Οι επιδόσεις του πληθωρισμού κατά τον προηγούμενο μήνα προκάλεσαν γενικευμένο σοκ στο άκουσμά τους, καθώς αποτέλεσαν ιστορικό ρεκόρ πολλών δεκαετιών: 39 ετών στις ΗΠΑ το 6,8%, 29 ετών στη Γερμανία το 5,2% αλλά και της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα το 4,8%.
Με την ανατίμηση του φυσικού αερίου να έχει την υψηλότερη συμβολή καθώς ο ειδικός του ρόλος στη διαδικασία του ενεργειακού μετασχηματισμού οδηγεί σε συνεχείς ανατιμήσεις του, από κοινού με τις ανατιμήσεις των άλλων πρώτων υλών και των βιομηχανικών προϊόντων εξαιτίας των δυσλειτουργιών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία αρνείται να αδειοδοτήσει τη λειτουργία του Nord Stream 2 καθώς προσπαθεί να αποφύγει την περαιτέρω γεωπολιτική αναβάθμιση που ήδη συντελείται για τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη παραγωγό φυσικού αερίου του πλανήτη, προκαλώντας ωστόσο μια ακόμη ανατίμησή του (+10%).
Την ίδια ώρα, 20 Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη καλούνται να ανασχεδιάσουν τη νομισματική πολιτική τους τις επόμενες ημέρες, ανάμεσά τους η Federal (15/12), η ΕΚΤ (16/12), η BoJ και η ΒοΕ (Κεντρικές Τράπεζες Ιαπωνίας και Μ. Βρετανίας).
Ήδη, η Federal έχει προϊδεάσει τις αγορές ότι θα περιορίσει την προσφερόμενη ρευστότητα μέσω των αγορών ομολόγων και ενδεχομένως θα ξεκινήσει το 2022 αυξήσεις επιτοκίων, καθώς γίνεται κατανοητή η ανάγκη μέτρων ανάσχεσης του πληθωρισμού.
Από την άλλη πλευρά, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες κατανοούν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν καθώς η μετάλλαξη Όμικρον αλλά και οι γεωπολιτικές απειλές αναστέλλουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Με τα δεδομένα αυτά, σε όλες τις αγορές του πλανήτη σημειώνεται αυξημένη μεταβλητότητα καθώς η αβεβαιότητα αυξάνεται, διαμορφώνοντας για το 2022 σκηνικό γρίφου για εξαιρετικά δυνατούς λύτες! Με το ελληνικό χρηματιστήριο να αποτυγχάνει για μία ακόμη φορά την υπέρβαση των 900 μονάδων διαψεύδοντας όσους πιθανολογούσαν συνέχιση της ανοδικής κίνησης, παρά την εκτίμηση της συνήθως συντηρητικής Deutsche Bank για ρυθμό μεγέθυνσης στο +8,7% για το 2021. Με το σενάριο μιας νέα συσσώρευσης στην περιοχή των 880 μονάδων να είναι το πιθανότερο ενόψει της συναλλακτικής υποτονικότητας.
Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να οριστικοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις της για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς δεν θα συνεχιστεί το γενναιόδωρο καθεστώς που ίσχυσε στο πλαίσιο του προγράμματος την περίοδο της πανδημίας, του P.E.P.P. (Pandemic Emergency Purchase Programme), που λήγει το Μάρτιο 2022.
Με τους αναλυτές να επισημαίνουν επενδυτικές επιλογές με αποτιμήσεις ιδιαιτέρως ελκυστικές σε σχέση με τις προοπτικές τους, όπως αίφνης τον εξωστρεφή όμιλο της Cenergy για τον οποίο η Optima δίνει τιμή στόχο 50% υψηλότερη της τρέχουσας και με τις τράπεζες να προετοιμάζονται για ένα νέο ξεκίνημα που θα το χαρακτηρίζει η αυξημένη πιστωτική επέκταση σε συνέχεια της δραστικής εξυγίανσης των κόκκινων δανείων του παρελθόντος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego Media: Υπερκάλυψη – ρεκόρ κατά 15 φορές της δημόσιας προσφοράς
- ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παγώνει χρηματοδοτήσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια για τις πράσινες υποδομές
- Τουρκία: Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά του ξενοδοχείου Grand Kartal
- Μακρόν για επάνοδο Τραμπ: πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης