array(0) {
}
        
    
Menu
2.73%
Τζίρος: 131.81 εκατ.

Θανάσιμο εργατικό ατύχημα στην Σαντορίνη: Της έπεσε το κρεβάτι στο κεφάλι

Comments

Οι επιδόσεις του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο ήταν σχεδόν σοκαριστικές: στο 6,2% στις ΗΠΑ, στο 4,5% στη Γερμανία, στο 5,9% στην Ινδία, στο 6,2% στο Μεξικό και στο 3,4% στην Ελλάδα. Με τους οικονομολόγους να αρχίζουν να διαμορφώνουν την εκτίμηση ότι η υποχώρηση είναι πιθανό να συντελεστεί το 2023.

Την ίδια ώρα η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι η αποκατάσταση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους θα συντελεστούν εντός του 2022 και άρα θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για παροδική άνοδο του πληθωρισμού.

Έτσι, τόσο η ΕΚΤ όσο  και η Federal επιμένουν στα μηδενικά επιτόκια ώστε να υποβοηθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και η διατήρηση του χαμηλού κόστους δανεισμού των λιγότερο έως υπέρμετρα υπερχρεωμένων χωρών, ενόσω η υγειονομική κρίση συνεχίζεται. Με τις κατασκευαστικές εταιρείες της Κίνας, την Evergrande και την Kaisa να αποφεύγουν την ύστατη στιγμή την αποφυγή της χρεοκοπίας τους.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, οι διεθνείς αγορές πετυχαίνουν νέες ιστορικές επιδόσεις, στη Wall Street o Dow Jones και ο S & P 500, στην Ευρώπη ο Eurostoxx 600 και ο CAC, με το Κογκρέσο να εγκρίνει το ύψους $1,2 τρις. πακέτο για έργα υποδομών. Οι  συνθήκες υψηλής  ρευστότητας επιτρέπουν τη διατήρηση της επενδυτικής ευφορίας παρά τη διαμόρφωση των αποτιμήσεων των μετοχών σε υψηλά επίπεδα και ενώ πολλοί γεωπολιτικοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναταράξεις στις αγορές.

Την ίδια ώρα, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι προσδοκίες για σημαντική αύξηση του αριθμού των μετοχών του δείκτη MSCI Standard Greece δεν εκπληρώθηκαν στην παρούσα φάση, με τον  αριθμό να προσαυξάνεται μόνο κατά μία, τη ΔΕΗ, σε συνέχεια του εγχειρήματος της ΑΜΚ  κατά €1,35 δις. που διενήργησε. Η αγορά θεωρεί  πιθανό ότι θα απαιτηθεί μια ακόμη ΑΜΚ Τράπεζας, της   Εθνικής, παρά τις επίσημες διαψεύσεις,  για να συμπεριληφθεί και αυτή στο δείκτη καθώς η υψηλή μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ σε συνδυασμό με την ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων της λόγω της υψηλής συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου, συνιστούν πιθανότατα τους λόγους που δεν επέτρεψαν τώρα την προσθήκη της.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στην παρούσα φάση τις 930 μονάδες κινούμενος πάλι σε στενό εύρος λίγο πάνω από τις 900 μονάδες. Προσπερνώντας τις θετικές εκτιμήσεις της Ε.Ε. για τη φετινή ανάπτυξη (+7,1%) και τις ικανοποιητικές επιδόσεις αρκετών εταιρειών στα 9μηνά τους (ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΟΤΕ, Πλαστικά Θράκης, Autohellas). Παράλληλα, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια επιστρέφουν με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους με τη ρευστότητα που δημιούργησαν για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ.

H θετική ετυμηγορία της Moody’s το βράδυ της Παρασκευής  σε σχέση με την  αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, συνιστά πιθανόν την τελευταία φετινή ευκαιρία για ενδεχόμενη ανοδική κίνηση του Γ.Δ. σε επίπεδα που θα διαμορφώσουν υψηλή επίδοση για το 2021, πάνω δηλαδή από τις 930 μονάδες. Με ανοικτό ακόμη το ενδεχόμενο να συμβεί, καθώς παραμένει η προοπτική  του ελπιδοφόρου αναπτυξιακού αφηγήματος της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Διαβάστε επίσης

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχτηκε τις νέες μετοχές από την ΑΜΚ της ΔΕΗ

Χρηματιστήριο: Στη ΔΕΗ το 76% του τζίρου, στο κόκκινο η αγορά – Νέα άνοδος για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τι συνέβη σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ebury: Φυγή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ εν μέσω του χάους που προκάλεσαν οι δασμοί του Τραμπ
Ωρα αποφάσεων για την ΕΚΤ προς νέα μείωση των επιτοκίων
Καμπουρίδου στο mononews: Ευρωπαϊκή αυτονομία στις συναλλαγές απέναντι σε Visa και MasterCard

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρίντριχ Μερτς: Υπέρ της παράδοσης Taurus στην Ουκρανία «σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους»
Θανάσιμο εργατικό ατύχημα στην Σαντορίνη: Της έπεσε το κρεβάτι στο κεφάλι
Εξάρχου (ΑΚΤΩΡ): Σημαντικό να επικρατήσει ψυχραιμία στο χρηματιστήριο, δεν είναι καζίνο
Hellenic Train: Νέα βλάβη στον Προαστιακό – Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας
Γιώργος Ξένος «Σύγχυση»: Η νέα έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού από 23/4 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Ανοίγει παράρτημα στην Ουάσιγκτον
Γαλλία – Αλγερία: Συνεχίζεται η κρίση των σχέσεων – Νέες απελάσεις
Τα Public υποδέχονται τη Snappi και προσφέρουν ακόμη περισσότερα προνόμια στους νέους!
Μπουκώρος: Επίσκεψη στο Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης – «Στόχος ο μηδενισμός των εκκρεμοτήτων»
Οργανισμός Λιμένος Πατρών: Δωρίζει 10 αμαξίδια για μεταφορά ασθενών στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών