Αντί να βγουν μπροστά, να παραδεχτούν τα λάθη τους, να πούνε έστω και τώρα τι μέτρα λαμβάνουν, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών είναι όλοι κυριολεκτικά άφαντοι. Έντεχνα, όμως, διέρρευσαν μία εξαιρετικά σημαντική πληροφορία: για όλα φταίει το… είδος του χιονιού!!! Ήταν πολύ βαρύ!!!
Έλεος.
Το βάρος έχει πέσει στους ώμους των εργαζόμενων της ΔΕΔΔΗΕ που με πραγματικά ηρωικές προσπάθειες δουλεύουν ακατάπαυστα στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Αυτοί δίνουν πληροφορίες και προσφέρουν ελπίδα.
Οι άνθρωποι στα τηλέφωνα της ΔΕΔΔΗΕ ήταν άσχετοι, απληροφόρητοι και—σε ορισμένες περιπτώσεις – αναιδείς και ψεύτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: μετά από μετρημένα πέντε λεπτά όπου κυρία ενημέρωνε ότι το δένδρο που έπεσε έκοψε την γραμμή που κατέληγε στο σπίτι της, η τηλεφωνήτρια αναφώνησε: «Δηλαδή θέλετε να μου πείτε πως δεν έχετε ηλεκτρικό»!
Παράδειγμα δεύτερο: ο ένας τηλεφωνητής ευγενικά ζητά τον αριθμό σύνδεσης και αφού ο πολίτης τον βρίσκει, τον λέει και ακούει «α μάλιστα, είναι η σύνδεση στο (τάδε) όνομα, η γραμμή πέφτει. Σε υποχρεωτικά δεύτερο τηλεφώνημα ο νέος τηλεφωνητής απάντα» δεν έχω πρόσβαση στον αριθμό σύνδεσης».
Οι δήμαρχοι των βορείων προαστίων απλά δεν υπάρχουν. Μαζί τους δεν υπάρχουν τα συνεργεία.
Μία βόλτα σήμερα το απόγευμα στις Κηφισιά, Ερυθραία, Εκάλη, Άνοιξη, Δροσιά, Σταμάτα, Αγ, Στέφανο, Καπανδρίτι –και όχι μόνο– θα δείξει ότι δένδρα έχουν κοπεί και μεγάλοι όγκοι κορμών και κλαδιών είναι συσσωρευμένοι στα πλάγια των δρόμων.
Δεν υπήρχε ούτε δείγμα συνεργείων για να απελευθερώσουν τους…μονόδρομους που έχουν δημιουργηθεί.
Μία βόλτα στις ίδιες περιοχές θα δείξει τα δεκάδες κλαδιά που εξακολουθούν να ακουμπούν τα καλώδια της ΔΕΗ. Πουθενά δεν υπάρχει έστω και ένα συνεργείο δήμου που να ασχολείται.
Αναρωτιέται κανείς: τι θα συμβεί αν έρθει νέα καταιγίδα;
Αναρωτιέται κανείς με πόσο θράσος θα εμφανιστούν οι τοπικοί «άρχοντες» στους πολίτες;
Όταν τα αντλιοστάσια δεν είχαν εφεδρικές γεννήτριες, τα εκχιονιστικά ήταν ελάχιστα, τα οχήματα ρίψης αλατιού ανύπαρκτα.
Όταν με δική τους αποκλειστική ευθύνη δεν είχε γίνει η παραμικρή διαχείριση του δασικού πλούτου τους, όταν δεν είχε αποσταλεί ούτε ένα έγγραφο στον ΔΕΔΔΗΕ που να του επισημαίνει την αρμοδιότητα του για τα κλαδιά και δένδρα που βρίσκονται στη διάβα των και να του υπενθυμίζει τις ευθύνες του.
Όταν, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον χιονιά δεν μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες στοιχειώδη άνεση στην κυκλοφορία και καμία εγγύηση για το αύριο.
Αναρωτιέται κανείς τι ζημιά έχει κάνει η διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ στην προοπτική εισόδου νέου επενδυτή που επιδιώκει η κυβέρνηση και που λέγεται (γιατί είναι επτασφράγιστο μυστικό!) ότι υπάρχουν έντεκα υποψήφιοι.
Μετά το διαπιστωμένο χάλι της εταιρείας πόσοι θα απομείνουν; Μετά την απόδειξη ότι είναι ένα άδειο κέλυφος, τι τιμή θα είναι διατεθειμένοι να δώσουν;
Γιατί το θέμα δεν είναι απλά η οικονομική κατάσταση. Είναι η οργάνωση, τα μηχανήματα, τα υλικά, η συσσωρευμένη εμπειρία. Είναι η ικανότητα ανταπόκρισης σε επείγουσες καταστάσεις, είναι το όνομα και η φήμη.
Είναι η θεσμική κάλυψη, η εποπτεία, η πολιτική βούληση. Σε όλα, με εξαίρεση την αξία και εμπειρία των εργαζομένων, η ΔΕΔΔΗΕ και η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή αποδείχτηκαν πέρα από βαριά ελλειμματικοί.
Αποδείχτηκαν ανίκανοι και αδιάφοροι. Στη βάση αυτή θα είναι απορίας άξιο αν θα εμμείνουν και οι έντεκα στην πρόθεση αγοράς κι αν η τιμή δεν θα πέσει κατακόρυφα.
Ο Πρωθυπουργός βγήκε για μία ακόμη φορά και προσπάθησε να αναλάβει τις ευθύνη. Αυτή η ιστορία είναι άδικη και για τον ίδιο και για την παράταξη.
Ας τραβήξει αυτιά, ας στείλει επιτέλους έναν υπεύθυνο σπίτι του.
Ο υπουργός βιομηχανίας όφειλε να είναι μέρα βράδυ στους δρόμους. Δεν το έκανε. Η δικαιολογία ότι μόλις ανέλαβε είναι απόλυτα ανεπαρκής για προσβλητική για τους πολίτες.
Όλη η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ όφειλε να είναι είχε κάνει το ίδιο. Η απουσία όλων τους ήταν απαράδεκτη. Τίποτα δεν έμαθαν από το Νίκο Χαρδαλιά;
Ας τους απολύσει επιτέλους, αρχίζοντας από την κορυφή.
Δήλωσε, επίσης, ο Πρωθυπουργός ότι θα φέρει νόμο που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες για τα κλαδιά. Ένας κακόπιστος θα έλεγε πως είναι δήλωση που δεν τιμά τον πολιτικό άνδρα.
Διότι το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο: αφορά τις αρμοδιότητες τις τοπικής αυτοδιοίκησης, την εκτεταμένη διαφθορά που την χαρακτηρίζει, την ποιοτική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο Μάκης Βορίδης ανέλαβε ένα δύσκολο υπουργείο. Μετά την εμπειρία του χιονιά έχει την ευκαιρία να προχωρήσει πέρα από τις αρμοδιότητες του κλαδέματος και να θέσει την τοπική αυτοδιοίκηση σε νέες σύγχρονες και υγιείς βάσεις.
Δήμοι όπως των Τρικάλων αποδεικνύουν ότι αυτό είναι εφικτό – φτάνει να υπάρχει φωτισμένη ηγεσία, πολιτική βούληση και εμμονή.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου το πέτυχε χωρίς να έχει υποχρεωτικά και πάντα την στήριξη της κεντρικής εξουσίας. Ας επέμβει επιτέλους η κεντρική κυβέρνηση να διορθώσει μία από τις μεγαλύτερες διοικητικές αποτυχίες και οικονομικές καταστροφές της χώρας: την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ένα είναι σίγουρο: οι πολίτες θα την στηρίξουν. Να σπάσει επιτέλους κι αυτό το απόστημα.
Διαβάστε ακόμη:
Κτήμα Σπυρόπουλου: Oλη η αλήθεια με τις τραπεζικές δόσεις – Απόλυτη συνέπεια
Ποιος θα αναλάβει τα ηνία του ΤΧΣ; Τα δύο ονόματα που «παίζουν» δυνατά για τη θέση του CEO
Μπορεί η Aegean του Ευτύχη Βασιλάκη να γίνει το επόμενο turnaround story;
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση