Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Οι «σοφοί» της Τεχνητής Νοημοσύνης σκίζουν ήδη τα πτυχία τους στην Ελλάδα

Πολύ ενδιαφέρουσα η απόφαση του πρωθυπουργού να συστήσει ειδική συμβουλευτική επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τρομεροί και οι «σοφοί» που επελέγησαν προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις εξελίξεις στην τεχνολογία.

Αλλωστε, ήδη τα πρώτα στοιχεία της επίδρασης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο τα βλέπουμε ήδη, κι ακόμη είμαστε στην αρχή.

Καλό είναι, λοιπόν, να προετοιμαζόμαστε για την «επανάσταση» που βρίσκεται προ των πυλών και που θα αλλάξει πολλά στην ιατρική, τα τεχνολογικά επαγγέλματα, τον τρόπο εργασίας και τις θέσεις εργασίας κ.λπ.

Όμως, η είδηση για τη σύσταση της Επιτροπής ήρθε την ίδια χρονική στιγμή όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τη δυνατότητα του λεγόμενου «ψηφιακού συμβολαίου», την «καρδιά» του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα επιταχυνθούν οι συναλλαγές και θα ολοκληρωθούν 150 χιλιάδες μεταγραφές συμβολαίων και άλλων πράξεων που είναι σε εκκρεμότητα.

Πραγματικά, εξαιρετική πρωτοβουλία η ψηφιοποίηση συναλλαγών γύρω από το ακίνητο, που σήμερα δημιουργούν απίστευτο χάος στα κτηματολόγια και τα υποθηκοφυλακεία, εκνευρισμό στους πολίτες και ατέλειωτες χαμένες ώρες στις ουρές και τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Ω του θαύματος, όμως, οι συνδικαλιστές – συμβολαιογράφοι, αντιδρούν στο ψηφιακό συμβόλαιο κι επικαλούμενοι απίθανες δικαιολογίες ζητούν να μείνει ως έχει το… χαρτί. Και να παραμείνει η διαδικασία όπου οι συμβαλλόμενοι πηγαίνουν στα συμβολαιογραφεία, παρουσία και δικηγόρων και υπογράψουν τα συμβόλαια.

Εδώ έχουμε τα εξής οξύμωρα και άκρως εντυπωσιακά που θα έκαναν τον επικεφαλής της επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έναν σημαντικό επιστήμονα, τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, να τραβά τα πολλά μαλλιά που έχει.

Από τη μια έχουμε μια συντεχνιακή νοοτροπία που αρνείται να αποδεχθεί την ψηφιοποίηση των διαδικασιών ώστε οι πολίτες να κερδίσουν και χρόνο και χρήμα. Προφανώς, ξεβολεύονται οι συμβολαιογράφοι, ενδεχομένως να χάνουν και προνόμια που έχουν επί δεκαετίες.

Και δεν μπορεί να ζητάς να είναι γνήσιο μόνο το συμβόλαιο που είναι έγχαρτο μόνο και μόνο για να μη χάσεις το μονοπώλιο που σου γεμίζει τα ταμεία, σε βάρος των πολιτών.

Κι από την άλλη έχουμε ένα κράτος που βάζει πρώτα το κάρο και πίσω το άλογο. Διότι πρώτα πρέπει να μειωθεί η απίστευτη γραφειοκρατία και η χαρτούρα που ταλαιπωρεί τους πάντες και μετά να κάνουμε ψηφιοποιήσεις.

Πρώτα πρέπει να φύγουν οριστικά οι ντροπιαστικές εικόνες έξω από τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και μετά να μιλήσουμε για τεχνολογικά άλματα.

Όταν στον κόσμο όλο μιλούν ήδη για μια τεχνολογική επανάσταση που θα αλλάξει εντελώς τον κόσμο τα επόμενα χρόνια, εμείς εδώ στην Ελλάδα συζητάμε αν θα είναι χάρτινο ή ψηφιακό το συμβόλαιο, αν και πόσο θα ξεροσταλιάζουν σε ατέλειωτες ουρές οι πολίτες, αν θα πρέπει για να πουλήσεις ή να αγοράσεις ένα σπίτι να πρέπει να μαζέψεις άπειρα χαρτιά και να περιμένεις μήνες τις διαδικασίες.

Αν θέλει, λοιπόν, να ξεκινήσει σωστά η Επιτροπή των 11 «σοφών» ας ρωτήσουν αυτοί οι κορυφαίοι επιστήμονες συγγενείς τους εδώ στην Ελλάδα.

Ας ακούσουν τι έχουν να τους διηγηθούν στις ουρές και τα γραφεία που η πατρίδα αναστενάζει. Και ίσως τότε να γίνει μια καλή αρχή…

Διότι καλή η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά απαιτείται πρώτα να υπάρχει η στοιχειώδης νοημοσύνη.