Τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο, διακόπηκε η πτωτική κίνηση του Γ.Δ. που είχε σημειωθεί κατά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.
Με την υγειονομική κρίση να επιτείνει την αβεβαιότητα σε σχέση με τη φετινή τουριστική κίνηση και κατ΄ επέκταση το ρυθμό μεγέθυνσης που θα καταγραφεί φέτος. Με το lockdown της Μυκόνου να κορυφώνει τα φοβικά σύνδρομα και την αγορά να προσπερνά τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στο πεδίο της έγκρισης των ευρωπαϊκών πόρων τόσο σε σχέση με τα ύψους €32 δις. κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να εκταμιευθούν ως το 2026 όσο και σε σχέση με τα ύψους €26,2 δις. κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα καταβληθούν ως το 2029. Με το χρηματιστήριο ωστόσο να παραμένει πεισματικά κάτω από τις 900 μονάδες και την συναλλακτική καχεξία να διατηρείται.
Όμως, τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζικές εξελίξεις αλλάζουν το σκηνικό καθώς τα δεδομένα επαναφέρουν τον κλάδο στο προσκήνιο. Οι Βρυξέλλες συνομολόγησαν σε ευεργετικές ρυθμίσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο που αποτελεί το 54% των ιδίων κεφαλαίων ώστε να αποτρέπεται η ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης υπέρ του δημοσίου στο βαθμό που απομειώνονται λόγω ζημιών. Παράλληλα, τα stress test της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν την κεφαλαιακή επάρκεια τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο για το σύνολο των συστημικών τραπεζών. Χωρίς μάλιστα να προσμετρώνται οι δράσεις των τραπεζών που έλαβαν χώρα το 2021, ενισχύοντας περισσότερο την καθαρή τους θέση. Το αποτέλεσμα των παραπάνω δεδομένων, οδηγεί σε συνέχιση της νηοπομπής των ανοδικών συνεδριάσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην ανάκτηση των 900 μονάδων.
Την ίδια ώρα, οι βελτιωμένες επιδόσεις των δεικτών που ανήγγειλε το ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο, του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία έχουν τη δική τους σημασία. Εκπέμποντας το μήνυμα ότι η άνθηση της βιομηχανικής παραγωγής, στη μεταλλουργία, την ενέργεια, τα τρόφιμα, τα πλαστικά, τις κατασκευές, την πληροφορική, τα χημικά και το φαρμακευτικό κλάδο έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη. Τόσο λόγω της αναστολής εργασιών λόγω της πανδημίας όσο και λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους που οδηγεί σε αυξημένες επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο, υποκατάσταση εισαγωγών και στρατηγική εξωστρέφειας και στην ελληνική βιομηχανία.
Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Αύγουστος έχει τις προϋποθέσεις να είναι ένας ανοδικός μήνας για το Χ.Α. παρά τις 11 προηγούμενες συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που ευλόγως θα δελεάσουν αρκετούς στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Με τη συναλλακτική ραστώνη να μη συμβάλει σε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, αποτρέποντας όμως παράλληλα και τις αυξημένες πωλήσεις. Με την τεχνική ανάλυση να θεωρεί τις 907 μονάδες ως το κοντινότερο στόχο η υπέρβαση του οποίου σύντομα θα επιδιωχθεί.
Την ίδια ώρα, οι εξαιρετικές εξαμηνιαίες επιδόσεις των εταιρειών με επικεφαλής τους τεχνολογικούς κολοσσούς στη Wall Street (Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook) συντηρούν την ευφορία στις αγορές. Με τις αγορές να περιμένουν τη σύνοδο στο Τζάκσον Χόλ στις 26/8 προκειμένου να πληροφορηθούν κάτι περισσότερο σε σχέση με την πρόθεση της Federal να περιορίσει τις αγορές τίτλων. Ως τότε, το σκηνικό της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής θα οδηγεί σε εφησυχασμό τις αγορές…
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ