array(0) {
}
        
    
Menu
1.89%
Τζίρος: 125.21 εκατ.

Συνάντηση Δ. Μιχαηλίδου με τον Κινέζο πρέσβη Fang Qiu

Comments

Μπορούμε άραγε να σεβόμαστε όποιον απαιτεί «θέλω να με σέβεσαι»;

Ας είναι γονιός, εργοδότης, γείτονας, πελάτης ή θεσμός, όπως για παράδειγμα η Δικαιοσύνη. Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε μηνύματα μεταξύ πολιτών και δικαστικών. Δεν αναφέρομαι σε μια συγκεκριμένη υπόθεση καθώς είναι κάμποσες. Από την χαροκαμένη μάνα και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από τις καταγγέλλουσες σε υπόθεση βιασμών και τον εισαγγελέα που λέει ότι του κάνουν μπούλινγκ. Πιο παλιά είχαμε το παραδικαστικό κύκλωμα, τη Siemens, το Χρηματιστήριο. Δηλαδή τα σημερινά έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα.

1

Πού ακριβώς βρίσκεται ο Γιώργος Φλωρίδης; Παρακολουθεί διακριτικά, καθισμένος σε μια μπερζέρα, υποθέτουμε. Άλλοι στη θέση του έχουν παρέμβει στο παρελθόν, έχουν ζητήσει τη διενέργεια ελέγχων. Δεν θα πούμε στον υπουργό Δικαιοσύνης τί θα κάνει αλλά μπορούμε να παραθέσουμε τα προβλήματα, όπως τα αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία. Δημοσιεύτηκε μια μέτρηση από την Metron Analysis που περιγράφει το κοινό αίσθημα με αριθμούς. Το ισοζύγιο εμπιστοσύνης και έλλειψης εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη είναι -29. Τα αναλυτικά στοιχεία είναι εύγλωττα.

Εννέα στους δέκα πολίτες κρίνουν ότι η Δικαιοσύνη είναι αργή. Το έχω δει με τα μάτια μου. Όχι, δεν αναφέρομαι σε υπόθεση που καθυστέρησε δεκαετία. Γνωρίζω δικαστή που για πέντε χρόνια είχε πάρει άδεια από τη σημαία για την ανατροφή παιδιού. Δεν είπε κανείς «όχι», να μην πάρει τη γονική που δικαιούται και να πάρει και επιπλέον άνευ αποδοχών. Αναφέρομαι σε περίπτωση δικαστή που ήταν πρωί-απόγευμα στην πλατεία, ενδιάμεσα έκανε οικοκυρικά, μετά γυμναστήριο, μετά σινεμά και τα λοιπά. Θα μου πείτε, πως ξέρω ότι δεν δούλευε νύχτα; Το ξέρω επειδή το έλεγε. Δεν δούλευε επειδή δεν ελεγχόταν. Τόσο απλά. Ο μόνος που κινδυνεύει είμαι εγώ, επειδή το γράφω _ θα με καλέσει συνάδελφος των τεμπελχανάδων να προσκομίσω αποδείξεις.

Πάμε να δούμε και άλλους δείκτες της Analysis. Καταμετρώντας όσους απάντησαν «πολύ» και «αρκετά», οι πολίτες θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη είναι πολιτικά ελεγχόμενη, ανεπαρκής στην οργάνωση, νομικά δαιδαλώδης, κοινωνικά άδικη. Χτυπάει κάποιο καμπανάκι εκεί πάνω από τη μπερζέρα του υπουργού; Άραγε θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη έχει την ταχύτητα του Speedy Gonzales ή μήπως έχει δίκιο ο κόσμος; Αν έχει δίκιο ο κόσμος, μια πρωτοβουλία είναι απαραίτητη. Θα μπορούσε να είναι αποσπασματική (για μια μόνο υπόθεση, να ζητήσει εξέταση, όπως έκαναν προκάτοχοί του) ή μια παρέμβαση εφ’ολης της ύλης, για να δείξει ότι ξέρει τι του γίνεται.

Ας μην απαιτήσει ο υπουργός σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο ειλικρινής σεβασμός προκύπτει από σωστές συμπεριφορές, από σωστές αποφάσεις, από σωστή λειτουργία, όχι από αξιώματα.

Διαβάστε επίσης

Η μίρλα του Νίκου Ανδρουλάκη

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εισαγγελέας Εφετών: Νέα ρύθμιση του δίνει δικαίωμα να παρέμβει όταν κατηγορούμενος για βαριά αδικήματα αφεθεί ελεύθερος
Πολεοδομία Ρόδου: Πειθαρχικό έλεγχο της προέδρου του Αρείου Πάγου ζητούν οι δικηγόροι
Δεν συνιστά παράπτωμα η κρίση των δικαστικών λειτουργών, λέει η Ένωση Δικαστών για την παραγγελία της Προέδρου του Αρείου Πάγου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Δ. Μιχαηλίδου με τον Κινέζο πρέσβη Fang Qiu
Νετανιάχου:«Η Χαμάς θα εξακολουθήσει να υφίσταται το ένα πλήγμα μετά το άλλο»
Πετρέλαιο: Επιστροφή στο «κόκκινο» με πτώση 0,3%
Ζάκερμπεργκ: Σκέφτεται να προχωρήσει σε spin off του Ιnstagram το 2018
Τέξας: Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Ντάλας – Τραυματίστηκε 17χρονος
Λευκός Οίκος: Ο Πρόεδρος Τραμπ απαιτεί συγνώμη από το Χάρβαρντ
Ερντογάν: Μην δοκιμάζετε την υπομονή της Τουρκίας στη Συρία
Σουηδία: Ο πρεσβευτής της Ρωσίας κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για την πολύνεκρη επίθεση στο Σούμι
Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 3,54 εκατ. δολάρια
Βουλγαρία-Shell: Συμφωνία για έρευνες υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα