array(0) {
}
        
    
Menu
-0.08%
Τζίρος: 54.12 εκατ.

Τραμπ: Υπέγραψε το διάταγμα με τις εξαιρέσεις για τους δασμούς στα αυτοκίνητα

Comments

Ένας γιατρός στο Αμέρικα έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από τριακόσιες χιλιάδες δολάρια. Πόσα κιλά νόστου χωράει άραγε η καρδιά του μετανάστη, πριν πάρει το δρόμο του γυρισμού; Θα πείτε ότι τα λεφτά δεν είναι το παν, οι γιατροί θα γυρίσουν για τις ωραίες θάλασσες επειδή αλλού δεν έχει παραλίες σαν τις ελληνικές. Σε παρένθεση: αυτά τα λένε όσοι δεν έχουν πάει στα Τέρκ εντ Κάικος, στον Άγιο Βαρθολομαίο ή στο Βεραδέρο της Κούβας, που είναι εκεί δίπλα.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νομοθετική ρύθμιση για να διευκολύνει την αναγνώριση ειδικότητας για τους Έλληνες γιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προβλέπει αυτόματη αναγνώριση των τίτλων, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Η ρύθμιση αφορά γιατρούς με πιστοποιημένα προσόντα που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, αλλά προσκρούουν σε μια χρονοβόρα και αποθαρρυντική γραφειοκρατία.

1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες και στη συνέχεια έκανε τηλεδιάσκεψη με γιατρούς που εργάζονται στις ΗΠΑ και συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Στόχος του πρωθυπουργού, ο επαναπατρισμός επιστημόνων, για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το brain drain στον ιατρικό τομέα είναι τεκμηριωμένο φαινόμενο. Περισσότεροι από 18.000 Έλληνες γιατροί έχουν φύγει από την αρχή της κρίσης. Οι βασικές χώρες υποδοχής είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να μην δημιουργούμε εσφαλμένες εντυπώσεις, να προσθέσουμε: Η φυγή δεν οφείλεται αποκλειστικά στις μισθολογικές διαφορές. Σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας, την υποστελέχωση των δημόσιων δομών και την αίσθηση επαγγελματικής στασιμότητας. Το κράτος αδυνατούσε να συγκρατήσει τους επιστήμονές του, οι οποίοι στην πλειονότητα σπούδασαν δωρεάν σε ελληνικά, δημόσια πανεπιστήμια.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά, προς το παρόν, τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αποκλειστικά τις ΗΠΑ. Δεν συνοδεύεται από δέσμευση για ευρύτερη αναδιάρθρωση του τρόπου αναγνώρισης τίτλων τρίτων χωρών ούτε από επιμέρους στοιχεία για την εφαρμογή της. Δηλαδή δεν έγινε γνωστό τι θα ζητείται ως αποδεικτικό απασχόλησης ούτε ποιοι θα κρίνουν την εγκυρότητα των τίτλων. Επιπλέον δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

Η πρόθεση διευκόλυνσης του επαναπατρισμού είναι εύλογη. Εντούτοις η επιτυχία του μέτρου θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Για παράδειγμα αν οι θέσεις εργασίας θα είναι μόνιμες, ποιες θα είναι οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Χωρίς αυτά, η απλή αναγνώριση τίτλων δεν λειτουργεί κίνητρο επιστροφής. Προς το παρόν μιλάμε για μια ευγενική, συμβολική χειρονομία.

Γιατί είμαστε επιφυλακτικοί; Έχουν γίνει και στο παρελθόν εξαγγελίες και για επιδοτούμενες θέσεις επιστροφής, για ερευνητικά προγράμματα ή για φορολογικά κίνητρα, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια. Ένα πρόσθετο ζήτημα, η απόφαση του πρωθυπουργού να εστιάσει στους γιατρούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει γκρίνιες. Γιατροί που έχουν ειδικευτεί στη Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαφορετική μεταχείριση. Το μέτρο λοιπόν δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα αλλά λειτουργεί ως διευκόλυνση μιας συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.

Αναμένουμε λοιπόν τις λεπτομέρειες αλλά και την εφαρμογή του μέτρου για να δούμε αν θα κρίνουμε ή αν θα επικρίνουμε.

Διαβάστε επίσης:

Μαρέβα η αμαρτωλή

Κλειστά ακίνητα: Πόσο επηρέασαν τη στεγαστική κρίση

Airbnb: Πόσο επηρέασαν τη στεγαστική κρίση

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Το δις εξαμαρτείν για γιατρό Δημόσιου νοσοκομείου – Συνελήφθη για φακελάκι – Είχε καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα !
Ο Χατζηδάκης, ιατροί και ραντιέρηδες
ΙΣΑ: Ζητά κατάργηση του clawback και διαγραφή των οφειλών – Κινητοποιήσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Υπέγραψε το διάταγμα με τις εξαιρέσεις για τους δασμούς στα αυτοκίνητα
Το Πεκίνο επιτίθεται στον Τραμπ: «Δεν θα γονατίσουμε, αντισταθείτε στον νταή της Αμερικής» (video)
Θα πληρώσετε με IRIS ή με κάρτα; – Τι θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου στις συναλλαγές
Η Rolls-Royce λατρεύει το σκάκι
Άλις Γουόλτον: Η νέα πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου που εκθρόνισε την Φρανσουάζ Μπετενκούρ Μεγιέρ
ΑΒΑΞ: Έτος ορόσημο και κερδοφόρο το 2024 για τον όμιλο – Οι τομείς που στοχεύει
Το νέο ράλι (;) των τραπεζών, τα 7b του Περιστέρη, το νέο big deal του Εξάρχου, ο υφυπουργός που εξόργισε τον Στασινόπουλο, ποιος είναι ο businessman που έδειραν στην Γλυφάδα, το νέο deal του Πατίτσα και ποιος υπάλληλος ενός εφοπλιστή θα πάει φυλακή
Σιδηρόδρομος: Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι Ευρωπαίοι «μνηστήρες» για τη θέση του τεχνικού συμβούλου στον νέο ΟΣΕ;
Κίνητρα για επιστροφή γιατρών: Τα υπέρ και τα κατά
«Ανάσα» για χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων σε οικισμούς – Το «παράθυρο» του ΣτΕ και η ρύθμιση Παπασταύρου