κόσμος του Επενδυτή”, με πρωτοσέλιδο τίτλο της, έγραφε:
“Δώστε την κυβέρνηση στους εφοπλιστές”.
Στην δεύτερη σελίδα της εφημερίδας, υπήρχε εκτενής ανάλυση του αρθρογράφου γιατί έπρεπε να δοθεί η κυβέρνηση στους εφοπλιστές.
Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι από την στιγμή που οι Έλληνες εφοπλιστές διατηρούν τα πρωτεία στην παγκόσμια οικονομία επί δεκαετίες, αποδεικνύεται ότι γνωρίζουν τον τρόπο και τι πρέπει να κάνουν ώστε να είναι στην κορυφή του κόσμου, να κερδοφορούν, να αυξάνουν τον αριθμό των πλοίων τους, να επενδύουν στη στεριά σε ξενοδοχεία, Ιδρύματα, σε κτήματα, σε ακίνητα και να έχουν πλούσια κοινωνική προσφορά.
Όμως, η ουτοπική αυτή πρόταση έπεσε στο κενό, λίγους μήνες μετά, δεδομένου ότι το πολιτικό σύστημα δεν ανέχτηκε ούτε σε ένα μέλος της ναυτιλιακής οικογένειας να είναι υφυπουργός και μάλιστα στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Να υπενθυμίσω ότι στις 21 Ιουνίου 2012, η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, σχημάτισαν κοινή κυβέρνηση.
Υφυπουργός Ναυτιλίας, ορκίστηκε ο εφοπλιστής τουριστικών θαλαμηγών και αντιστασιακός, Γιώργος Βερνίκος.
Μάλιστα, ο Γιώργος Βερνίκος, εξέδωσε ανακοίνωση εκείνη την ημέρα και δήλωνε περιχαρής:
“Αποδέχτηκα να συμμετέχω στη σημερινή Κυβέρνηση σωτηρίας με ιδιαίτερα συναισθήματα, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας και τους συμπολίτες μας, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε βαθιά απόγνωση.
Θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο της παραγωγής, της δράσης, της Κοινωνίας των Πολιτών, ενεργό πολίτη και άνθρωπο που ζει και εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς που δημιουργεί ο δημόσιος βίος. Αποτελεί καμπή στη ζωή μου η συμμετοχή μου σε «κέντρα εξουσίας», μία προσωπική υπέρβαση, όπως θεωρώ ότι είναι αντίστοιχη υπέρβαση από το πολιτικό σύστημα να με προτείνει να συμμετέχω σε κυβερνητική θέση”.
Δεν πέρασαν μερικά 24ωρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε ότι ο Γιώργος Βερνίκος, είχε οικονομική σχέση με την “Vernicos Offshore Group S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ”.
Στην ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμιζε ότι σύμφωνα με τον νόμο 3849/2010 «απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες» και επικαλείτο στη συνέχεια «υπουργική απόφαση βάσει της οποίας εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρείας Vernicos Offshore Group S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ».
Στην ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε ότι «δεν έχει τίποτε προσωπικό κατά του κ. Γ. Βερνίκου, για τον οποίο τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα», επισήμανε ότι αν «έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρεία, αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του».
Στις 26 Ιουνίου 2012, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Βερνίκος, ανακοίνωσε την παραίτηση του. Ανάμεσα στα άλλα που ανέφερε η ανακοίνωση, υποστήριζε:
“ Άλλωστε είναι πεποίθησή μου πως οι ενεργοί επιχειρηματίες και οι
άνθρωποι της αγοράς επιβάλλεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου η
πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους
ιδιαίτερα σήμερα που απαιτείται συστράτευση εθνικής ευθύνης”.
Σε ένα άλλο σημείο, επισημαίνει: “Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης”.
Αναλυτικότερα, η επιστολή παραίτησης του Γιώργου Βερνίκου, έλεγε τα ακόλουθα:
“Με την ευγενικά διατυπωμένη για το πρόσωπό μου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορήθηκα ότι η πρόσφατη ιδιότητά μου αυτή του Υφυπουργού Ναυτιλίας, είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν τη νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία. Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης. Εάν με την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποια νομική υπηρεσία του κράτους έθετε υπόψη μου τα νομικά κωλύματα που υπάρχουν θα γνώριζα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα ενημέρωνα σχετικά τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που με εμπιστεύτηκαν και στηρίζουν την κυβέρνηση. Δυστυχώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει.
Αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση να γίνω Υφυπουργός Ναυτιλίας για να προσφέρω σε ένα αντικείμενο που ξέρω και αγαπώ και όχι προφανώς για κάποιο άλλο λόγο. Άλλωστε είναι πεποίθησή μου πως οι ενεργοί επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της αγοράς επιβάλλεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου η πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους ιδιαίτερα σήμερα που απαιτείται συστράτευση εθνικής ευθύνης. Παρόλο που τις λίγες αυτές ημέρες είχα αποσυρθεί πλήρως από όλες τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες θέλοντας να αφοσιωθώ και να προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό για το καλό της πατρίδας μας, για λόγους ευθιξίας και για να μη δημιουργήσω οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ζήτησα από τον πρωθυπουργό να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου. Θα είμαι πάντα αυτό που ήμουν, ενεργός πολίτης, ενεργός επιχειρηματίας, άνθρωπος της κοινωνίας των πολιτών”.
Η τροπολογία της κυβέρνησης Τσίπρα
Η συνέχεια είναι γνωστή. Την 1η Ιουνίου 2016, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ψήφισε στη Βουλή τροπολογία με την οποία προέβλεπε “την καθολική απαγόρευση σε υπόχρεους «Πόθεν ‘Εσχες» με πολιτικά αξιώματα και τους κοντινούς συγγενείς τους να μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας έχει έδρα στο εξωτερικό”.
Η τροπολογία ψηφίστηκε με 190 ψήφους υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή) και 7 παρών από τους βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, σε μια συνεδρίαση κατά την οποία αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία.
Έκτοτε η απαγόρευση αφορά τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.
Η σχετική διάταξη αναφέρει πως «όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς».
Η ρύθμιση απαγορεύει και τα παρένθετα πρόσωπα και ως τέτοια «νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί Σύμφωνο Συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή των πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων».
Μάλιστα, στην ίδια τροπολογία δίδονταν προθεσμία «60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα. Η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ».
Κατά την συζήτηση της σχετική διάταξης στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την αποχώρηση της, επισημαίνοντας πως «κατά τρόπο πονηρό δήθεν κατ’ απαίτηση της εναρμόνισης με τους κανόνες της Επιτροπής GRECO και σε μνημονιακές ρυθμίσεις έφερε διάταξη η οποία στην πραγματικότητα, περιορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου».
Υποστήριξε επίσης ότι «κατά το διάστημα που ίσχυσε η διάταξη, οι οποιαδήποτε παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους».
Για την νέα διάταξη επισήμανε πως «ενώπιον της κατακραυγής, η κυβέρνηση εισάγει μια διάταξη αυστηρή, αντισυνταγματική εναντίον του ευρωπαϊκού δικαίου και ανεφάρμοστη. Εμπαίζετε την αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό».
Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δήλωσε ότι “θα υπερψηφιστεί από το κόμμα του η τροπολογία” αν και εξέφρασε “αμφιβολίες για την αντοχή της σε προσφυγές αλλά και για την αναδρομική ισχύ της”.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από την πλευρά του ΚΚΕ ζήτησε να συμπεριληφθούν σε αυτή και τα αμοιβαία κεφάλαια, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» γιατί είναι υπερβολική η διάταξη.
Η απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών σε εξωχώριες εταιρείες, παραμένει σε ισχύ.
Το θέμα είναι και πάλι στην επικαιρότητα εδώ και μήνες με την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκε με τις αιτιάσεις του Παύλου Πολάκη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι αδικαιολόγητη η απαγόρευση ανθρώπων που διαπρέπουν στη ναυτιλία και στο εξωτερικό και διαθέτουν Offshore, να αποκλείονται από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Θεωρώ παράλογο να απαγορεύουμε σε επιτυχημένους επιχειρηματίες και εφοπλιστές να ασχολούνται με τα πολιτικά κόμματα, να είναι βουλευτές, ευρωβουλευτές, πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί, ευρωβουλευτές.
Άλλωστε, ο Γιώργος Βερνίκος, το έχει πει από το 2012: “Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης”.
Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ιδιοκτήτης της offshore είναι ο “φέρων τις μετοχές”, ή δεν είναι έτσι;
Διαβάστε επίσης:
Από 7,3 δισ. σε 650 εκατ. δολάρια: Ο Matt Maloney και η απίστευτη πορεία του Grubhub!
Νίκη Κεραμέως: Ευεργετικές ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί