array(0) {
}
        
    
Menu
0.05%
Τζίρος: 27.49 εκατ.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Συμμετοχή στη διακεκριμένη εκπαιδευτική δράση του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Comments

Παραμένει ο γρίφος με ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ:  Επιστρέφει στην ομαλότητα, αν μπορεί κάποιος να το γράψει, η μετοχή της ΔΕΗ μετά τη χθεσινή ελεύθερη διακύμανση που οδήγησε και στη μεγάλη πτώση κοντά στο 41% ενώ κάποια στιγμή υποχωρούσε και κατά 47%. Πάντως όσοι πίστευαν πως η αγορά θα αφαιρούσε από την αξία της ΔΕΗ την αξία του ΑΔΜΗΕ μέσα στη χθεσινή συνεδρίαση ατύχησαν. Οι συγκεκριμένοι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης της ΔΕΗ κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δεν αποτυπώθηκε στο ταμπλό.

Όσο για τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η ανεξάρτητη αποτίμηση είχε δώσει δίκαιη τιμή στα 2,95 ευρώ, ενώ με βάση την προσφορά την Κινέζων της State Grid ο ΑΔΜΗΕ είχε αποτιμηθεί στα 1,33 δισ. ευρώ.

Χθες η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που ελέγχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, έκλεισε στα 2,35 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 545,2 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ με βάση το χθεσινή κλείσιμο περιορίστηκε στα 524,32 εκατ. ευρώ.

Η τελική κρίση της αγοράς για τη μετοχή της ΔΕΗ αναμένεται, πάντως, να αποτυπωθεί τους επόμενους μήνες και θα είναι ανάλογη της πορείας που θα έχουν κρίσιμα θέματα και κυρίως η υπόθεση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων.

Τα ερωτηματικά για τα πλουσιοπάροχα δικαιώματα των Κινέζων όπως περιγράφονται στη συμφωνία μετόχων του ΑΔΜΗΕ, που έθεσε χθες και ο τομεάρχης Ενέργειας της ΔΕΗ, Κ. Σκρέκας, παραμένουν.

Νέα παράταση για AVIS 

Χθες Δευτέρα, θα έπρεπε να υποβληθούν οι προσφορές για τον διαγωνισμό που κάνει η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να πουλήσει την AVIS. Όμως δόθηκε παράταση, μετά από σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων επενδυτών. Το εγχείρημα είναι περισσότερο σύνθετο από όσο υπολόγιζαν οι ενδιαφερόμενοι.

Κυκλώνουν τη Θεσσαλονίκη οι Ρώσοι

Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την κοινοπραξία της γερμανικής «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», της «Belterra Investments Ltd.» του ομίλου Σαββίδη και την «Terminal Link SAS» του γαλλικού ομίλου CMA CGM Προτιμώμενο Επενδυτή για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ είχαμε και άλλη μια εξέλιξη.

Έγινε γνωστό πως η ρωσικών συμφερόντων Cetracore Energy, με έδρα την Αυστρία αποκτά την Mamidoil – Jetoil και κυρίως τους πολύτιμους αποθηκευτικούς χώρους της τελευταίας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία απαιτείται επικύρωση από το δικαστήριο αλλά οι τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι.

Η Cetracore Energy ελέγχεται κατά 80,1% από τη λουξεμβουργιανή UFG Europe και κατά 19,9% από τον κρατικό ρωσικό κολοσσό Rosneft.

Επειδή ασχολείται κυρίως με το trading καυσίμων καθώς και τα συμβόλαια αποθήκευσης, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως δεν θα κρατήσει το δίκτυο πρατηρίων της Mamidoil – Jetoil που αποκτά μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης.

Εκτός και αν δούμε πρατήρια Rosneft!

Όποιος διαβάσει το στελεχιακό δυναμικό της Cetracore θα καταλάβει πως (σχεδόν) όλοι είναι Ρώσοι. Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου κατέχει ο κ. Petr Reshchikov.

Όσο για την κοινοπραξία που είναι πλέον Προτιμώμενος Επενδυτής για τον ΟΛΘ χρειάστηκε κάτι εβδομάδες για να μαζέψει τα χαρτιά.

Στο μεσοδιάστημα κυκλοφόρησε πως η αμερικανική πλευρά διαμαρτυρήθηκε στην Αθήνα επειδή κάποιοι Ρώσοι φέρονται να εμπλέκονται με την κοινοπραξία.

Και δεν εννοούμε τον Ιβάν Σαββίδη!

Ο Πούτιν και τα ελληνικά ροδάκινα!

Ο ταπεινός σχολιογράφος σας διάβασε και τις 230 σελίδες του απομαγνητοφωνημένου υλικού των τεσσάρων επεισοδίων από τη σειρά “The Putin Interviews”, δηλαδή τις συζητήσεις που είχε τα τελευταία δύο χρόνια ο αμερικανός σκηνοθέτης Oliver Stone’s με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Υπήρχε η ελπίδα πως θα λέει κάτι για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη που τον προσκυνούσε, σίγουρος πως εντός ημερών θα λάβει βοήθεια πέντε δισ. ευρώ! Δυστυχώς σύντροφοι, σε όλο το κείμενο η Ελλάδα αναφέρεται δύο φορές.

Στην πρώτη περίπτωση ο Oliver Stone λέει στον Βλ. Πούτιν πως είχε διαβάσει πως η Ρωσία δεν έδινε άδεια εισαγωγής στα ελληνικά ροδάκινα, όπως είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

“Δεν είναι έτσι” απαντά ο Πούτιν. “Δε μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Αλλά σε όλες τις  χώρες της Ε.Ε. προσφέρουμε συνεργασία με τη δημιουργία κοινών εταιρειών. Και αν αυτές οι κοινές εταιρείες ιδρυθούν εντός της ρωσικής επικράτειας, τότε μπορούν κατά ένα μέρος να προχωρήσουν σε εισαγωγές”.

Η Socar και ο ΔΕΣΦΑ

Ορθάνοιχτο αφήνει το δρόμο για την Aζέρικη Socar η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Η τροπολογία προβλέπει πως το 66% του ΔΕΣΦΑ μπορεί να αποκτηθεί μόνο από ευρωπαίους διαχειριστές που είναι μέλη του ENTSO-G ή από κοινοπραξίες των οποίων ο πλειοψηφών μέτοχος είναι μέλος του ENTSO-G.

Συνεπώς οι Αζέροι μπορούν να μπουν σε κοινοπραξία με κάποιον ευρωπαϊκό όμιλο, όπως η ιταλική Snam με την οποία είναι συνέταιροι στον αγωγό TAP, και να διεκδικήσουν τον ΔΕΣΦΑ.

Το θέμα είναι ποιο τίμημα θα προσφέρουν τώρα και αν θα βρίσκεται κοντά στα 400 εκατ. που προσέφερε η Socar στο διαγωνισμό που ακυρώθηκε.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνική Τράπεζα: Το καλοκαίρι γίνεται ακόμα καλύτερο με το πρόγραμμα επιβράβευσης Go For More
MyAvis.gr: Η πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα της Avis αναβαθμίζεται
Avis Hellas: Συζητήσεις με Protergia για οικιακούς φορτιστές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελεγκτικό Συνέδριο: Συμμετοχή στη διακεκριμένη εκπαιδευτική δράση του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου
Energean: Χρονιά ρεκόρ το 2024 – Στα 1,7 δισ. τα έσοδα
Ρενέ Μπένκο: Ένταλμα σύλληψης για τον μεγιστάνα, ιδρυτή του χρεοκοπημένου κολοσσού real estate Signa
Puma: Απογοητευτικά κέρδη και μείωση των στόχων βυθίζουν την μετοχή
Λίγα λόγια για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Στοχευμένες μεταρρυθμίσεις στο «φρένο χρέους» – Κλειδί η επικοινωνία με τις ΗΠΑ
NBG Securities για ελληνικές τράπεζες: Οι αμοιβές των μετόχων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος – Top pick η Πειραιώς
Elon Musk: Ανοίγει «πόλεμο» και με τη Wikipedia – Η βιογραφία του περιέχει τον «ναζιστικό χαιρετισμό»
Stama Greece: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Χρηματιστήριο: H Lavipharm στο +6%, δίνει τον τόνο στα small caps και η Πειραιώς με +1,78% στις τράπεζες