Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Η κατάσχεση των συντάξεων και η αυθαιρεσία του ΕΦΚΑ

Αλέξανδρος Βαρβέρης

Αλέξανδρος Βαρβέρης, Διοικητής του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Η απάντηση του ΕΦΚΑ σε άρθρο συναδέλφου Π. Περατίτη που δημοσιεύτηκε στις 25/9 στο mononews ορθά επεξηγεί λόγους, έντεχνα όμως, αποκρύπτει την αυθαιρεσία των αρμοδίων του ΕΦΚΑ. Τρία είναι τα θέματα: η ανθρώπινη ενσυναίσθηση, η νομιμότητα και η αποτελεσματικότητα.

Πρώτον είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ προχώρησε κυριολεκτικά στον μήνα Σεπτέμβριο στην κατάσχεση του συνόλου της σύνταξης για χιλιάδες συνταξιούχους.  Το ένα κα μοναδικό μήνυμα που στάλθηκε ήταν ακριβώς το εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι με την σύνταξη μηνός 07/2024 η οποία θα καταβληθεί εντός του τρέχοντα μήνα, θα παρακρατηθεί από την σύνταξή σας η οφειλή που προέκυψε από ασφαλιστικές εισφορές ή/και πόρο ως εργαζόμενος συνταξιούχος, των μηνών 1ου/2024 και 2ου/2024 τις οποίες δεν εξοφλήσατε και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, βάσει των διατάξεων του άρθρου 114 του Ν 5078/2023 και της σχετικής ΚΥΑ αρ. Δ.15/Δ΄/14831/24 (ΦΕΚ 1391, τ. Β΄/01-03-2024).

Η οφειλή παρακρατείται μέχρι εξοφλήσεώς της και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μηδενισμό της σύνταξής σας. Εφόσον δεν επαρκεί η σύνταξη για την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής το υπόλοιπο αυτής μεταφέρεται τον επόμενο μήνα.

Προσέξατε: ανακοίνωση ηλεκτρονική τελειωτική. Αυτό θα γίνει. Δεν καλείται ο ενδιαφερόμενος να πληρώσει, να εξηγήσει, να συνεννοηθεί. Αποφασίζουμε και διατάζουμε. Και έτσι αντί για την σύνταξη των (χ) ευρώ, ο συνταξιούχος είδε …1 (ένα) ευρώ. Αν τώρα έχει στην πραγματικότητα ως μόνο την σύνταξη – ε δεν πειράζει, ας πάει να πνιγεί.

Η προσέγγιση δείχνει και έλλειψη ενσυναίσθησης και έλλειψη ανθρωπιάς.

Νομιμότητα. Όπως έγραψε ο συνάδελφος προχθές η σύνταξη είτε είναι ακατάσχετη είτε δεν είναι. Αν τώρα, οι υπουργοί έχουν βγάλει νόμους όπου ο ένας διασφαλίζει το ακατάσχετο και ο άλλος το επιτρέπει, αυτό δεν μπορεί να το πληρώνει ο συνταξιούχος. Κι αν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά να το κάνουν μέσα σε μία νύχτα. Αυτά για τον κ. Βαρβέρη.

Τρίτον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μία εταιρεία δεν μπορεί να κλείσει. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η νομική θέση της εταιρείας, όπου π.χ. ένας εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος τυπικά, αλλά αν η εταιρεία λειτουργεί κι αν – πολύ περισσότερο—αν ο συνταξιούχος παίρνει λεφτά. Αν δεν παίρνει και γι αυτό οφείλει να επαρκεί απλά μία υπεύθυνη δήλωση, τότε δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ να ακουμπήσει την σύνταξη.

Τέταρτον, φαίνεται ότι, τελείως αυθαίρετα πάλι, ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να καταβάλει ένα μέρος της σύνταξης μόνο —  ίσως ως αποτέλεσμά της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε. Διότι, όπως μαθαίνουμε  πέρα από τις μερικές χιλιάδες που παραδέχεται ο ΕΦΚΑ στα σκαριά υπάρχει η επέκταση του μέτρου και σε χιλιάδες άλλους συνταξιούχους με πρώτους όσους πήραν επίδομα από τον ΟΑΕΔ – όπως γράφτηκε ήδη προχθές. Το ποσό της παρακράτησης αποφασίστηκε και πάλι αυθαίρετα.

Αν ο ΕΦΚΑ θέλει να παίξει τον ρόλο του άκαρδου φοροεισπράκτορα/εισφοροεισπράκτορα, μπορεί τουλάχιστον να επιδείξει ανθρωπιά απέναντι σε ανθρώπους που δούλεψαν τίμια για πάνω από 30 χρόνια οι περισσότεροι. Ας τους καλέσει (ηλεκτρονικά!) να εξηγήσουν την κατάσταση τους και ανάλογα με την περίπτωση να γίνουν οι διευθετήσεις. Κι αν στην περίπτωση των εταιρειών υπάρχει νομικός και φορολογικός λόγος που δεν κλείνουν επίσημα, ας μην το παίζει ο ΕΦΚΑ τόσο γραφειοκράτης. Μέσω διασταύρωσής με την ΑΑΕΔΕ μπορεί άμεσα και εύκολα να διαπιστώσει αν η εταιρεία λειτουργεί ή όχι. Δεν είναι δουλειά του ΕΦΚΑ να ελέγχει τις εταιρείες: μόνο αν ο συνταξιούχος έχει άλλη πηγή εισοδήματος και δεν την έχει δηλώσει. Από εκεί και πέρα ο ρόλος του περιορίζεται στην ανθρώπινη συνεννόηση με τον συνταξιούχο.

Τι έχει να πει άραγε ο ΕΦΚΑ, ο κ. Βαρβέρης για τον πιλότο πολεμικής αεροπορίας που είδε χωρίς καμία προειδοποίηση την σύνταξη του να είναι 30 λεπτά? Σ’ αυτόν η πολιτεία δεν οφείλει μία εξήγηση? Μία προειδοποίηση; Μία συνεννόηση?

Κι ας μιλήσουμε για ομαλή λειτουργία. Μετά από 2 εβδομάδες απόλυτης σιωπής Συνταξιούχος που είχε βρεθεί άψιλος με τις μεθοδεύσεις του ΕΦΚΑ και είχε στείλει ηλεκτρονικό αίτημα ζητώντας ευγενικά να του πούνε τι πρέπει να κάνει τονίζοντας ότι δεν έχει να φάει, αντιμετώπισε 2 (δύο εβδομάδες απόλυτης σιωπής. Στις 18 ημέρες έστειλε γράμμα διαμαρτυρόμενος και η απάντηση που πήρε από την περίφημη διοικητική μέριμνα, που θεωρητικά σιγουρεύει ότι το σύστημα λειτουργεί αποδοτικά, ήταν η προώθηση του αιτήματος του σε άλλη διεύθυνση. Κύριε Βαρβέρη ΔΥΟ και πλέον εβδομάδες για την απλή προώθηση αιτήματος όταν ο άλλος πεινάει;

Ο αρμόδιος υπουργός σιωπά όμως.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να πάρετε σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητάει την επαναφορά στο Δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού
Tέλη κυκλοφορίας: Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε όσους «ξέχασαν» να πληρώσουν στέλνει η εφορία