Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Μακρόχρονη μέχρι «θανάτου» σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Αντώνης Κεφαλάς

Αντώνης Κεφαλάς

Δισέλιδη συνέντευξη έδωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτώμενος για τα μύρια όσα. Δεν θα υπεισέλθω στα έξυπνα καμουφλαρισμένα ψέματα που είπε, ούτε στις αβάσιμες κατηγορίες που εξαπέλυσε. Θα σταθώ στο θέμα της αυτοκριτικής και ειδικά στην ουσιαστική ανυπαρξία της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμα του – αυτή ήταν η βασική αιτία της ήττας του κόμματος, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του κόμματος.  Ο ίδιος θα παραμείνει να πολεμήσει, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Πέντε εκλογικές ήττες δεν κλονίζουν τον πρόεδρο. Εξάλλου, που θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη;

Το ενδιαφέρον –και κρίσιμο—σημείο είναι ένα: από το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να έχει περάσει η σκέψη ότι ίσως – ίσως λέμε — οι πολίτες κατάλαβαν πολύ καλά το μήνυμα και το απέρριψαν.

Κατανοητή η σύγχυση – εκτός κι αν οι εσωκομματικές ισορροπίες δεν επιτρέπουν στον αρχηγό να το παραδεχτεί.

Αν υπάρχει, όμως, ένα αναμφισβήτητο συμπέρασμα αυτό είναι ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα μέλλον –εκτός κι αν στραφεί προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Η επισήμανση δεν είναι νέα: αρκετοί παρατηρητές το έχουν υπογραμμίσει, η στήλη αυτή το έχει υιοθετήσει από την αρχή της ύπαρξης της.

 Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μοναδική ευκαιρία να διαφοροποιήσει την κοσμοθεωρία του, προσαρμοζόμενος στις εξελίξεις του τέλους του 20ου και της αρχής του 21ου αιώνα. Σήμερα, αν το αποφασίσει, θα το πετύχει πολύ πιο δύσκολα. Διότι, τώρα έχει και εξωτερικό αντίπαλο.

Παρά την ήττα του το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολούθησε να έχει τον αέρα κόμματος εξουσίας. Κατά τα φαινόμενα, όμως, ερμήνευσε το 30% που πήρε ως περιστασιακή ήττα, οπότε θεώρησε πως δεν είχε ανάγκη να αλλάξει τροπάριο. Παρέμεινε δεμένος στο άρμα του 2012 -2019, παραγνωρίζοντας τις αλλαγές στην ψυχοσύνθεση των πολιτών και υποτιμώντας προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ευρωπαϊκή στροφή είναι πλέον αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η μάχη με το ΠΑΣΟΚ που επιδιώκει να εμφανίζεται, πλέον, ως αξιόπιστος εκφραστής της ευρωπαϊκού σοσιαλισμού (κι ας μην είναι αυτές οι καταβολές του, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου ποτέ δεν έπαιξε αυτόν τον ρόλο, ούτε και το ισχυρίστηκε) θα είναι σκληρή.

Ας μην γίνει το λάθος να θεωρηθεί πως η σύγκρουση αυτή θα σιγάσει την επόμενη των εκλογών. Το αντίθετο. Μετά την 25η Ιουνίου θα αρχίσουν τα όργανα. Σήμερα, η σύγκρουση μοιάζει με – κατά την αγγλική έκφραση— θύελλα σε φλυτζάνι τσαγιού. Μετά τις εκλογές θα είναι –όπως ο τίτλος του έργου με τον Daniel Day Lewis – Τhere will be blood: θα τρέξει αίμα (σε ελεύθερη μετάφραση).

Η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκείας. Αυτό το γνωρίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για την άκαμπτη και αδιαπραγμάτευτη θέση που έχει υιοθετήσει. Θέση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «όχι σε όλα».

Με την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου να έχει κόψει την υποψηφιότητα Ανδρέα Λοβέρδου οπότε και πιθανή κλίση του ΠΑΣΟΚ προς την κεντροδεξιά, ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει επικεντρώσει το βλέμμα του στην αναβίωση του ελληνικού πολιτικού κέντρου με ευρωπαϊκούς όρους. Στη βάση αυτή, κάθε συνεργασία θα είναι ένδειξη αδυναμίας, κάθε συμβιβασμός εμπόδιο στη μάχη όχι κατά της Ν.Δ. αλλά κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σαφής η εκτίμηση και ο προσδιορισμός: ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει στα σχοινιά. Αν δεν τον κτυπήσει τώρα να πέσει στο καναβάτσο, το ΠΑΣΟΚ θα χαθεί. Η αποτυχία της απλής αναλογικής αναβίωσε τον δικομματισμό – δεν τον έθαψε. Η πανσπερμία κομμάτων στη Βουλή με 3% και 4%, δεν λες πως ερμηνεύεται και ως η άνοιξη του πολυκομματισμού.

Τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΠΑΣΟΚ, η ζωή του ενός συνεπάγεται τον θάνατο του άλλου. Η επόμενη τετραετία ανήκει στον Μητσοτάκη – το γνωρίζουν ακόμη κι αν απαιτηθεί τρίτος εκλογικός γύρος. Η μάχη είναι για το 2027.

Στην πολιτική, βέβαια, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει στον αυτοκτονικό του δρόμο αφήνοντας ελεύθερο το γήπεδο στο ΠΑΣΟΚ. Ή, ακόμη,  οι δύο μονομάχοι να  αντιμετωπίσουν ένα σύνθετο δίλημμα: τι θα συμβεί αν η μάχη εξαντλήσει και τους δύο, προσφέροντας έτσι και 3η τετραετία στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική αυτοκτονία με όπλο τον ετεροπροσδιορισμό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα κάνει την επόμενη μέρα με φορολογία και κοινωνική πολιτική

Μητσοτάκης στο TikTok: Το ποδήλατο, ο «Φαίδων» και η ανθοδέσμη της Μαρέβας

──────────────────

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων