• Άρθρα

    Να δείτε που o Φίλης δεν κατάλαβε τι είναι το μπακαλορεά. Το συνδέει με τα μπακάλικα


    **Να δείτε που δεν κατάλαβε τι είναι το μπακαλορεά, το συνδέει με τα μπακάλικα. Αναφέρομαι στον πολιτικό αρμόδιο για τις ανώτατες σπουδές, αυτόν που πήγε στη Νομική για κάμποσα χρόνια χωρίς να καταφέρει να πάρει πτυχίο. Άνοιξε το λεξικό, βρήκε τον «μπακαλόγατο», βρήκε το «μπακαλόχαρτο» και λέει, «ουφ, αυτό το μπακαλορεά έχει μια λαϊκότητα, μπορώ να το προωθήσω». Θα καθιερώσει λοιπόν Εθνικό Απολυτήριο, ένα Baccalaureate στα πρότυπα των μισητών σχολείων του δυτικού κόσμου. Το Απολυτήριο θα δίνει δυνατότητα εγγραφής στο πανεπιστήμιο.

    *Μου έπιασε τη σχετική συζήτηση η φίλη μου η Ράνια, με την οποία μοιραστήκαμε μια φιάλη ασύρτικο στη βεράντα μου. Πάνε οι εποχές που με την πρώτη γουλιά έπεφταν όλες στην αγκαλιά μου. Η Ράνια έπινε ηδυπαθώς το κρασί της, μιλώντας μου για τον γιο της, που πηγαίνει στο Κολέγιο αλλά κοστίζει ένα σκασμό λεφτά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πού ακούστηκε να μαθαίνει τα αγγλικά στο σπίτι αν είσαι μαθητής ιδιωτικού. Στα χρόνια μου στο Κολέγιο μαθαίναμε χωρίς ενδυνάμωση. Εντάξει, τα ιταλικά τα έμαθα στο Μιλάνο, με τη γνωστή μέθοδο, στα διαλείμματα της ερωτικής παραφοράς, τα γαλλικά τα έμαθα στο σπίτι. Να μην σας κουράζω όμως με τα δικά μου. Ο Νίκος Φίλης, θέλει να κάνει το Γυμνάσιο τετραετές και το Λύκειο διετές. Προσέξτε όμως, στο Λύκειο δεν θα υπάρχουν εξετάσεις και μετεξεταστέοι. Ξέρετε γιατί το κάνει αυτό; Επειδή υπάρχει κίνδυνος ένα παιδί να γράψει σε όλα 20. Πώς θα κουβαλάει μετά το όνειδος της αριστείας; Δεν χρειάζονται άριστοι. Θα μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια.

    *Μου μιλούσε η Ράνια για όλα αυτά, για τις απολυτήριες εξετάσεις, για τους βαθμούς του παιδιού αλλά εγώ προσπαθούσα να ακουμπήσω δήθεν τυχαία το γόνατό μου στο δικό της. Ο καναπές στη βεράντα είναι διθέσιος, επίτηδες για τέτοιες περιστάσεις. Να πω λοιπόν στους κυρίους ότι όταν μια γυναίκα αφήνει το γόνατό της εκεί, χωρίς να αντιδρά, σημαίνει ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι. Αν κάνει ανεπαίσθητη κίνηση αποφυγής, έχει καταλάβει την αντρική παρουσία. Αν πιέσει με τη σειρά της, απλά πλησιάστε και τον κορμό και περιμένετε να σας σας επιτεθεί. Αναρωτιέμαι αν ο Νίκος Φίλης έχει ζήσει τέτοιες στιγμές, σε ένα καναπεδάκι, να περιμένει μια κυρία, μια ύπανδρο, να κάνει την κίνησή της. Αναρωτιέμαι επειδή με τον υπουργό έχουμε κοινά στοιχεία βιογραφικού: δεν καταφέραμε να πάρουμε το πτυχίο.

     *Αυτό που κρατάω από τη συζήτησή μου με τη φίλη μου είναι ότι ο υπουργός θέλει να διαλύσει την Παιδεία. Έχει μείνει μια αδιάβλητη διαδικασία στην Ελλάδα, το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ας το διαλύσουν και αυτό να μην μείνει τίποτα όρθιο. Η διάλυση είναι το πιο εύκολο, καταργούν τις εξετάσεις και αφήνουν το σύστημα των πανεπιστημιακών να αποφασίζει. Ξέρετε τι σύστημα είναι αυτό… Δείτε τα ποσοστά των διδασκόντων, πόσοι είναι παιδιά καθηγητών. Κατόπιν ελάτε να μου μιλήσετε για Αριστερά. Εγώ θα ανακαλέσω στη μνήμη μου πως έμαθα τα γαλλικά στο σπίτι. Είχαμε στην υπηρεσία μια Γαλλίδα που μου τα μιλούσε. Μου έκανε το πιο ωραίο δώρο γενεθλίων στα 15 μου, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Τα γαλλικά μου είναι άψογα και τη ευγνωμονώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/megali-machi-tis-tileorasis/69800

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/giorgos-ikonomou-ocean-rig-antimetopi/69798



    ΣΧΟΛΙΑ