Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Aς εξετάσουμε λοιπόν με σοβαρότητα την μπαρούφα του υπουργού Νίκου Παππά

Λώρη Κέζα

Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος

Δεν απαιτούμε από τον Νίκο Παππά να είναι σαΐνι στη γεωγραφία ούτε να γνωρίζει τί παράγει η κάθε χώρα. Θα μπορούσε όμως να ρίχνει μια ματιά στην Wikipedia ώστε να μην εκτίθεται με τις δηλώσεις του. Ήθελε, λέει, να κάνει εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας. Αν είχε διατρέξει στα γρήγορα την εύκολη εγκυκλοπαιδική πηγή, θα είχε μάθει ότι η χώρα δεν είναι αυτάρκης στους περισσότερους τομείς της γεωργίας. Το πετρέλαιο δεν είναι αγροτικό προϊόν, εάν αυτό εννοούσε ο υπουργός Επικρατείας.

Το στόρι, για όσους τυχόν δεν παρακολούθησαν: η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος αποκάλυψε ότι ο Νίκος Παππάς ταξίδεψε το 2013 στην Βενεζουέλα μαζί με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, ειδικό τις υπεράκτιες εταιρείες, γνωστό από τα panama papers. Ο Παππάς δεν διέψευσε αλλά προσπάθησε να δικαιολογηθεί προτάσσοντας ιδεολογικά επιχειρήματα. Ότι δηλαδή θα ψώνιζε από τα κρατικά σούπερ μάρκετ, από τα μαγαζιά της κόκκινης κολεκτίβας.

 Θα εξετάσουμε λοιπόν με σοβαρότητα την μπαρούφα του υπουργού. 

Πρώτον. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βγαίνουν για ψώνια στις λαϊκές αγορές του πλανήτη. Τις εμπορικές συμφωνίες τέτοιου επιπέδου τις υπογράφει η Κομισιόν. Ο Νίκος Παππάς πήγε στο Καράκας ως εκπρόσωπος της Ελλάδας και όχι ως εισαγωγέας τροφίμων. Αν ήταν επιχειρηματίας, θα μπορούσε να κάνει εισαγωγή φασόλια αλλά δεν είναι επιχειρηματίας.

 Δεύτερον. Ο Παππάς ισχυρίζεται ότι εξέταζε συναλλαγές με τα κρατικά σούπερ μάρκετ της ξένης χώρας. Τελικά ποιο είναι το οικονομικό μοντέλο που στηρίζει; Θέλει κρατικές εταιρείες ή μήπως προτιμά τους ιδιώτες; Δηλαδή από τη μια πήγε, τάχα μου, να στηρίξει κρατική επιχείρηση, από την άλλη συνέβαλε στη μεταβίβαση ελληνικών εταιρειών κοινής ωφέλειας (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ) στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ώστε από εκεί να πουληθούν σε επενδυτές.

Τρίτον. Ο Νίκος Παππάς δεν εξηγεί ποιος ήταν ο ρόλος του Αρτέμη Αρτεμίου στο ταξίδι των κομματικών στελεχών. Θα ήταν πιο σοβαρή δικαιολογία αν εξηγούσε ότι ταξίδεψε ως εραστής κάποιας κυρίας από την αποστολή. Τότε θα ξέραμε επακριβώς ποια ήταν τα καθήκοντά του και γιατί εκλήθη. Ως δικηγόρος των offshore σε ταξίδι κομματικών στελεχών, έχει παράξενη παρουσία.

Τέταρτον. Ο Αρτέμης Αρτεμίου έγραψε στο twitter «Σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια». Ο υπουργός Επικρατείας οφείλει να τοποθετηθεί επ’ αυτού. Μήπως ο κύπριος δικηγόρος ήθελε να πει «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι;». Μια ερώτηση κάνουμε, καλοπροαίρετη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αρσένης Βιλδιρίδης: Λάδωμα, φοροδιαφυγή και …Rolex

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 καλύτερα πανεπίστημια της Ευρώπης για να κάνετε MBA

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ