• Άρθρα

    Μερικά προβλήματα και με Τραμπ και Χάρις και χωρίς

    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Τούτη την εβδομάδα τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι το επίπεδο του ενδιαφέροντος είναι πρωτόγνωρο, καθώς είναι γενική η εκτίμηση πως ανάλογα με την νικητή πολλά θα αλλάξουν. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν σταθερές που δεν εξαρτώνται πλέον από τον Τραμπ ή την Χάρις; Δυστυχώς, με μία μόνη εξαίρεση, σχεδόν τίποτα δεν μένει έξω από τον πύρινο κύκλο των αμερικανικών εκλογών. Θα επιχειρήσω μία σύντομη διαβαθμισμένη προσέγγιση, ανάλογα με την βεβαιότητα του αποτελέσματος και την εξάρτηση από την εκλογική διαμάχη.

    Είναι σίγουρο ότι η Αμερική θα δοκιμαστεί σκληρά αν ο Τραμπ χάσει. Και ακόμη σκληρότερα αν χάσει οριακά. Θα υπάρξουν αναταραχές, βία λεκτική και φυσική, δικαστικές προσφυγές, αβεβαιότητα, ένταση του ρατσισμού και του σεξισμού. Ευτυχές είναι το γεγονός ότι μέχρι τις 16/1/2025 η εξουσία παραμένει στα χέρια του Μπάιντεν (δηλαδή των συμβούλων του), γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πιο ακραίων φαινομένων μη αποδοχής της ήττας.

    Ακρότητες θα υπάρξουν, όμως, κι ας μην εκπλαγεί η παγκόσμια κοινωνία αν ακουστούν και φωνές για την απόσχιση πολιτειών από την Ομοσπονδία/Ένωση. Τέλος δεν είναι διόλου σαφές ότι οι Δημοκρατικοί θα αποδεχτούν σιωπηλά την ήττα τους – ιδιαίτερα αν είναι οριακή, έχει χάσει ο Τραμπ την λαϊκή ψήφο και υπάρχουν ενδείξεις ή και αποδείξεις για παράνομες παρεμβάσεις σε ορισμένες πολιτείες.

    Ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ και τον όποιο πρόεδρο τους οφείλει να κινηθεί η Ε.Ε. Η μεταπολεμική Ευρώπη είναι απλά κακομαθημένη—στην αμυντική ομπρέλα των ΗΠΑ, στην εισροή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, στις ανέξοδες εθνικιστικές κορώνες, στην υποβάθμιση της πραγματικής ενότητας, στον ατιμώρητο σωβινισμό. Βέβαια με την Χάρις η πίεση θα είναι μικρότερη, όταν ο Τραμπ έχει ξεκάθαρα εκδηλώσει την χαμηλή εκτίμηση του για τους Ευρωπαίους. Αλλά, το γεγονός και μόνο ότι η Ε.Ε. περιμένει με κομμένη ανάσα να δει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, θα όφειλε να είχε ήδη επιφέρει κρίση συνείδησης ως προς τις ευθύνες της κακομάθησης της, απαντήσεις στα ερωτήματα ως προς την ταυτότητα της, αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της, μηχανισμούς αποτελεσματικότητας ως προς την λήψη των αποφάσεων της.

    Είτε με τον Τραμπ, είτε με την Χάρις, η Ε.Ε. βρίσκεται ήδη σε σταυροδρόμι για το μέλλον της. Στην επόμενη τετραετία είτε θα εξελιχθεί είτε θα βυθιστεί.
    Η γεωπολιτική κρίση ξεπερνά τους Τραμπ και Χάρις. Ακόμη κι αν η Δύση προδώσει την Ουκρανία και γίνει η ανταλλαγή εδαφών με ειρήνη, το πιθανότερο είναι ότι σε μικρό χρονικό διάστημα (12-24 μήνες;) θα δούμε νέα κίνηση του Πούτιν για επέκταση της επιρροής του. Όσο για την Κίνα, το όραμα του Χι δεν αλλάζει: μία αυτάρκης αναπτυσσόμενη οικονομία, με οικονομικό βάρος λόγω των εξαγωγών της (οπότε έτσι εξυπηρετεί την έννοια της κοινωνικής αναδιανομής) και σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ που επιχειρεί να της κόψει τον δρόμο (οπότε έτσι εξυπηρετεί τον διαλεκτικό υλισμό).

    Αυτά αναμενόμενα, θα πείτε. Αναμενόμενο είναι επίσης και το γεγονός ότι η κλιματική κρίση θα συνεχίσει ακάθεκτη και αμείλικτη την πορεία της. Είναι πλέον σαφές ότι ως παγκόσμια κοινωνία αποτύχαμε στην διαχείριση της. Τις επιπτώσεις της θα υποστούν οι αρνητές της με την ίδια ένταση και αδιαφορία για…ισότητα που θα υποστούν όσοι την προείδαν και προειδοποίησαν γι’ αυτήν. Είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό – τουλάχιστον με αναφορά στα πιο πρόσφατα στοιχεία και μελέτες—ότι η έκταση της κλιματικής κρίσης και η ταχύτητα με την οποία επέρχεται έχει υποτιμηθεί. Σύντομα, κατά τα φαινόμενα, θα ανακαλύψουμε πόσο απροετοίμαστοι και ανίσχυροι είμαστε απέναντι σε μία Φύση που θα αποδομήσει μόνη της την κυριαρχούσα, καταστρεπτική, ανθρωπογενή ανισορροπία.

    Η Τετάρτη 6/11 δεν θα ξημερώσει ανέφελη. Αντίθετα, Όταν, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει στις ΗΠΑ, τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολλά, επείγοντα, κρίσιμα προβλήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν εκλεγεί, ο Τραμπ απλά θα μας κάνει την ζωή ακόμη πιο δύσκολη και επώδυνη.

    Διαβάστε επίσης:

    Έντι Ράμα: Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα, σεβόμαστε τους Έλληνες – «Νεκρός» όρος η Βόρεια Ήπειρος

    Ίος: Μαίνεται η φωτιά – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

    Φωτιά στην Τανάγρα: Επιχειρούν 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο



    ΣΧΟΛΙΑ