Από ένα φόρουμ για την δημοκρατία δεν θα περίμενε κανείς κάτι το λιγότερο.
Αλλά, η αρνητική αντιμετώπιση του Donald Trump αποτελούσε μία βασική συνισταμένη της πρώτης ημέρας του συνεδρίου Athens Democracy Forum (ADF), που έχει γίνει μόνιμο συμβάν στην ελληνική οικονομική και πολιτική ζωή.
Αυτή κυριάρχησε τόσο στις ιδιωτικές συζητήσεις, όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις – όπως αυτή του γνωστού καθηγητή των οικονομικών, G. Sachs. Η αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ ήταν περισσότερο από έκδηλη. Ήττα του Trump θεωρείται νίκη για την δημοκρατία και το ADF φυσικά και υπερασπίζεται την δημοκρατία.
Η σχέση του με τους New York Times εξάλλου, το υποδηλώνει. Το ίδιο και η απονομή του Βραβείου της Δημοκρατίας του Δήμου Αθηναίων από τον δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Fernando Cardoso.
Ο Sachs υπεραμύνθηκε του συστήματος των παγκόσμιων οργανισμών, ορθά επισημαίνοντας ότι, στην σημερινή εποχή των παγκόσμιων προκλήσεων, απαιτούνται παγκόσμιες πολιτικές και λύσεις – οπότε και οργανισμοί με παγκόσμια εμβέλεια. Παρατήρησε, επίσης, ότι, ακριβώς λόγω των κατακλυσμιαίων εξελίξεων, οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να αλλάξουν και να εξελιχθούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε προηγηθεί η ομιλία της γενικής γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija P. Buric με ιδιαίτερη αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως κι αυτή του υφυπουργού εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Οι αναφορές αυτές γίνονται για να υπογραμμιστεί ότι στο διεθνές πνευματικό στερέωμα κυριαρχεί πλέον η ανάγκη να διαφυλαχτεί η δημοκρατία, όχι στατικά και τυφλά, αλλά δυναμικά, εξετάζοντας και προωθώντας αλλαγές που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις των σύγχρονων καιρών μας: την κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, την μετανάστευση.
Στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δύο σημαντικά θέματα: η αναμόρφωση του ευρωπαϊκού καταστατικού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μία νέα πολιτική για τον ρόλο των επιχειρήσεων στην μάχη κατά των πανδημιών. Διότι, όπως ανέφερε ο ιδρυτής του ADF, Aχιλλέας Τσάλτας, και τα τρία μεγάλα θέματα – κορονοϊός, μετανάστευση, κλιματική αλλαγή – είναι πανδημίες, διότι αφορούν σε όλους τους ανθρώπους (όλο τον Δήμο).
Με εκατομμύρια μετανάστες να προσπαθούν να βρουν νέα ζωή και με τα εκατομμύρια που θα ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων –με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά—θεωρείται πλέον ως μία αναγκαία συνθήκη για κοινωνία που θέλει να αποκαλείται προοδευτική και δημοκρατική.
Με την Ρωσία να συγκεντρώνει τις περισσότερες καταδίκες από το Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ουγγαρία να τα καταπατεί και την Πολωνία να τα υπονομεύει, η μεταρρύθμιση του σημερινού καταστατικού κρίνεται πλέον ως αναγκαία.
Εξίσου αναγκαία κρίνεται και η υιοθέτηση ενός νέου καταστατικού για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Για την αντιμετώπισή των τριών πανδημιών απαιτούνται ισχυρές δυνάμεις και συντονισμός όλων των κοινωνικών εταίρων.
Η εποχή όπου μία εταιρεία μπορούσε να ισχυριστεί ότι εκτελούσε το κοινωνικό της καθήκον –με την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δίνοντας ποσά σε φιλανθρωπίες ή χορηγώντας συναυλίες που συγκέντρωναν την υψηλή κοινωνία, έχει περάσει. Η επιχείρηση που θέλει να επιβιώσει πρέπει, έμπρακτα και με συνέπεια, να δείξει την συνεισφορά της στην πράσινη ανάπτυξη, στην απάλυνση της δυστυχίας των προσφύγων, στην στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας.
Τα προβλήματα αφορούν σε όλους μας, πλέον, διότι επηρεάζουν όλους μας – και πολλούς περισσότερο από άλλους.
Οι ριψάσπιδες δεν έχουν θέσει σε μία κοινωνία που μάχεται για την επιβίωσή της.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση