Την Παρασκευή το 52ο σε ισχύ fund του πλανήτη το Βrevan Hοward (σύμφωνα με δημοσιεύματα στο 1ο τρίμηνο του 2020 διαχειριζόταν κεφάλαια -Assets Under Management -AUM- άνω των 9,4 δισ. δολαρίων) αποφάσισε να επενδύσει παρά τις έντονες ανησυχίες σε γεωπολιτικό επίπεδο, στην Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 , αγοράζοντας σημαντικό ποσοστό μετοχών της εταιρείας (εκτιμάται το 2,8% των μετοχών της εταιρείας η ισως και περισσότερο επενδύοντας άνω των 28 εκατ. ευρώ).
Η κίνηση αυτή του βρεταννικού fund ειναι δίχως άλλο μέγιστης οικονομικής σημασίας. Και τούτο διότι:
- Επενδύει στις προοπτικές της Ελλάδος και ειδικότερα σε ένα εμβληματικό έργο όπως είναι αυτό του Ελληνικού
- Οι αναλυτές του fund “μέτρησαν” και το γεγονός οτι η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, από τα ευρωπαικά ταμεία θα λάβει περίπου 70 δισ. ευρώ, ποσό που είναι ικανό να αλλάξει ριζικά την οικονομία της χώρας.
Προφανώς το βρεταννικό fund προσδοκά σε σημαντικές υπεραξίες, εμπιστευόμενο την διοικητική ομάδα του Οδυσσέα Αθανασίου και φυσικά τον βασικό μέτοχο Σπύρο Λάτση, ο οποίος μετά την αποχώρηση της κ Μαριάννας Λάτση κατέχει πλέον το 42,2% των μετοχών. Επιπρόσθετα το Brevan Howard εδώ και λίγα χρόνια έχει δημιουργήσει ενα ξεχωριστό fund που επενδύει σε ακίνητα στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι εκτός απο τον Σπύρο Λάτση στην Lamda έχουν επενδύσει και δυο εκ των μεγαλυτέρων επιχειρηματιών της χώρας οι κ. Πάνος Γερμανός και Βασίλης Κάτσος.
Η τράπεζα Πειραιώς
Φυσικά δεν είναι μονο η Lamda.
Προ 45 ημερών άλλος ένας πολύ μεγάλος θεσμικός αλλα και sophisticated επενδυτής ο Αριστοτέλης Μυστακίδης ο οποίος παρακολουθούσε τις ελληνικές τραπεζες για πολλά χρόνια, επέλεξε παρά την πανδημία να επενδύσει στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 , καθώς, όπως λέγεται αρμοδίως πιστεύει στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας αλλά και “είδε” και δουλειά που έκανε τα τελευταία χρόνια η διοικητική ομάδα υπό τον Χρήστο Μεγάλου.
Οπως λένε όσοι γνωρίζουν τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο μεγαλοεπενδυτής με περιουσία 1,5 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes, παρακολουθούσε εδώ και χρόνια στενά την πορεία των ελληνικών τραπεζών αλλά στο τέλος επέλεξε να αγοράσει το 5,1472% των μετοχών της Πειραιώς.
Να σημειωθει οτι η τράπεζα τα τελευταία 2 χρόνια έχει αυξήσει τα κεφάλαια της, κατά περίπου 1,5 δισ.ευρώ διχως να χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το βέβαιο ειναι οτι το Brevan Howard οπως και ο Μυστακίδης είναι long term (μακροπρόθεσμοι) επενδυτές και δεν τοποθετούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα τελευταία γεγονότα
Από τον περασμένο Απρίλιο, μέχρι σήμερα η χώρα μας έχει επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας και οι αναλυτές στην πλειονότητά τους έχουν αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία.
Πάνω απ’ όλα, όμως, υπάρχει πλέον μία συμφωνία που αλλάζει όχι μόνο τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά ολόκληρη την αρχιτεκτονική της Ε.Ε., περιορίζει σημαντικά το πολιτικό ρίσκο και γενικότερα την αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε προχθεσινή της έκθεση η Fitch, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη για τις αξιολογήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τονίζει δε, ότι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι οι πιο αδύναμες οικονομικά και αυτές που πλήγηκαν περισσότερο από την πανδημία, χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.
Μάλιστα αργα το βράδυ η Fitch Ratings διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο «ΒΒ» η, διατηρώντας «σταθερό» το outlook.
Οπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που υπερβαίνουν κατά πολύ τους μέσους όρους σε χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ, ενώ σε επίπεδο διακυβέρνησης, καταγράφει υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πολλές χώρες κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.
Επιπρόσθετα δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι στις αγορές, πάντως, τα ελληνικά ομόλογα τα πηγαίνουν περίφημα με την απόδοση του 10ετούς να «φλερτάρει» συνεχώς με το ιστορικό χαμηλό του 0,92% και να υποχωρεί χθες στο 1,036 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Φεβρουαρίου.