Στον Πόρο οι επιχειρηματίες τουρισμού δηλώνουν πως καταστράφηκαν. Οι τουρίστες έφυγαν σχεδόν όλοι. Το νησί άδειασε σε δύο 24ωρα.
Στο ίδιο νησί τις προηγούμενες μέρες κάποιοι οργάνωναν «κορώνα πάρτι» σε πισίνες…
Το σίγουρο είναι ότι για να μπει λουκέτο στον Πόρο κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στην «ευλαβική» όπως λέμε -και ας μας γίνει συνείδηση- τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Στο τρίπτυχο: Μάσκα, τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών…
Στη Χαλκιδική, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς αποτελεί μία νέα εστία με 50 κρούσματα, μία «βόμβα» που μπορεί να γεμίσει όλη την περιοχή…
Πλέον είναι ορατός ο φόβος αρκετά ξενοδοχεία να κλείσουν νωρίτερα απ’ ό,τι είχαν αρχικά υπολογίσει. Εξάλλου στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς οι πληρότητες παραμένουν χαμηλά και δεν υπάρχουν σημάδια για αύξηση τους.
Ο τουρισμός ήταν αναμφίβολα το μεγάλο στοίχημα. Με το άνοιγμα των συνόρων υπήρχαν προσδοκίες για μία τόνωση –έστω και μικρή- των εσόδων, δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών.
Η ελπίδα αυτή όμως όνειρο ήταν και πάει…
Οι επιχειρηματίες τουρισμού είναι εξαιρετικά ανήσυχοι. Όπως λένε, το χειρότερο σενάριο, ο εφιάλτης θα είναι αν χρειαστεί να «κλείσουν» και άλλοι τουριστικοί προορισμοί. Αυτό θα είναι ολέθριο, διότι από εκεί που η Ελλάδα ήταν παράδειγμα προς μίμηση θα γίνει και πάλι ο loser της ιστορίας.
Οι γιατροί γνωρίζουν ότι η πρόληψη σώζει ζωές… Σοβαροί επιστήμονες, όπως η κα Ματίνα Παγώνη, ο κ. Νίκος Σύψας, ψύχραιμα συμβουλεύουν και ταυτόχρονα δεν μασάνε τα λόγια τους, λένε αλήθειες, προειδοποιούν για το τι μας περιμένει αν δεν συμμορφωθούμε, αν δεν περιοριστούμε…
Την ίδια ώρα όμως, οι γάμοι με τους 100 καλεσμένους καλά κρατούν. Και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν γίνει εστίες μετάδοσης, με τους καλεσμένους να βρίσκονται στην καλύτερη περίπτωση σε 14ημερη καραντίνα και στη χειρότερη διασωληνωμένοι.
Για τους ρεαλιστές είναι ανόητο κάποιος να στήνει γλέντι γάμου με 100 άτομα στη δεδομένη υγειονομική συνθήκη. Οι αιθεροβάμονες από την άλλη κάνουν το κέφι τους και όποιον πάρει ο Χάρος…
Μία λύση είναι να μειωθεί ο αριθμός των καλεσμένων σε λιγότερους από 50, αλλιώς τι να πω…, εγώ πάντως σε γάμο δεν πρόκειται να πάω…
Ο ιός καλπάζει, τα κρούσματα αυξάνονται.
Από τη στιγμή που η χώρα επανήλθε στην κανονικότητα, από τη στιγμή που άρχισε να υποδέχεται και πάλι τουρίστες αυτό ήταν αναμενόμενο. Θα είχαμε αύξηση των κρουσμάτων.
Εξάλλου η χώρα δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να ζει στην απομόνωση.
Και η επιδημιολογική κατάσταση ήταν καλή με το RO στο 0,25 τον Μάιο. Σήμερα όμως είναι πάνω από το 1 και αν συνεχίσει να ανεβαίνει, υπάρχει κίνδυνος να «κρασάρει» το σύστημα υγείας, που στο πρώτο κύμα της πανδημίας το κράτησαν όρθιο –υπερβάλλοντες εαυτόν- οι γιατροί και νοσηλευτές.
Το τρίπτυχο της ατομικής προστασίας μας είναι: μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών.
Στη Γαλλία η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική και σε δημόσιους εξωτερικούς χώρους και θα πρέπει να την φοράνε όλοι ηλικίας από 11 χρονών και πάνω.
Εδώ;
Μυτούλες έξω, διάφανες ασπίδες που δεν προστατεύουν, υφασμάτινες που μόλις βγουν από το πρόσωπο μπαίνουν στην τσέπη του παντελονιού και μάσκες τύπου χειρουργείου που κάποιοι τις φοράνε ξανά και ξανά και τις «φυλάνε» χύμα στην τσέπη μαζί με τα κλειδιά και το κινητό…
Όμως έτσι ασφάλεια δεν υπάρχει…
Κάποιος μπορεί να επικαλεστεί το κόστος αγοράς. Είναι ακριβές οι μάσκες; Εξαρτάται… Στο διαδίκτυο οι 50 κοστίζουν 10 με 11 ευρώ, στο σούπερ μάρκετ 25 ευρώ και στο φαρμακείο 40 ευρώ…
Μία λύση θα ήταν η Πολιτική Προστασία να μοιράσει μάσκες σε όλους τους πολίτες.
Ισως είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να επικαιροποιηθεί το μήνυμα της ατομικής προστασίας, που λόγω θερινής ραστώνης φαίνεται πως έχει ατονήσει…
Διαφορετικά, αν δεν προσέξουμε τώρα, «αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα θα έχουν ξεφύγει τελείως» όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη.