the wise man
Περιεχόμενα
Οι μυστικοπαθείς Βρετανοί κροίσοι που ψάχνουν ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Δύο κροίσοι από τη Βρετανία, που αποφεύγουν τη δημοσιότητα όπως ο διάβολος το λιβάνι, βρίσκονται πίσω από τη London & Regional Properties που ολοκλήρωσε προχθές την εξαγορά του 5άστερου Amathus Beach Hotel στην παραλία της Ιξιάς στη Ρόδο.
Ο ορκωτός εκτιμητής Richard Livingstone και ο μεγαλύτερος αδελφός του Ian, οπτικός στο επάγγελμα, κατάφεραν μέσα σε δύο δεκαετίες να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία στον τομέα των ακινήτων και να αποκτήσουν περιουσία περί τα 3 δισ. δολάρια.
Τα δύο αδέλφια εδώ και πολλά χρόνια αποφεύγουν τη δημοσιότητα, ενώ κινούνται στην αγορά μέσω σειράς επενδυτικών οχημάτων.
Μια ιδέα για τη μυστικοπάθεια και το χαμηλό προφίλ των αδελφών Livingstone μπορεί να πάρει όποιος επισκεφτεί την ιστοσελίδα της London & Regional Properties. Θα βρει ελάχιστες πληροφορίες.
Ο βρετανικός όμιλος ετοιμάζεται, όμως, για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ οι παλαιότεροι θυμούνται πως είχε περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό.
H London & Regional Properties έχει υπογράψει το 2007 μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες ανάπτυξης ακινήτων στην ιστορία, την αξιοποίηση της «US Howard Air Force Base» στον Παναμά.
Κατά σύμπτωση, στο Ελληνικό στεγάζονταν για πολλά χρόνια αμερικάνικη βάση.
Η πόλη (ονομάζεται Panama Pacifico) που αναπτύσσει η βρετανική εταιρεία βρίσκεται στις όχθες του καναλιού του Παναμά και η κατασκευή της θα προχωρήσει σε τέσσερα στάδια.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, θα έχουν επενδυθεί 4 δισ. δολάρια, θα υπάρχουν 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων, 20.000 νέες κατοικίες, ξενοδοχεία, 40.000 μόνιμες θέσεις απασχόλησης.
Διαφάνεια “κατ’ ιδίαν”!
Με μικρή καθυστέρηση διαβάσαμε τις 66 σελίδες πρακτικών από την “επίσκεψη” του προέδρου του Υπερταμείου Γιώργου Διαμαντόπουλου και της διευθύνουσας συμβούλου Ουρανίας Αικατερινάρη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Χαμένος χρόνος, καθώς στις 62 σελίδες διαβάζεις διάφορες άσχετες, ανούσιες, αστείες, συνωμοτικές παρατηρήσεις διαφόρων βουλευτών.
Αλλά και από τις τέσσερις σελίδες στις οποίες καταγράφονται οι απόψεις της ηγεσίας του Υπερταμείου, αξίζει ένα σημείο: Εκεί που ο κ. Διαμαντόπουλος βγάζει ένα μικρό λογύδριο περί διαφάνειας.
Όπως εξηγεί το παλαίμαχο στέλεχος πολυεθνικών, “δεσμευόμαστε να εγγυηθούμε διαφάνεια σε κάθε απόφασή μας. Ήδη αν επισκεφτεί κάποιος το site της εταιρείας, θα δει ότι όλες οι αποφάσεις έχουν αναρτηθεί όλες οι πληροφορίες, για οτιδήποτε γίνεται στο Δ.Σ. είναι αναρτημένες”.
Λίγο αργότερα όταν τον ρωτούν για την αμοιβή του αποφεύγει να πει το νούμερο. “Σας απαντώ, αν θέλετε να σας πω το νούμερο στο τέλος της συνεδρίασης, πολύ ευχαρίστως. Σας απαντώ κατ΄ ιδίαν. Και όποιος άλλος κύριος θέλει, κατ΄ ιδίαν”!
Τουλάχιστον η κα Αικατερινάρη αναφέρθηκε στα 270.000 ευρώ μηνιαίως.
Να σημειώσουμε πως ο Διαμαντόπουλος, διατηρεί εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ, την οποία εγκατέλειψε για την καρέκλα του υπερταμείου! Άλλος ένας τρόφιμος του ιδιωτικοδημόσιου φορέα!
Συνέπεια
Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο προκάτοχός του Σωκράτη Φάμελλου, Γιάννης Τσιρώνης ανακοίνωνε σε συνέντευξη τύπου την ακύρωση όλων των έργων ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων! Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε.
Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος εγκαινίασε, μαζί με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, τη μονάδα διαχείρισης που κατασκεύασε και θα λειτουργήσει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κοζάνη.
Είναι το πρώτο από τα έργα ΣΔΙΤ που ολοκληρώθηκε με τον κ. Φάμελλο να εξηγεί χθες πως «το έργο είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει και μπορούν τα πράγματα στη χώρα μας να γίνουν σωστά, και αποτελεί την καρδιά της διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία».
Τα ταξίδια βοηθούν τον αναπληρωτή υπουργό καθώς έχει το γνωστό πονοκέφαλο με το ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και της ακύρωσης του διαγωνισμού. Τώρα ο κ. Φάμελλος ετοιμάζεται να υπογράψει τη σύμβαση πανηγυρικά!
Ο ΣΕΒ και η χρηματοδότηση
Εχθές, ο ΣΕΒ έκανε μια πολύ ωραία παρουσίαση για το πως αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις την τρέχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία, για τα προβλήματα, για τις προσδοκίες που έχουν για το μέλλον και για το βαθμό ικανοποίησης από την αποτελεσματικότητα και από τη διαφάνεια των δημοσίων υπηρεσιών.
Σίγουρα τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε για λογαριασμό του ΣΕΒ η εταιρεία έρευνας αγοράς MRB, θα τα διαβάσατε στον τύπο. Όμως αξίζει να αναφερθεί μία λεπτομέρεια.
Σύμφωνα με το ΣΕΒ, τα δύο βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα είναι το φορολογικό καθεστώς και η χρηματοδότηση. Κι όπως παρατήρησε ένας δημοσιογράφος για τους φόρους, δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε πολλά πράγματα, όμως μπορούμε να κάνουμε για τη χρηματοδότηση.
Όμως, ο ΣΕΒ στις λύσεις που πρότεινε για την χρηματοδότηση, συμπεριλάμβανε μόνο τραπεζοκεντρικές λύσεις.
Τις πραγματικές λύσεις, δηλαδή τις πηγές χρηματοδότησης εκτός τραπεζών τις είχε συμπεριλάβει στα επενδυτικά κίνητρα και μάλιστα τελευταίες!
Ο δημοσιογράφος παρατήρησε ότι ο ΣΕΒ έπρεπε να πρωτοστατεί στην ενημέρωση και δημιουργία πηγών χρηματοδότησης εκτός τραπεζικού κλάδου και όχι να τις έχει τελευταίες στην κατάταξη και στα επενδυτικά κίνητρα.
Από την δύσκολη θέση προσπάθησε να βγάλει τη διοίκηση του ΣΕΒ, ο επικεφαλής της MRΒ, Δημήτρης Μαύρος, που έκανε την παρουσίαση, αλλά δεν έπεισε.
Κάποιος πρέπει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και όχι απλά να υποστηρίζει τον πελάτη του.
Ο κ. Μαύρος, απλώς είπε ότι στις προτεινόμενες λύσεις συμπεριλαμβάνεται η εξωτραπεζική χρηματοδότηση και όλα είναι οκ.
Εάν όλοι αυτοί και κυρίως ο ΣΕΒ δεν καταλάβουν ότι η χώρα χρειάζεται πολλά λεφτά εκτός τραπεζικού τομέα και συνεχίσουν να δημόσιες σχέσεις με τους τραπεζίτες-μέλη του ΣΕΒ, όπως κάνουν τώρα, τότε θα μείνουν μόνοι τους.