Οι συνθήκες για το εμπόριο είναι ασφυκτικές. Αλλά και για τις χιλιάδες των φορολογούμενων που βρίσκονται σε αναστολή από την εργασία τους, όχι γιατί το επέλεξαν, αλλά γιατί στην παρούσα συγκυρία είναι το σωστό για να διαφυλαχθεί η υγεία το πολυτιμότερο αγαθό, αλλά και το ταλαιπωρημένο εθνικό σύστημα υγείας. Αυτοί οι φορολογούμενοι, όμως, έτρεχαν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τον Μάρτιο. Έκτοτε όχι γιατί αμέλησαν, αλλά έπαψαν να πληρώνουν. Υπάρχει και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Για να ξεκινήσουν να πληρώνουν τον περασμένο Νοέμβριο, και έπειτα τον Δεκέμβριο, τη δόση τους στην εφορία, επειδή άκουσαν την κυβέρνηση ότι με την πληρωμή της δόσης Δεκεμβρίου θα έμπαιναν και πάλι στη ρύθμιση των 120 δόσεων, με τους απλήρωτους μήνες να μετατίθενται για το τέλος της ρύθμισης.
Φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι ουκ ολίγοι συμπολίτες μας πήγαν να πληρώσουν ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet τη δόση του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου και το «σύστημα» τους πετούσε έξω, διότι στο μεταξύ είχαν δημιουργηθεί χρέη από το… 2019! Που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων, παρά τη διάθεσή τους να τη συνεχίσουν και να ρυθμίσουν για μικρότερο διάστημα χρέη που εντοπίστηκαν το 2019 και για την ακρίβεια τους τελευταίους μήνες του 2019, όταν και έπαψε να βρίσκεται σε ισχύ η ρύθμιση των 120 δόσεων.
Το ζήτημα όμως είναι ότι κινδυνεύοντας να χάσουν τις 120 δόσεις, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης για την οποία προβλέπονται διψήφια ποσοστά υποχώρησης του ΑΕΠ, θα έχουν τη δυνατότητα το παλιό χρέος να το ρυθμίσουν σε 24 δόσεις ή 48 (αν πρόκειται για φόρο κληρονομιάς). Και δεν είναι λίγοι αυτοί που άφησαν απλήρωτη μία κλήση του Δήμου ή της Τροχαίας που εμφανίστηκε ξεχασμένη από το πουθενά ή κάποιο πρόστιμο από αμέλεια στη συμπλήρωση εκπρόθεσμα φορολογικής δήλωσης.
Οι λογιστές ζητούν, λοιπόν, να αποδεσμευθεί η μία ρύθμιση από την άλλη. Άλλο η ρύθμιση που έχει υπαχθεί κανείς, αυτή των 120 δόσεων και άλλη η ρύθμιση που θα θελήσει να υπαχθεί κάποιος, είτε για τις 24 είτε για τις 48 δόσεις.
Καλή η κουλτούρα πληρωμών, που επικαλείται συχνά πυκνά ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αλλά θα πρέπει να έχει για να πληρώσει ο φορολογούμενος.
Η δε κωμωδία όλων είναι κατά τη συμπλήρωση της αίτησης για τη ρύθμιση. Εκεί που ζητείται να αναγράψει ο φορολογούμενος τα έσοδά του, τα έξοδα του μήνα και με πόσα μπορεί να ζει…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!