• Άρθρα

    Και έμεινε μόνο ένας…Η Κύπρος σε λίγες ώρες εκτός μνημονίου


    Κι ύστερα έμεινε ένας. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο, η Κύπρος θα βγει από το μνημόνιο την επόμενη εβδομάδα , σχολιάζει ο Peter Spiegel για τους Financial Times, επισημαίνοντας ότι όταν συμβεί αυτό η μοναδική από τις άλλοτε πέντε χώρες υπό πρόγραμμα βοήθειας θα είναι η Ελλάδα.

    Ο Spiegel χαρακτηρίζει την Κύπρο ως “υπόδειγμα μαθητή”. Ξόδεψε μόνο 7,5 δισ. ευρώ από τα 10 που της προσέφερε το πρόγραμμα διάσωσης ενώ η οικονομία της χώρας ανέκαμψε ένα χρόνο νωρίτερα από ότι εκτιμούσαν οι δανειστές.Το χρέος της είναι χαμηλότερο του αναμενόμενου, το υποτιθέμενο πρωτογενές έλλειμμα τελικά δεν ήταν έλλειμμα και ο τρέχων προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος.

    Όπως υπενθυμίζει ο Spiegel το κυπριακό μνημόνιο θα ολοκληρωθεί χωρίς την εφαρμογή από την κυβέρνηση όλων των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, αφού η Κύπρος δεν κατάφερε να ιδιωτικοποιήσει την κρατική εταιρεία τηλεφωνίας. Το Eurogroup θα είναι μεν αποχαιρετιστήριο, όχι όμως και επίσημο τέλος, το οποίο θα σημειωθεί στο τέλος του μήνα, οπότε και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης.

    Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, εξαιτίας της έλλειψης της συναίνεσης στο κοινοβούλιο της χώρας για την εφαρμογή του τελευταίου αυτού μέτρου, την ιδιωτικοποίηση της CYTA, η Κύπρος δεν θα λάβει τα τελευταία 174 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

    Να σημειωθεί ότι όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, η Κύπρος αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα την έξοδο από το πρόγραμμα ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis -ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα- τόνισε ότι η Επιτροπή θα ετοιμάσει μια έκθεση για την Κύπρο ώστε να καταστεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος Juncker, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ με εξαίρεση την Ελλάδα.

    “Δεν είναι το τέλος του δρόμου. Στην πραγματικότητα πρέπει να παραμείνει η Κύπρος σε τροχιά και να συνεχίσει με υπεύθυνες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές” επεσήμανε παράλληλα ο V. Dombrovskis.

    Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Κύπρος κατάφερε γρήγορα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών της, βάζοντας άμεσα “μπροστά” την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ