Είναι 20 Ιουνίου, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και πριν καν να φανταστούμε τη φωτιά στην Αττική, και το έκτακτο Focus Report του Παρατηρητηρίου του Ταμείου Ανάκαμψης με θέμα «Tομέας Πολιτικής Προστασίας & Πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης», βγάζει ορισμένα εντυπωσιακά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, μόλις το 1% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει απορροφηθεί από το συγκεκριμένο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Με βάση τα στοιχεία έως 31 Μαρτίου, τα ενταγμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές (δαπάνες) ανέρχονται σε 5,34 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης μόλις 1%.
Αυτές οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν στα δύο έργα συμβουλευτικής υποστήριξης του υπουργείου καθώς και το υποέργο «Σύστημα διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος, οχημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειών και Δήμων».
Τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε ότι η ΕΤΕπ χορηγεί στην Ελλάδα δάνειο ύψους 220 εκατ. ευρώ για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, αεροσκαφών και οχημάτων διάσωσης και την αναβάθμιση των αναγκαίων υπηρεσιών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, δήλωνε υπερήφανος διότι τα έργα για το πρόγραμμα «Αιγίς» όχι απλά τρέχουν, αλλά κι έχουν συμβασιοποιηθεί.
Στις 21 Μαρτίου ο υπουργός μιλά στους πυροσβέστες για το νέο επιχειρησιακό δόγμα της Πυροσβεστικής και μεταξύ άλλων τονίζει: «Εσείς έχετε μάθει σε εμένα και σε όλο το κόσμο ότι η έναρξη μιας πυρκαγιάς μπορεί να σβήσει με ένα ποτήρι νερό. Αργότερα, αν η φωτιά ξεφύγει, όλες οι δυνάμεις μας μαζί ενωμένες μπορεί να μην μπορούν να την αντιμετωπίσουν».
Διαβάζοντας όλα αυτά και έχοντας πλέον μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα μας από πυρκαγιά, καταλαβαίνουμε τι δεν πήγε καλά, τι πήγε στραβά, τι φταίει και τις πταίει για την ανείπωτη τραγωδία των τελευταίων δύο ημερών στην Αττική.
Τα κονδύλια που μας δίνουν οι Ευρωπαίοι δεν απορροφώνται γρήγορα.
Ποιος φταίει; Ο υπουργός; Οι αρμόδιες υπηρεσίες; Η κυβέρνηση; Κάποιος άλλος; Ας απαντηθεί το κρίσιμο αυτό ερώτημα διότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να θωρακίσουν τη χώρα, να την προετοιμάσουν καλύτερα για ακραίες φωτιές, για mega fires, για τις «χαοτικές κηλιδώσεις», όπως λένε τώρα ότι συνέβη τις τελευταίες ώρες, στα ακραία καιρικά φαινόμενα με τους ισχυρούς άνεμους.
Όμως, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ούτε γιατί δεν απορροφώνται τα κονδύλια, ούτε γιατί δεν τρέχουν πιο γρήγορα τα μεγάλα έργα στην Πολιτική Προστασία, ούτε ότι απέτυχε το νέο επιχειρησιακό δόγμα στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.
Μια φωτιά που έπιασε στον Βαρνάβα, μέσα σε λίγες ώρες διέσχισε πάνω από 30 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα. Δέντρα, δάση, σπίτια, επιχειρήσεις στον αστικό ιστό, ζώα.
Οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου δεν υπάρχουν πια. Και μαζί κάηκαν ανυπολόγιστες περιουσίες που θα πρέπει να καλύψει το κράτος και φυσικά οι ιδιοκτήτες.
Η επόμενη ημέρα βρίσκει τη χώρα διαφορετική. Όχι απλά γιατί κάηκε η Αττική, αλλά γιατί μαζί της «κάηκε» και η αξιοπιστία των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και του σχεδιασμού που είχε γίνει.
Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες μόλις σβήσει και η τελευταία εστία. Και πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς φόβο και πάθος, όσο ψηλά κι αν πρέπει να φτάσουν.
Η χώρα μας πεθαίνει καθημερινά, η πυρκαγιά στην Βορειοανατολική Αττική ήταν ένα ακόμη καρφί στον σταυρό που κουβαλά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές.
Την τελευταία τριετία (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.
Αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε στην καταστροφή, να εθιστούμε στο χάος και να περιμένουμε την επόμενη πυρκαγιά που θα κάψει τα δικά σπίτια, τις περιουσίες μας, το περιβάλλον που ζούμε.
Ούτε μπορούμε να συνηθίζουμε τις δικαιολογίες. Κάποτε ήταν ο «στρατηγός άνεμος», μετά οι «πυροστρόβιλοι», αργότερα οι χαοτικές κηλιδώσεις (δηλαδή οι σπίθες που ταξιδεύουν με τον ισχυρό άνεμο). Και βεβαίως πάντα, ανεξαρτήτου κυβέρνησης, υπουργού, πολιτικής προστασίας, περιφερειάρχη, δημάρχων, η κλιματική κρίση είναι η πιο εύκολη αιτιολόγηση της καταστροφής.
Όχι, δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με το χάος. Αν το κάνουμε αυτό, τότε απλά παραδινόμαστε στην ανικανότητα κάποιων που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Οποιοι, όμως, δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους πρέπει να πάνε σπίτι τους. Τώρα, όχι αργότερα.
Και να έρθουν άνθρωποι που θα φτιάξουν ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Που θα το υλοποιήσουν άμεσα, με κοινοτικά και κρατικά κονδύλια. Που θα στοχεύουν πράγματι στην πρόληψη, που θα σβήνουν τη φωτιά από την πρώτη στιγμή.
Με drones, με ψηφιακή αποτύπωση όλης της χώρας ώστε κάθε φλόγα να εντοπίζεται από το πρώτο λεπτό και οι πυροσβέστες να σπεύδουν.
Και βεβαίως με ακόμη περισσότερη χορήγηση κονδυλίων για αγορά εναέριων μέσων, αλλά και για ενίσχυση των ηρωικών πυροσβεστών με κάθε τρόπο.
Χωρίς κομματικές παρωπίδες, αλλά προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον πρέπει εδώ και τώρα η κυβέρνηση να βρει λύσεις.
Και γιατί όχι; Μετά από τέτοια καταστροφή μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και μια ομόφωνη απόφαση για την Πολιτική Προστασία, θα ήταν ιδανική εξέλιξη.
Δυστυχώς είμαι απόλυτα απαισιόδοξος ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν…
Διαβάστε επίσης:
Πυρκαγιά ΒΑ Αττικής: Καταστράφηκαν σπίτια και επιχειρήσεις – Πρόβλημα οι αναζωπυρώσεις, διάσπαρτες εστίες σε Γέρακα, Βριλήσσια, Πεντέλη, Μαραθώνα (upd)
Φωτιά στη ΒΑ Αττική: Κάηκε το σπίτι του ανθρώπου που καταδικάστηκε ως υπαίτιος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι!
Συγκλονιστική στιγμή: Η ελληνική σημαία, ο εθνικός ύμνος και η Νίκη της Σαμοθράκης στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων [βίντεο]
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή