
Ντρεπόμαστε να το γράψουμε, πόσω μάλλον να το βάλουμε σε πλαίσιο διεθνούς διπλωματίας. «Μου γλείφουν τον κάπα ωμέγα λάμδα όμικρον».
Το είπε επί λέξει ο Ντόναλντ Τραμπ σε δείπνο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου. Αναφερόμενος σε ηγέτες 70 χωρών, που επικοινώνησαν μαζί του για να μειωθούν οι δασμοί, είπε επακριβώς: «Σας λέω, αυτές οι χώρες τηλεφωνούν και μου γλείφουν τον κ%λο. Ψοφάνε να κάνουν μια συμφωνία. Παρακαλάνε, κύριε, ας κάνουμε μια συμφωνία. Θα κάνω τα πάντα. Θα κάνω τα πάντα, κύριε!»
Μέσα στην ίδια μέρα είπε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στις αποφάσεις του, κι ας καταρρέει το σύμπαν, είπε ότι οι λαοί του κόσμου έχουν κατακλέψει τους Αμερικανούς και ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Δεν τον ενδιαφέρει η Wall Street αλλά η Main Street, δηλαδή η οικονομική ευημερία των απλών Αμερικανών, των μικρών επιχειρήσεων, των οικογενειών της εργατικής τάξης και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ή των εταιρικών ελίτ.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι οι δασμοί κατέβηκαν στο 10% για 90 μέρες, για να μπορέσει ο ίδιος να κάνει όλες τις διαπραγματεύσεις. Δεν εμπιστεύεται κανέναν άλλο για τη δουλειά. Είπε ξείπε, οι αγορές κατακρημνίστηκαν, μετά ανέβηκαν πάλι. Οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζονται ότι όλη αυτή η ανακατωσούρα στο παγκόσμιο εμπόριο και τα χρηματιστήρια ήταν αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδίου. Επίτηδες, λένε, προκάλεσε τις ζημιές, για να τις διορθώσει. Στα φιλανθρωπικά δείπνα όπου παριστάνει τον καμπόσο, το κοινό τον χειροκροτεί και χασκογελάει με τη χυδαιότητα. Αυτά που ειπώθηκαν όμως την τελευταία εβδομάδα, δεν μαζεύονται.
Παρά το γεγονός ότι με την ανατολή του ήλιου στην Ασία τα χρηματιστήρια πήραν τα πάνω τους, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποκατασταθούν όσο ο προσβλητικός πρόεδρος παραμένει στη θέση του. Οι Ασιάτες θέλουν να «κρατάνε το πρόσωπο» οπότε οι αντιδράσεις θα είναι ήπιες επιφανειακά. Κάτω από την επιφάνεια γίνεται δουλίτσα. Ήδη σήμερα συγκεντρώθηκαν στην Κουάλα Λουμπούρ οι υπουργοί Οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ασίας. Θεωρούν ότι ο χειρότερος παράγοντας είναι οι απρόβλεπτες κινήσεις.
Η Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αποτελείται από 10 χώρες μέλη: Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Είναι πιθανό να επιδιώξουν κοινή διαπραγμάτευση έχοντας για μοντέλο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τις χώρες της ASEAN και την Κίνα το παζάρι με τους δασμούς και οι 90 μέρες θα μπορούσε να γίνει ξεκίνημα εφιαλτικής περιόδου. Αν η κλιμάκωση εξελιχθεί σε απαγορεύσεις εισαγωγών, εξαγωγών και επενδύσεων καθώς και περιορισμούς στην τεχνολογία, θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
Ένας ακατάλληλος άνθρωπος στη λάθος θέση είναι ικανός να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία. Με αυτό το σκεπτικό, πολύ καλά έκανε η Ευρωπαίκή Ένωση επιλέγοντας αντίμετρα στις Πολιτείες όπου ψηφίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο αν πονέσουν και οι ίδιοι θα καταλάβουν ότι έγινε ζημιά. Για να δούμε όμως τι από όσα ανακοίνωσαν θα ισχύσουν τελικά.
Διαβάστε επίσης:
Δημοσκόπηση: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερη η Πλεύση Ελευθερίας και εννιακομματική βουλή
Δ. Θεοδωράτος: Σε σωστή κατεύθυνση η μείωση των λιμενικών τελών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στέλιος Χατζηιωάννου: Επιχορήγηση με 410.000 ευρώ σε 20 μικτές εταιρείες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων
- Προθεσμία πέντε μηνών στους ελεύθερους επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα
- Reuters: Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά αντιπλοϊκών πυραύλων από τη Γαλλία
- Eurobank: Αποκτά μειοψηφική συμμετοχή 25% στην Prosperty
